Kostnadsstödet till coronadrabbade företag får en tredje omgång – företagare uttrycker skriande behov av pengar

Riksdagen har gett grönt ljus för en tredje omgång av kostnadsstöd till de företag som drabbas hårdast av coronaepidemin.
Till skillnad från tidigare ansökningsomgångar ska det nu bli lättare för speciellt mindre företag och ensamföretagare att få stöd.
Ansökan ska enligt planen öppnas i slutet av april och pågå fram till den 23 juni.
Kostnadsstödet gäller företag inom alla branscher och även stiftelser och föreningar som bedriver affärsverksamhet. Också företag på Åland har rätt att ansöka om kostnadsstöd.
Samtidigt godkände riksdagen även ett skilt stöd till de restauranger som för tillfället är stängda på grund av rådande coronabegränsningar. Stödet riktas till restauranger med färre än 49 anställda, men Arbets- och näringsministeriet har utlovat ersättningar även till större restauranger.
Enighet i riksdagen
Kostnadsstödets första ansökningsomgång var under sommaren 2020, och syftet var då att trygga företagens fortsatta existens trots coronakrisen.
I slutet av september konstaterade regeringen att en ny ansökningsomgång behövdes eftersom coronarestriktionerna fortsatte att belasta företagen. Den andra ansökningsomgången upphörde den 26 februari, men redan i januari hade näringsminister Mika Lintilä (C) avslöjat att regeringen planerar en tredje omgång.
Regeringens förslag till den tredje ansökningsomgången överlämnades till riksdagen den 4 mars.
I samband med förslagets andra behandling i plenisalen på fredagen var såväl oppositionsledamöter som ledamöter från regeringspartierna överens om att de finländska företagen nu behöver allt finansiellt stöd de bara kan få.

— Hela 63 procent av företagarna uppskattar att epidemin försvagar deras verksamhetsmöjligheter rätt mycket eller väldigt mycket. Motsvarande siffra var endast 40 procent för två veckor sedan. Det här visar hur snabbt situationen nu förvärras, sade Samlingspartiets Timo Heinonen i plenisalen.
— Jag kan konstatera att kostnadsstödet i samband med varje ansökningsomgång har utvecklats mot det bättre, antagligen tack vare erfarenheter från fältet. Också behandlingarna i utskotten har varit värdefulla och viktiga. Perfekta blir stöden säkert aldrig, men den tredje ansökningsomgången innehåller flera förbättringar till fördel för företagen, sade Centerns Pasi Kivisaari.
Ytterst svår situation för företagare
En företagare som till fullo skriver under riksdagsledamöternas ord är krögaren Mikko Essel. Han tog över lunchrestaurangen Sigrids i Karleby förra våren.
Eftersom han inte ägde stället innan den 1 mars 2020 blev han utan de flesta stöd som betalades till restauranger under förra våren.
— Det var väldigt strikta kriterier och jag hade inga möjligheter att få stöden.
Efter den tuffa starten lanserades ändå kostnadsstödet. Essel ansökte genast om finansiering i samband med den första ansökningsomgången och blev även beviljad stöd.
Hur går dina tankar kring den nu aktuella tredje ansökningsomgången?
— Om företaget rullar ännu då så söker jag, men jag är inte så säker på det.
Essels lunchrestaurang har trots den pågående restaurangstängningen fått vara öppen de senaste veckorna, eftersom coronaläget i Karleby inte är så illa att restaurangerna behövt stänga helt. Han jämför ändå situationen i Karleby med en nedstängning.
— Ingen rör sig i byn och folk börjar vara trötta på hämtmat. Jag hoppas verkligen att vi överlever tills restriktionerna försvinner och att kunderna då också hittar tillbaka till oss, säger Essel.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.