Kräv mer av unga som vill ha körkort – och inför en obligatorisk etisk del i undervisningen

Det har bildats en liten kö efter Rävsundsbron på väg mot Pargas.
Alla som kör på Skärgårdsvägen för tillfället vet att brobyggena kräver extra mycket vaksamhet av bilisterna och att den högsta tillåtna hastigheten har sänkts på flera ställen.
En ung man i en röd bil ligger på tredje plats i kön och står tydligen inte ut med tanken på att ha bilar framför sig. Gång på gång ligger han ute i kanten av körfältet för att kunna gasa förbi.
Så i kurvan, i uppförsbacken, med dubbla heldragna streck och noll sikt över vad som kommer emot trycker han gasen i botten och kör ut i körfältet för mötande trafik.
En alldeles vansinnig risktagning, där både hans eget och mötande bilisters liv sätts i fara.
Det ägnar han inte en tanke.
Det finns mängder av unga bilförare som sköter sig exemplariskt i trafiken.
De kör ansvarsfullt, följer trafikreglerna och tar inga onödiga risker.
Och så finns det de som aldrig borde ha fått körkort, åtminstone inte som unga.
Polisens statistik från senaste veckoslut talar ett sorgligt språk.
Från fredag till söndag gjorde polisen en extra insats för att övervaka speciellt unga förares beteende i trafiken i hela landet. Det ledde till att 47 unga personer blev av med sitt körkort – under ett enda veckoslut.
I ett pressmeddelande skriver polisen att det beklagligtvis var unga under 25 år som var överrepresenterade bland dem som blev av med körkortet på grund av grova trafikförseelser.
Trots att vädret var vintrigt och körförhållandena ställvis utmanande fick 154 personer under 25 år en avgift för trafikförseelse då de stoppades av polisen.
Det var nästan en femtedel av alla sådana avgifter som skrevs ut.
Samtidigt fick 151 unga personer böter för alltför hög hastighet. Det var nästan en fjärdedel av alla fortkörningsböter.
45 procent av dem som förlorade körkortet på grund av alltför hög hastighet var unga personer.
Tolv unga förare misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Det är nästan fyrtio procent av alla
Och så vidare, och så vidare.
Polisen betonar i sitt pressmeddelande att körhastigheten är en betydande riskfaktor i trafikolyckor som leder till döden.
– Då hastigheten ökar, ökar också risken för olika fel som kan leda till en olycka. Vid höga hastigheter är olyckans konsekvenser också oftast allvarligare, skriver polisen.
Unga människor har svårt att hantera riskbedömning på samma sätt som en vuxen. Därför borde kraven på en ung person som vill ha körkort vara så mycket strängare än vad de är i dag.
Enligt Traficoms sidor krävs det minst 18 timmar undervisning för personbilskörkort och minst fyra timmar utbildning om man inte har till exempel mopedkort sedan tidigare.
18 timmar undervisning är väldigt lite.
Fyra timmar utbildning är nästan ingenting.
Kanske borde också det införas en obligatorisk del om etik innan ett körkort kan beviljas.
En del som betonar det ansvar som varje förare har, oberoende av om man är ung eller gammal, då man sätter sig bakom ratten på ett fordon.
En del där man går i genom vilka konsekvenser det får för resten av ens eget liv om man försätter någon annan i livsfara.
Det vore inte heller så dumt att införa hastighetsbegränsningar för unga förare under det första året som de har körkort.
Att damma av 80-lappen igen och kräva att den finns synlig i bakrutan under det första köråret skulle garanterat bidra till att minska de förfärande siffrorna ovan.
Att införa kompisförbud i en bil med en nybakad ung förare skulle också minska antalet olyckor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.