Korois udde har fått ett nytt kors – Finlands första kyrkliga centrum fanns här på 1200-talet

Korois udde, där Lillån i Räntämäki och Aura å flyter samman, har haft ett stort kors sedan början av 1950-talet. Korset markerar platsen där Finlands första kyrkliga centrum låg.
Det var här missionstidens biskopar etablerade sig med påvligt tillstånd på 1220-talet. Platsen är unik så vis att den är ett av de första centrumen under en organiserad makt på Finlands territorium. Före biskopsgården fanns här ett kristet järnålderssamhälle med egen bykyrka och begravningsplats.
I dag finns här ett fornlämningsområde med rester av en träkyrka, en gammal biskopsgård och murade bostadshus samt sten, en jordvall och en vallgrav. Utanför vallgraven finns rester av ett vikingatida gravfält och bosättning.
Korset som står inuti kyrkans stengrund förnyades 1998. Under de senaste åren har dess skick kraftigt försämrats.
Forststyrelsen lät därför tillverka ett nytt kors av snickeriverkstaden Puupala i Pikis. Det nya korset restes på samma plats som det gamla korset, på uddens spets den 30 november.

Forststyrelsen, som ansvarar för skötseln av området, har tillsammans med Museiverket och det regionala ansvarsmuseet för Egentliga Finland kartlagt skötselbehoven för området.
– Nästa år ska stenkonstruktionerna på området repareras och underhållas samtidigt som man planerar och utför arkeologiska undersökningar. Med åtgärderna bevarar man platsens historiska skyddsvärde och får ny information om denna medeltida plats historia, säger Forststyrelsens arkeolog, specialplanerare Tanja Tenhunen.
Forststyrelsen har vårdat kulturmiljön på Korois udde sedan 2014. Gräset slås flera gånger månad under sommarsäsongen.
I år har man förutom slåttern även vårdat området genom att avlägsna stora mängder hagtorn på sluttningarna. Tillsammans med Åbo stad och föreningen Elävän Kulttuurin Koroinen har det också ordnats höbärgningstalko.
Forststyrelsen samarbetar också med Brottspåföljdsmyndigheten. De som sköter Korois udde kommer huvudsakligen från Käyrä öppna fängelse i Aura.
– Ett flertal andra områden i Egentliga Finland vårdas på motsvarande sätt med hjälp av fångarbete, som till exempel Kustö biskopsborgs ruiner och Ristinpelto i Lundo. Det största området där fångar deltar är Teijo nationalpark, säger Forststyrelsens parkmästare och fångarbetsledare Okko Salo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.