Krånglig väg till förskolan oroar föräldrar – Åbo stad ordnade föräldramöte om Sirkkala förskolas flytt till Kärsämäki

Hur är det möjligt att förskolebarn flyttas så långt bort från elevupptagningsområdet? Det var en av många frågor då Åbo stad ordnade ett virtuellt föräldramöte om flytten av Sirkkala förskola till den före detta vuxenutbildningscentralen i Kärsämäki.
Den krassa verkligheten är att staden helt enkelt inte har lämpliga lokaler inom nuvarande elevupptagningsområde, säger Hanna Karlsson, chef för den svenska småbarnspedagogiken i Åbo.
– Om vi hittar andra lokaler som skulle vara bättre så är vi naturligtvis intresserade och måna om att utreda dem, sade Karlsson på mötet på tisdagskvällen.
Vart anmäla barn?
Följdfrågan var hur föräldrar då ska veta vilken förskola barn bör anmälas till, om det ännu kan bli en förändring i läget. En anmälan är ändå inte ett slutligt avgörande, sade Karlsson.
– Det är bäst att anmäla sitt barn till den förskola man vill och samtidigt ange tilläggsinformation, säger Karlsson.
– Vi har i alla fall försökt hitta friska lokaler, det trista är att Kärsämäki inte är optimalt. Förbindelserna är ändå hyfsade, sade kundansvariga Sini Ekman, som också deltog i föräldramötet.
Ekman fick också svara på en oroad förälders fråga om staketet invid järnvägsspåret i Kärsämäki inte är för lågt. Svaret var att staden ska diskutera med VR om staketets höjd.
Förbindelser oroade mest
De flesta frågor under mötet, som modererades av Annette Hagelberg, enhetschef för Sirkkala daghem och förskola, kretsade ändå kring transporter.
– Har jag förstått det rätt är det meningen att min förskoleelev ska köras till Kärsämäki, min förstaklassist ska ta abonnerad buss och min tredjeklassist ska ta stadens buss, lydde en av kommentarerna.
Kunde inte trafikfrågan för både förskola och skola ha retts ut helt innan man ens övervägde Kärsämäki, lydde en annan fråga.
– Nu får ju föräldrarna bara hoppas att det löser sig med gemensamma busstransporter för både förskola och skola, annars blir det till att börja köra tvärs genom stan flera gånger om dan.
Somliga undrade om de nu faktiskt måste skaffa en bil eller gå ned i arbetstid för att få barnen till förskolan. Karlsson sade att skräddarsydda lösningar där man beaktar familjens behov i vardagen är möjliga.
– Vi diskuterar med var och en för att hitta sådana alternativ som känns bra för både barn och föräldrar.
Karlsson påminde också om att antalet förskoleplatser på andra enheter är högre än tidigare.
– Det är inte så att vi vill flytta alla med tvång till Kärsämäki, tillade bildningsdirektör Timo Jalonen.
Frågor om andra fastigheter
Somliga föräldrar ville ännu veta läget med andra fastigheter, som den vid Smedsgatan eller Sirkkala kasern vid Brunnsgatan. Smedsgatefastigheten är såld – och Sirkkala kasern ägs inte av staden. Kasernområdet skulle enligt Jalonen dessutom kräva långvarig ombyggnad för att lämpa sig för ändamålet.
Det finns de som oroar sig över att somliga saker kan gå förlorade med flytten:
– Det som är fint med Sirkkala dagis, förskola och skola är att det blir en stark gemenskap mellan barnen, syskonen och personalen. Det är synd om dessa förskolebarnsgrupper blir splittrade på grund av besvärlig eller omöjlig logistik gällande Kärsämäki.
När mötet avslutades uppmanade Hanna Karlsson föräldrar att fortsätta ställa frågor till respektive enhetschefer via Wilma-nätverket.
Senare på tisdagskvällen ordnades också ett separat föräldramöte för föräldrar med barn i Sirkkala skola.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.