Förflytta dig till innehållet

Kortvariga fisketillstånd har blivit allt populärare

En kvinna, en man och ett barn sitter i en båt. Mannen håller i en kräfta.

En kvinna, en man och ett barn sitter i en båt. Mannen håller i en kräfta.

Foto: Aku Ahlholm.


Forststyrelsen uppger att man i år sålt 172 000 fiskevårdsavgifter för närmare sju miljoner euro. Det här är en större summa än någonsin tidigare, men enligt Forststyrelsen finns det fortfarande rum för tillväxt.
I slutet av juni var intäkterna för fiskevårdsavgifterna 6 974 000 euro medan motsvarande summa för i fjol var 6 591 000 euro. Under de senaste åren har den totala försäljningen varit lite under nio miljoner euro och vid Forstsstyrelsen hoppas man i år kunna gå över den gränsen.
Sedan Riksdagen höjde fiskevårdsavgiftens priser har de kortvariga tillståndens popularitet växt på bekostnad av årsavgifterna. I år har man sålt 150 000 årsavgifter, 11 000 veckoavgifter och 11 000 dagsavgifter.
Forststyrelsen förväntar sig nya rekord för mängden sålda vecko- som dagstillstånd eftersom man i fjol vid den här tiden hade sålt tusen kortvariga fisketillstånd färre än i år.
Enligt lagen om fiske ska man betala fiskevårdsavgift om man är 18–64 år och fiskar med drag eller bete eller fångar kräftor. På basis av olika undersökningar har man uppskattat att en stor del av de betalningsskyldiga av en eller annan anledning inte betalar fiskevårdsavgiften.
Men enligt Forststyrelsen börjar trenden vända, och nu är det allt fler som betalar avgiften som går till utvecklingen av fiskevattnen och fiskebeståndet samt till rådgivning och övervakning av fiskare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter