Korpoföretagare: Vi får bara tillbaks en liten del av den höjda bränslekostnaden

Vid det mindre transportbolaget BMA Miljö i Korpo utbrister Bengt Andersson ”Dystert!” med ett skratt när jag frågar hur läget är i branschen för tillfället.
Andersson sitter på färjan från Houtskär efter en lång dag bakom ratten.
BMA Miljö sköter både lättare distribution och tyngre transporter, och har varierande kontrakt med sina kunder. En del avtal gäller transporter som ska skötas ett år eller ännu längre, och där finns ingen kompensation för höjningar av bränslepriset.
I andra kontrakt beaktas höjningen i efterhand, genom att man till exempel ser på bränslets snittpris över en månad.
Kompensationen dröjer
Men kompensationenlandar på kontot först mot sommaren, eftersom kundföretagen i dag har långa betalningstider, säger Andersson.
– Det är knepigt om vi nu måste ligga ute med 10 000 euro extra den här tiden på året, säger Andersson om dieselpriset.
– Många andra kostnader samlas ju också i början av året, som inte är högsäsong för transporterna.
BMA Miljö har även mer tillfälliga kunder som inte alls är på kontrakt. För de transporterna kan det nu bli aktuellt att höja priserna så att de beaktar bränsleprishöjningen, säger Andersson.
– Det är inte trevligt. Jag hoppas att kunderna förstår vår situation.
Lönsamheten lider
Bengt Anderssontror att BMA Miljö totalt sett bara kommer att få tillbaka cirka 25 procent av de höjda bränslekostnaderna. Lönsamheten lider alltså.
Nu gäller det att hålla bränsleförbrukningen på ett minimum, och försöka ta så mycket last per körning som det bara går.
Men det betyder samtidigt långa arbetsdagar och att bilen står stilla längre medan lönerna rullar. Det känns ibland som om rumpan är bar vart man än vänder sig, säger Andersson.
”Skippa skatten”
Även Andersson – likt Scandic Trans vd Mikael Löfqvist (se skild artikel) – anser att beslutsfattarna agerar alldeles för långsamt.
– Den tunga trafiken borde vara utan bränsleskatt. Det skulle sänka levnadskostnaderna och komma tillbaka till staten i form av moms. Det skulle gynna industrin, handeln och den vanliga konsumenten.
Men BMA Miljö ska nog klara sig genom krisen, säger Andersson.
– Som tur är har vi annan business också. Transporterna står för 50–60 procent. Vi har funnits i 30 år, och har upplevt besvärliga tider förr, med räntor uppemot 20 procent.
– Men man blir nog chockad varje gång man tankar nu. De två sista veckorna har literpriset stigit med nästan 30 cent per vecka. Om det stiger till 3–4 euro blir det väl att gå med mössan i hand till banken och fråga om de tror på oss. Det har de gjort hittills.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.