Körsbärsträd, isbana och trappor på Salutorget i Åbo — vinnarbidraget får både ris och ros

Ungefär där torgstånden står på bilden ska det i framtiden stå en trappa. Åtminstone enligt arkitekternas vision. Foto: Monica Forssell
Åbo stad offentliggjorde på torsdagen vilken av de fem arkitektvisionerna som fått flest röster och vunnit gehör hos juryn i tävlingen om bästa visionen för det framtida Salutorget i Åbo.
Vinnarbidraget heter Saariston Sydän — Skärgårdens hjärta och bakom bidraget står arbetsgruppen Sigge – Valoa – Loci.
Vill kombinera historia med nutid
Det är svårt att föreställa sig en oas med blommande körsbärsträd, sittgrupper och människor som sitter och äter glass på en trappa, en dag då byggarbetet pågår för fullt och torgförsäljarna står inklämda på sin asfaltplan på Universitetsgatan i Åbo
Men Pekka Mäki, vd vid Åbobyrån Sigge arkitekter försöker beskriva hur det ska se ut på torget i framtiden.
– Universitetsgatan kommer att fortsätta förbi torget och Ortodoxa kyrkan och här blir det trappor med en rundad fördjupning mot kyrkan, förklarar Mäki och pekar.

I visionen Saariston sydän — Skärgårdens hjärta finns det körsbärsträd, trappor och skärgårdsöar av sten. Området kring trappan föreslås få släta stenar istället för kullerstenar. Visionsbild: Sigge- Valoa – Loci
Vi står cirka femtio meter från Ortodoxa kyrkan, bredvid Hannulas som säljer nypotatis från Letala.
För en stund sedan har Åbo stad offentliggjort att det är enligt arbetsgruppen Sigge-Valoa-Locis vision som Salutorget ska byggas.
Fem bidrag deltog i tävlingen som avgjordes av en jury och Åbobor som röstat på de olika bidragen. Både juryn och Åboborna röstade för Skärgårdens hjärta, som på torget ska få stenplattor formade som öar, i stenbeläggningen.
Öarna ska få belysning och vattenkonstverk.
– Det blir samtidigt ett turistelement, säger Mäki. Och något som kanske barn kommer att gilla då de kan skutta från ö till ö, målar Mäki fram.

Sigge Arkitekters vd Pekka Mäki sken i kapp med solen på Salutorget i Åbo efter att det stod klart att arbetsgruppen Sigge – Valoa – Loci vunnit tävlingen om torgvisionen. Foto: Monica Forssell
På två sidor om torget blir det små parker med körsbärsträd och i närheten av paviljongerna en plats där man kan slå sig ner.
Ett viktigt element är också de två promenadstråk som ska gå diagonalt över torget. Gångvägarna kommer att vara släta så att också de som har svårt att röra sig eller behöver hjälpmedel för att röra sig, obehindrat ska kunna ta sig över torget.

I det vinnande bidraget delas torget upp i fyra delar med hjälp av diagonala gångar. Gångarna skulle få släta stenplattor så att det går att ta sig fram obehindrat på torget också med rollator eller rullstol. I övrigt skulle åtminstone mitten av torget få tillbaka sina kullerstenar. Visionsbild: Sigge – Valoa – Loci
Diagonalerna ska påminna om hur torget såg ut förr i tiden. Likaså ska den gaslykta som arbetsgruppen föreslår att man placerar mitt på torget bidra till att påminna om svunna tider.
Mitt på torget vill arbetsgruppen se en isbana för skridskoåkning.
– Vi har också ägnat belysningen extra mycket uppmärksamhet. Tanken är att det ska vara en mysig stämning på torget, säger en nöjd Mäki, själv också Åbobo.

En skridskobana kunde passa mitt på torget under vintern, tycker arbetsgruppen bakom det vinnande bidraget. Visionsbild: Sigge- Valoa – Loci
Arkitekten Ted Schauman deltog i juryn i egenskap av expert. Enligt honom var det helheten som avgjorde. Det som också gjorde intryck på Schauman var att arbetsgruppen tänkt på torgförsäljarna och hur torget borde se ut för att torgförsäljningen ska ha de bästa chanserna i framtiden.

Ted Schauman. Foto: Monica Forssell
– Alla tävlingsbidragen beaktade inte torghandeln lika mycket. Sigge-Valoa-Loci hade funderat en hel del på hur logistiken kring torghandeln ser ut och hur mittpartiet ska se ut för att gagna handeln.
Schauman lyfter också fram att det vinnande bidraget är estetiskt tilltalande och beaktar kyrkan som en del av helheten.

Torghandlare. Heikki Hannula (närmast kameran) och barnbarnet Ilari Hannula trivs på torget. Släta gångar tvärs över torget är en bra idé tycker de. Foto: Monica Forssell
Letalaborna Heikki Hannula och barnbarnet Ilari Hannulas potatis har åtgång. Heikki Hannula har sålt potatis på torget i Åbo i trettio år, men som Letalabo har han inte engagerat sig så mycket i hur Salutorget ska se ut i framtiden. Fast när han hör att man beaktat torghandeln i det vinnande konceptet, blir han glad.
– Det är klart att saker och ting måste förändras. Allting måste inte se ut som det gjort tidigare och körsbärsträd är ju trevliga när de blommar!
Barnbarnet Ilari ger också tummen upp. Han tycker att de släta gångarna låter som en bra idé och som ishockeyfantast gillar han också tanken på en isbana mitt på torget.
”Kan inte bli värre”
Andra som ÅU pratar med på torget ger både ris och ros.
Salla Saarikoski har köpt blommor och ska ännu handla blåbär och jordgubbar åt barnen.
— Körsbärsträd låter bra, tycker Saarikoski och fortsätter:
— Åtminstone kan det inte bli värre än så här. Och bra med sittplatser så att man kan slå sig ner och njuta av torget.
— Det här är ett torg. Nog kan det komma något nytt men jag vill att torgutseendet bevaras, säger Åbobon Leena Lehmus.

Åtminstone körsbärsträden låter som en bra idé, tycker Salla Saarikoski och Leena Lehmus. Foto. Monica Forssell
Lite mer skeptiska är Resoborna Anja och Antero Luhtala. De besöker Salutorget i Åbo två gånger i veckan och gillar förutom torget Saluhallen. För Luhtalas del hade torget helst fått vara intakt, utan förändringar.
— I andra europeiska städer är torgen gamla. Inte finns det skridskobanor på dem. Dessutom finns det ju en skridskobana här i närheten.
Och körsbärsträd kan ju vara trevliga men man borde ha tänkt på andra årstider också.
— Jag tycker att det också borde finnas något som är grönt på vintern, säger Anja Luhtala.

Anja och Antero Luhtala uppskattar gammalt. Foto: Monica Forssell
Följande steg är att bidraget presenteras för stadsstyrelsen i Åbo nästa vecka och så småningom tar sedan den konkreta planeringen och förverkligandet vid. Då tar man också ställning till eventuella justeringar i planen.
Till tävlingen kallades fem arbetsgrupper, Insulae, VSU, Inaro, Sigge-Valoa-Loci och Nembi-Lauttia. Valet avgjordes av en jury samt invånarnas åsikter. Över 1400 personer hade tyckt till om bidragen.
LÄS OCKSÅ:
Torrskodd från Wiklund till Hansakvarteret — inte bara bilar ska trivas under Salutorget
Salutorget i Åbo krymper — i sommar flyttas fler försäljare till gågatan
Om Åbo ska använda pengar så är det väl nu, på Salutorget?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.