Korpoström får ny krögare – Galonis sa upp avtalet


Raine Kaukiainen tar över i Korpoström. Foto: Monica Forssell
Med bara några veckor kvar till säsongsstart har vd för Galonis, Herrick Ramberg nu sagt upp hyresavtalet med Fastighets Ab Sunnan i Korpoström.
-Eftersom vi lämnat in en ansökan om företagssanering för Galonis del, måste vi vända på alla stenar, kommenterar Ramberg beslutet.
Ny företagare i Korpoström är Pargasföretagaren Raine Kaukiainen. Han har tidigare drivit golfrestaurangen i Pargas, restaurang Alvar i Pargas samt lunch- och representationsmiddagar för Nordkalk.
-Korpoström har en stor outnyttjad potential, anser Kaukiainen som berättar att han under de tre senaste åren seglat i både Åbolands och Stockholms skärgårdar och lagt märke till vilken stor betydelse maten har i gästhamnarna. Det han också lagt märke till är att standarden i de åboländska gästhamnarna varierar en hel del samt att Korpoström, trots sitt utmärkta läge, hamnat i skymundan.
Kaukiainen, som skötte Nordkalks matservering i nästan 20 år, har lång erfarenhet av restaurangbranschen. I Korpoström vill han betjäna båt- och hotellgäster men också den lokala befolkningen.

Korpoström har , trots sitt utmärkta läge i Åbolands skärgård, hamnat i skymundan, anser nya krögaren. ÅU-foto
Att hoppa in på så kort varsel, precis innan säsongen på allvar kör igång är en stor utmaning, säger Kaukiainen. Han önskar att man kommit till skott med hyresarrangemangen i Korpoström lite tidigare. Hyresavtalet som nu undertecknats gäller enbart kommande säsong.
Majoritetsägare i Fastighets Ab Sunnan är Åbolands skärgårdsstiftelse. Styrelseordförande i Sunnan är Bertil Zetter. Enligt honom har avtalet med Galonis avslutats i bästa samförstånd och på Galonis initiativ. De bakomliggande orsakerna till att Galonis inte vill fortsätta i Korpoström, säger sig Zetter inte känna till.
Zetter hoppas att de nya företagarkrafterna ska kunna bidra till en intensivare och längre säsong samt att fler kunder upptäcker Korpoström.
Galonis hann ha hand om Korpoström i nästan tre år och enligt Zetter har man varit mycket nöjda med hur verksamheten drivits.
Herrick Ramberg: Det känns obekvämt
Galonis har också hand om Iniö lanthandel och Porkala gästhamn. Enligt Herrick Ramberg ser det för tillfället ut som att verksamheten i Iniö och Porkala fortsätter i Galonis regi. Det andra bolaget, Skärgårdskompaniet har bland annat hand om Själö och Örö. Planer på att ansöka om företagssanering för Skärgårdskompaniet finns inte.
-Inte i det här skedet, konstaterar Ramberg.
Att både Skärgårdskompaniet och Galonis har skatteskulder och övriga skulder till ett sammanlagt värde på över 170 000 euro handlar enligt Ramberg om att det helt enkelt är mycket svårt att driva verksamhet som är så säsongsbetonad.
-Momsen ställer till det och då mycket ska betalas på förhand, innan säsongen ens kommit i gång är det besvärligt.
Både i Nagu och Korpoström har Galonis redan hunnit anställa personal för sommaren. För tillfället är det oklart om personalen övergår till att jobba för Kaukiainen i Korpoström.
Pargas stad har ännu inte valt ny företagare för Nagu gästhamn och således är det inte heller klart om personalen i Nagu får jobb hos den nya företagaren.
Ramberg har drivit gästhamnar och restauranger i skärgården sedan medlet av 1990-talet. Sitt första jobb i skärgården hade han på Öboden i Nagu 1978 och han sticker inte under stol med att det nu känns tufft.
-Jag har inte varit med om något liknande. Det känns obekvämt . Ändå måste man vara strukturerad och gå vidare.
Korrigering: Öboden i Nagu 1978 (inte 1976)
Läs också:
Skulder kan driva stort turismföretag i konkurs
Skärgårdskompaniets vd säker trots skulderna: ”Örö öppnar som vanligt”
Många intresserade av att ta över Nagu gästhamn
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.