Krav på distansstudier tvingar fram nya lösningar vid Axxell


Axxell Brusaby. Foto: Emilia Örnmark
Även för yrkesskolan Axxell, som har verksamhet i såväl Kimito som Pargas och Åbo, är det sedan onsdagen distansstudier som gäller. I enlighet med regeringens beslut är skolans lokaler stängda fram till den 13 april.
Enhetschef Tomas Björkroth vid Axxells naturbruksenhet i Brusaby, Kimito, säger att beslutet om stängningen kom plötsligt och att man inte hade mycket tid på sig att gå från order till verkställande.
Dock är han mycket överraskad över personalens vilja, iver, inspirations- och innovationsförmåga, då det gällde att på en natt gå från när- till distansundervisning.
— Under personalmötet på måndagen hade vi två målsättningar: att lärarna ska hitta en kommunikationskanal med varje enskild studerande de undervisar och att ett schema skapas som ger struktur i studierna. På tisdag morgon var det klart hur den första veckan ska genomföras, säger Björkroth.
Som positivt ser han att de nya lösningar man nu varit tvungen att ta fram för distansarbete säkert kan utnyttjas även i framtiden.
Björkroth konstaterar att vid Axxell Brusaby fanns förutsättningarna att klara av det här, i och med att man har både teknik samt kunskap om till exempel kommunikation via sociala medier.
— Nu fanns ett tvingande behov att ta det här i användning, konstaterar Björkroth.

Tomas Björkroth. Foto: Åsa Österberg
Praktiska moment skjuts upp
Förstås ingår det praktiska delar i yrkesstudierna, som man nu får skjuta upp.
— Det går inte att fälla träd på distans, konkretiserar Björkroth.
Därför försöker man nu kasta om i schemat så gott det går, så att de teoretiska studiehelheterna avläggs nu.
— Då vi återgår till normalläge får vi fundera hur vi reparerar det här. Nu gör vi det bästa av situationen.
Djuren sköts av personalen
Alla Brusabys djur sköts tills vidare av personalen, eftersom de studerande inte är på plats för att göra det här.
Här finns förutom kor, får och hästar också en hel del smådjur.

Brusabys kor. Foto: Patricia Torvalds
Axxellrektor: Beredskapen finns
Axxells rektor Lena Johansson summerar att det stort sett har fungerat bra inom hela Axxell att gå över till distansstudier, även om det finns utmaningar att tackla.
— Vi har haft ett e-learningsystem i flera år, och har en e-learningutvecklare. Våra vuxenutbildningar är flerformsutbildning och har redan tidigare bestått av både närstudier, distansstudier och självstudier. Beredskapen har alltså funnits, säger Johansson.

Rektor Lena Johansson, Axxell. ÅU-foto
Gällande de gemensamma ämnena är distanskurser inte något nytt vid Axxell, men då det kommer till de mer praktiska ämnena stöter man på utmaningar.
Johansson lyfter gärna i sammanhanget fram den duktiga personalen, som visat på stor flexibilitet och ställt upp för det här.
— Jobb i verkstäder går ju inte att göra på distans. Ju mer praktiska ämnen det är, desto svårare blir det, säger Johansson.
Alla är inte it-kunniga
Dessutom är alla studerande inte så it-kunniga att de klarar av distansstudier, till exempel de som är i behov av särskilt stöd kan inte få den handledning de behöver för att klara av studierna.
Ett annat dilemma är att flera studerandes pågående praktikperioder har blivit avbrutna, på grund av det strama läget på arbetsplatserna.
— Men våra problem är nog små om man jämför med arbets- och näringslivet. Hos oss kan det handla om att studietiden skjuts fram med en till två månader. Det är ingen katastrof, säger Johansson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.