Konstnärsfyrklöver håller öppet hus i Nagu – ”En lycka att ha kunnat dela arbetslokal”

Det är en råkall dag i mars och vägen till Sydänperä är både gropig och lerig. Inne i den stora studion är det kyligt, men stämningen är desto varmare.
En ångande varm tekanna placeras på ett arbetsbord dammigt av lera, som så många gånger tidigare under vintern då konstnärerna Anna Nyreen, Pia Rousku, Sussi Henriksson och Sandra Nyberg delat arbetsutrymmen i Nyreens studio.
Och i helgen välkomnar de besökare.

– Till påsken vill vi bjuda in besökare till vår arbetsplats och berätta om vårt arbete. Samtidigt kommer vi att informera om vår och andras konst samt kulturevenemang under sommaren. Det blir ett startskott för kultursommaren i den åboländska skärgården, säger Nyreen.

Allt färre konstnärer i skärgården har haft möjlighet eller intresse att dela i Konstrundan som arrangerats årligen i september. Avstånden mellan konstnärerna i skärgården är långa och på sensommaren händer det mycket annat. Att öppna upp till påsken fungerar tidsmässigt bättre.
Förutom att bjuda in allmänheten vill konstnärerna också bjuda in andra skärgårdskonstnärer till möten och samtal.
– Vi hoppas att diskussionen om konst och liv då blir mer givande för övriga besökare, som får möta fler konstnärer på samma gång.
Över vattnet
Att Nyreen under vintern som gått haft sällskap i studion var egentligen en lycklig slump. Under hösten frågade bildkonstnären Rousku, vars egen ateljé i Korpo är under renovering, om det skulle finnas plats för henne i studion.
Senare på hösten hakade också keramikern Sussi Henriksson från Nagu och Sandra Nyberg från Korpo på.
Nyreen säger att det passade bra in i hennes strävan att öka på det konstnärliga samarbetet över vattnet. Utöver de praktiska fördelarna med att kunna dela på de allt dyrare elräkningarna har tiden under samma tak visat sig vara ett lyckokast. De har fått utrymme för det egna arbetet och gynnats av samvaron.

– Jag har inte på länge målat så mycket vintertid och att jobba i samma utrymmen där det finns andra konstnärer har gett så otroligt mycket. Jag har känt en längtan att komma hit, det är skönt med folk omkring sig, säger Rousku.
– Konstnärsyrket är så ensamt och man är ensam i processen. Jag har stor privat sfär och jag tycker om att bygga upp mina egna system. Om någon råddar i mina grejer så då förstörs hela min tankekedja, men här fungerar det, säger Henriksson.
Tätare samarbete
Nyberg säger att det är svårt att hitta arbetsutrymmen i skärgården och att hon av Nyreen också fått värdefull kunskap om att jobba med lera för ett större konstverk hon har under arbete. Nyreen som delat med sig av sin studio säger att samarbetet fungerat så bra eftersom alla känt varandra länge och att samvaron varit kravlös.
– Det har varit en lycka att kunna arbeta tillsammans.

En fråga som bekymrat Nyreen under vintern är hur de övriga ska klara av kylan. Under kalla dagar har studion med högt i tak varit svår att värma upp och konstnärerna har jobbat väl påpälsade.
Nyreen säger att hon gärna fortsätter samarbetet men säger att hon är tvungen att tänka över hur de ska lösa frågan med uppvärmningen.
– Det är också många föreningar som måste tänka över hur deras utrymmen ska användas på vintern då kostnaderna för uppvärmningen ökar. Jag tror att vi alla måste tänka om och rent konkret rycka lite närmare varandra i fortsättningen.
Över vattnet – öppna dörrar i verkstaden på Lytarvägen 7 i Sydänperä i Nagu ordnas lördagen den 30 mars klockan 13-16.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.