Förflytta dig till innehållet

Korna fick flytta på grund av torkan

Hej hopp! Kalvarna försvann snabbt ut i sin nya hage dit de på grund av torkan fick flytta på bete. Peter och dottern Emma Jägerskiöld var med då kalvarna transporterades från Sjölax i Kimito till Kalkholmen i Västanfjärd.


För första gången på drygt 50 år betar nu kossor invid vägen som leder till Kalkholmen i Västanfjärd. Det är frågan om elva dikor med lika många kalvar från Sjölax gård i Kimito. Där har man totalt drygt 60 dikor, förutom kvigor och kalvar. Torkan har gjort gräsväxten dålig, betet räcker inte till. Då korna en gång har betat av ett område så växer gräset inte upp igen eftersom det är så torrt.
Vid Kalkholmen äger Mats Nurmio sex-sju hektar som kossorna nu får beta på.
– Annars har jag slagit gräset här varje sommar men nu kommer det ju till nytta, säger han.

Gillar havsvatten

Christer Jägerskiöld, husbonde på Sjölax, är övertygad om att korna kommer att trivas bra vid Kalkholmen.
– Här ger skogskanten skugga, lite buskar finns det också, gräs att äta och vass som de tycker om. Senare flyttar  vi korna till andra sidan av Kalkholmsvägen. Då kommer de åt att dricka havsvatten, det tycker de också om, säger han.

Direktförsäljning av kött

Hittills har torkan inte gjort att man från Sjölax skulle ha skickat djur till slakt, men tanken att öka djurantalet till vintern blir antagligen i stället ett behov av att något minska besättningen.
Sjölax har direktförsäljning av kött från sina djur, som äter bara obesprutat bete. Men först i vår får köttet säljas som ekokött, reglerna om övergång är stränga.

Också grågässen äter mycket

På de nya betena vid Kalkholmen har garanterat ingenting besprutats, här växer bland annat mycket sjösäv eftersom det är fuktig mark.
– Det här är de bästa betena den här sommaren, sådana här marker torkar inte ut. Annars är ju nog tillgången på bete ett bekymmer, och torkan är inte över än. Vi får se hur vi gör med alla de djur vi har hemma. Eventuellt gärdar vi in några kornåkrar där gässen nu går och äter, så får korna det som gässen lämnat kvar, säger Jägerskiöld.
Sjölax är en omtyckt rastplats för främst grågäss som brukar äta flera hektar spannmål varje år.

Trevligt se landskapet bli öppnare

Vid Kalkholmen hade Mats Nurmios familj mjölkkor för länge sedan.
– Nu ska det bli trevligt att se landskapet bli öppnare igen, säger han.
Förhoppningen är att korna ska få vara i fred här, och att inga älgar ska springa genom elstängslet eller hjortar riva den översta tråden då de hoppar över.
– Då det är så torrt söker sig älgar och hjortar till bäckar och strand för att dricka, och då de rör sig på natten märker de inte eltrådarna. På morgnarna i Sjölax kan flera stolpar ligga nere, säger Sonja och Peter Jägerskiöld, föräldrar till Christer Jägerskiöld.
De nya betena vid Kalkholmen har betytt mycket arbete i och med att elstängsel med stolpar och alla tillbehör har behövts. Flera dagars arbete krävs innan så här stora beten är ingärdade.

Fick åka bil

Korna som i dag kom från Kimito fick åka specialbil – egentligen en slakteribil – som skickligt backades på plats av Petri Villa från Bjärnå.
– Första transporten av det här slaget, på grund av torkan, den här sommaren. Men kanske inte den sista, sade han.

För hett för korna

Korna klarade bilresan bra men hade gärna stannat under tak hemma då de togs in för urval.
– Det är för hett till och med för kossorna, och så mycket bromsar och andra insekter, säger Sonja Jägerskiöld.
Hur mycket extra jobb har torkan gett er på Sjölax?
– Sammanlagt flera veckor. Vi hade haft tillräckligt att göra ändå eftersom ladugården ska byggas om. De här områdena vid Kalkholmen hade vi tänkt ta i bruk som bete nästa år men nu blev det alltså tvunget att göra det arbetet redan nu, säger Christer Jägerskiöld.
Flera ”lediga” lämpliga områden har han inte i tankarna, i fall ytterligare bete skulle behövas. Tillgång till vatten är bara ett av kraven. Vid Kalkholmen finns det en brunn på ena sidan och havsvatten på den andra sidan.
Redan vid början av sommaren fördes 15 kor till Galtarby på bete, också det området finns i Västan fjärd.

Här har kossorna tillräckligt att äta för resten av sommaren. Vass är de mest förtjusta i, men alar och älggräs lämnar de.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter