Konstsim kräver kraft och kondition


Duett. Clara Vesterkvist och Nea Palanen har båda tränat konstsim i tre år, efter att tidigare ha tävlingssimmat. Foto: Miia Mäkikallio
Konstsim. På knappt tre år har Åbo simklubb vuxit till en av de största föreningarna i Finland när det gäller konstsim.
Grenen fanns tidigare i Åbo, men efter en lång paus ordnades en nybörjarkurs 2015.
Idag har ÅSK drygt 30 konstsimmare, då de största föreningarna i Finland har kring 50. Elvaåringarna Emilia Lundström och Matilda Lind har hållit på med grenen i två år.
– Jag ville pröva och tänkte direkt: Gud, vad roligt det är, säger Lundström.
Båda två hade tävlingssimmat i flera år, och Lind dessutom hållit på med simhopp.

Taggade. Emilia Lundström och Matilda Lind ser fram emot uppvisningen på fredag. Foto: Johan Backas
Svårast att hålla andan
Fördelen med konstsimmet är att grenen är väldigt omväxlande. I deras grupp finns 11 konstsimmare, i tävlingarna brukar det vara 8–10 som ställer upp.
– Det svåraste är att hålla andan. På träning kan det gå bra, men när det är tävling och man är lite spänd är det svårare, säger Lind.
Fjortonåringarna Clara Vesterkvist och Nea Palanen tyckte för tre år sedan att simträningarna sju gånger i veckan tog för mycket tid, det blev svårt att balansera med skolan och fritid.
Då dök konstsimmet upp som en räddare i nöden. Fyra träningar i veckan och eventuellt någon på egen hand är betydligt lättare att passa in i schemat.
Som längst håller de andan i upp till en minut. Att samtidigt kunna utföra alla rörelser, dessutom synkroniserat tillsammans med de andra i takt till musiken, kräver kondition, styrka, vighet och taktkänsla.

Gillar omväxlande gren. Nea Palanen och Clara Vesterkvist. Foto: Johan Backas
Mångsidig träning
Vesterkvist och Palanen tävlar i grupp med åtta deltagare, men de har också ett eget parprogram, en duett. Det sätter hårdare krav då ett misstag syns lättare.
– Men vi har kommit överens om att det är bådas fel om den ena gör ett misstag, säger Vesterkvist.
Träningen är mångsidig. Konstsimmarna måste kunna trampa vatten länge för att göra koreografier med händerna.
Men de måste också kunna kontrollera sina rörelser under vattnet med händerna, för att kunna göra koreografier med fötterna ovanför vattenytan.
Målet för Vesterkvist är att delta i OS någon dag, medan Palanen tycker att landslaget är en lämplig målsättning.

Synkroniserat. Taktkänsla är ett måste i grenen. Foto: Johan Backas
Behövs flera simmare och föräldrar
För att grenen ska fortsätta växa och må bra i Åbo behövs det flera barn som simmar och flera föräldrar som aktiverar
sig som domare.Utbildning för det ges under ett veckoslut, sedan lär man sig genom att ett tag följa med hur rutinerade domare dömer.Intress
erade har en chans att bekanta sig med sporten vid ÅSK:s egna konstsimsuppvisning den 25 maj i Impivaara simhall, inträdet är gratis.
I uppvisningen deltar klubbens alla tio konstsimsgrupper.
– Det känns bra, vi har gjort programmet så många gånger. Då det inte heller är någon bedömning som i tävling är det inte så stressigt, säger Palanen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.