Korpos ryagäng fortsätter av bara farten, nu streamas rya nummer två

Projektet med att väva och knyta en rya i direktsändning från Skärgårdscentrum Korpoström blev så lyckat att det fick en fortsättning omgående. Den rya som ÅU berättade om då startskottet gick för non-stop-vävandet blev klar i förtid.
Tanken var att arbetet skulle ta tolv dygn och ryan skulle ha blivit klar i måndags, men den blev färdig redan innan veckoslutet. Vävstugans aktiva gäng, 23 kvinnor och 1 man har varit engagerade i projektet, kom då överens om att fortsätta med rya nummer två.
— Vi hade ju lovat en sändning som streamas i tolv dygn, så inte kunde vi sluta i förtid, allra minst då vi hade tittare från många andra länder också, säger Mia Lagström i Korpo och berättar glatt om några rikssvenska ”it-gossar” som har låtit förstå att det är mycket avkopplande att se hur damerna i Korpo väver och knyter, lugnt och harmoniskt, minut efter minut, timme efter timme, dag efter dag.
Mia Lagström är den ena initiativtagaren till projektet, Britt Henriksson är den andra. Och hennes idé till att strema ett vävprojekt föddes då hon tänkte på hur den streamade stora älgvandringen blev så pop i svensk teve, trots att det största delen av tiden i princip inte hände någonting alls framför kameran.
Ryan avtäcktes och åsikterna haglade, vad föreställer den?
I går, måndag, hände det lite mer framför kameran i Korpoström. Då avtäcktes ryan som Ida Korsström har designat och som nu blivit ett projekt som skapat både sammanhållning och glädje för alla dem som vävt, plus för de många tittarna.
Första sändningsdagen överskred ”ryamaraton Korpoström” 1000 besökare på YouTube-kanalen, som är Pargas kulturs. Sändningen sköts av Pargas gaming community.
När ryan är klar återstår ändå frågan om vad den föreställer. Den är som ett modernt konstverk, man kan tolka den på många sätt.
— Jag ser allt möjligt i den, ett sjökort, en karta, ett hav, säger Lagström. Men jag ser också en häst, en fågel, man kan se en muminfigur och en mullvad.
36 000 knutar med tre färger i varje
Alla knutar eller ”nockor” i ryan har samma längd, men kombinationen av färger ger ett djup och beroende på belysningen kan den anses gå i lite olika nyanser.
— De mörkaste färgerna består till exempel av två mörkblå och en kopparbrun.
Det gick åt 4,5 kilo ull och ryans bredd är 1,20 meter och höjden 1,80 meter. Mellan varje rad med knutar har det vävts in rader av ullgarn.
— Vi har vävt två och två i löpande arbetspass, iklädda munskydd. Allt har fungerat väldigt bra och ingen har blivit sjuk, säger Lagström.
Också riskgruppsdeltagare har klarat det bra
Flera av de 24 deltagarna hör till någon riskgrupp eller har vissa grundsjukdomar. Förhoppningen är att ordna en officiell avtäckningsceremoni i juni, om coronaläget det tillåter. Men vävstolen har ju inte tystnat nu heller.
— Den här rya nummer två blir lite mindre och går ungefär i samma färgskala, säger Lagström.
Korpoström vävstuga verkar ha hittat en modell för hur man botar coronatristesssen; det gäller att anpassa sitt beteende och hitta metoderna för hur man kan ha roligt med sin hobby trots att man samtidigt följer restriktioner.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.