Förflytta dig till innehållet

Kräftpest kan smitta på olika sätt – prover behövs för att undersöka sjukdomen

Årets kräftsäsong har börjat, och fångstmängderna vittnar om hur kräftbestånden mår. Det största hotet mot att flodkräftbestånden ska klara sig är kräftpesten.

Livsmedelsverket för diagnostik över kräftsjukdomar och behöver varje år ta prover på vilda kräftor. Nu påminner myndigheten om att man avgiftsfritt kan skicka in kräftor med misstänkt sjukdom för provtagning.

Kort om kräftpest

I Finland förekommer två typer av kräftpest, kräftpest av flodkräfttyp och kräftpest av signalkräfttyp.

Den svampliknande parasiten Aphanomyces astaci, som orsakar kräftpest, lever i kräftans skal. Hos kräftor som bär på sjukdomen förekommer ofta bruna, pigmenterade områden på skalet, eller så kan de sakna extremiteter.

Förändringarna kan också ha orsakats av andra skador. En laboratorieundersökning krävs för att utreda orsaken. Vid sjukdom som utvecklas snabbt hinner det inte ske några förändringar i skalet, utan kräftan dör redan före det.

Kräftpest kan kännas igen på en kräftas avvikande beteendemönster. Att kräftan rör sig dagtid, skrapar skalet rikligt eller får förlamningssymtom kan tyda på kräftpest. Kräftor som uppvisar sådana symtom är redan nära döden, och i så fall rekommenderas man fånga in dem och skicka in dem som prov till Livsmedelsverket.

Prover viktiga

Kräftsjukdomsundersökningarna görs vid Livsmedelsverkets verksamhetsställe i Kuopio.

Under de senaste två åren har antalet undersökta kräftor varit litet.

År 2022 konstaterades kräftpest hos flodkräfta endast en gång i samband med sumpningsprov; då var det fråga om pest av flodkräfttyp. År 2023 konstaterades inte kräftpest alls hos flodkräfta, inte heller i början av 2024.

Livsmedelsverket har fått in vissa anmälningar om att kräftor försvunnit, och att man tidigare eventuellt sett enstaka döda kräftor, vilka dock inte skickats för undersökning. Kräftpest kunde således inte bekräftas.

Myndigheten påpekar att även döda kräftor kan numera undersökas, och det är skäl att genast plocka upp sådana och förvara till exempel i frysen för att förhindra förskämning.

Smittan kan överföras med fiskeredskap

För att förebygga att kräftpesten sprids krävs noggrannhet av dem som vistas i och använder vattendragen.

Kräftpest kan överföras direkt mellan kräftor eller som sporer som simmar fritt i vattnet. Alla redskap som förflyttas fuktiga från ett vattendrag till ett annat kan överföra smittan, även fiske- och vattensportredskap.

Att fullständigt torka eller desinficera utrustningen vid förflyttning från ett vattendrag till ett annat är alltså nödvändigt för alla som rör sig i vatten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter