Konstnärer fick bekanta sig med Rettigs gamla tobaksfabrik – ”Lokalerna verkar lovande men mycket är ännu oklart”

I Åbo råder det brist på arbetslokaler för konstnärer.
Vid årsskiftet mister de konstnärer som verkar i Barkers gamla vävfabrik på Virusmäkivägen sina arbetsrum och förra veckan kom också beskedet om att de konstnärer som verkar i Logomo inte får stanna kvar.
— Barkerplanerna har vi varit medvetna om länge, men Logomobeslutet kom som en total överraskning, säger Margarita Roselló Ramón, ordförande för konstnärsgillet i Åbo. Roselló Ramón har själv verkat i Logomo i över tio år.
Det är Konstnärsgillet i Finlands ateljéstiftelse som har hyrt lokalerna och erbjudit dem till lokala konstnärer.
Lösning i sikte
I början av juni godkände stadsstyrelsen ett förslag om att staden ska hyra Rettigs gamla tobaksfabrik och erbjuda den till konstnärerna som mister sina arbetslokaler.
I måndags godkände stadsstyrelsen hyresavtalet med Stiftelsen för Åbo Akademi, samt ett avtal som ger ateljéstiftelsen användningsrätt i de hyrda lokalerna.
Det är ateljéstiftelsen som sedan hyr ut arbetsrummen till konstnärerna.

Avtalen gäller från 1 januari 2022 till 31 december 2027. Det är tredje och fjärde våningen i den gamla tobaksfabriken som ska bli konstnärslokaler.
Tanken är att också tillställningar för allmänheten ska ordnas här så att intresserade kan bekanta sig med konstnärernas arbete.
”Verkar lovande”
På måndagen och tisdagen fick konstnärerna bekanta sig med lokalerna.
Margarita Roselló Ramón som är med på måndagens rundvandring tror att Rettigs tobaksfabrik kan fungera bra som konstnärslokal.
— Att den här möjligheten erbjuds är ett stort steg framåt, men mycket är ännu oklart. Bland annat vet vi inte hur lokalen kommer att delas upp mellan konstnärer, eller hurdana ändringar som får göras för att anpassa utrymmena enligt behov.
Roselló Ramón får medhåll av Sanna Vainionpää.
Också hon har jobbat länge i Logomo och konstaterar att allt har gått väldigt snabbt sedan de fick veta att de måste flytta ut.
— Jag har inte hunnit fundera så mycket över vad som krävs av lokalen. Det handlar inte bara om stora fönster och vackert ljus, man måste försäkra sig om att de praktiska sakerna fungerar.
Hon nämner bland annat att det måste gå att transportera också större material behändigt in och ut och luftkonditioneringen måste fungera.
Dessutom varierar de olika konstnärernas projekt väldigt mycket, vissa håller på med arbete som för mycket oljud, andra konstprojekt kan ge upphov till mycket damm som måste kunna avlägsnas.
Också utrymmesbehovet varierar. En del håller på med konstverk som kan uppta en hel vägg, andra sitter vid ett bord och skapar något i betydligt mindre storlek.
— Det är omöjligt att tala för alla konstnärer, alla har olika behov. Men visst var det en lättnad att det här alternativet erbjöds direkt då vi fick veta att vi inte kan fortsätta i Logomo.
Vainionpää konstaterar att byggnaden är vacker och centralt belägen, och att den inte borde stå tom.
Långsiktiga lösningar behövs
Konstnären Mikko Paakkola berättar att beslutet om flytten från Logomo kom som en kalldusch.
Han har jobbat som konstnär i 40 år och tycker att verksamhetsmöjligheterna inom branschen blir svårare och svårare.
— Det finns inte en vilja att hitta långsiktiga lösningar, det är ett stort orosmoment att leva i ovisshet.

Han tycker ändå att det var fint att ateljéstiftelsen direkt erbjöd hjälp med nya lokaler och säger att tobaksfabriken verkar riktigt lovande.
Också han konstaterar ändå att många frågetecken kvarstår.
— Jag väntar ännu på en permanent lösning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.