Förflytta dig till innehållet

Konstinstallation visas i Hangö – ”Vill förmedla hur plastkulturen syns i vår vardag”

Fredrika Blomqvist
En man står inomhus på huk bredvid en brunn i plast och håller upp en prydnads fågel på brunnens tak.
Juha Allan Ekholm bredvid ett av sina verk från utställningen Botanical Garden i Hangö.

I Hangö stadshusgalleri kan man ta del av den sista utställningen i serien Botanical Garden skapad av fotokonstnären Juha Allan Ekholm från Åbo.

Utställningen består av flera konstinstallationer och fotografier då Ekholm i grunden är fotokonstnär och konstaterat att det inte är möjligt för honom att skapa en utställning utan fotografier.

Med utställningen strävar Ekholm efter att betraktarna ska tolka verken och fundera en extra gång på hur de tänker då de införskaffar sig nya saker.


– Men det inte är nödvändigt, man kan också bara njuta av samtidskonst om man vill, säger Ekholm.


Utställningen innefattar även temat fabler som bland annat syns i verket ”Kaninernas bro”.

Inomhus i ett vitt rum finns olika prydnader i plast utställda. På bilden ser man en brunn, och en bro med några kaniner på.Fredrika Blomqvist
Ett tema i utställningen är fabler som bland annat är temat i verket ”Kaninernas bro”.

Konstinstallationerna är skapade av dekorativa föremål som Ekholm köpt från olika firmor i Finland.

Att hitta föremålen har varit en lång process, då det är specifika föremål som inte går att köpa under ett besök till Ikea.

Vissa av verken har tillhörande tavlor med olika citat på, även de köpta på olika butiker och bensinstationer. Av alla föremål i utställningen är det endast statyn av Kristus som varit i bruk. Ett av kraven på föremålen är att de ska vara billiga då Ekholm vill använda sig av material som alla har råd med.

Ett vitt rum inomhus med en kort trappa. Plast växter och ett fotografi av en väst syns på bilden. Även en liten vattenfontän finns i kopplad nedanför trappan.Fredrika Blomqvist
Förutom olika installationer består utställningen även av fotografier då Ekholm i grunden är en fotokonstnär.

Ekholm började med att fotografera i olika butiker som K-market, K-Rauta och Ikea. Snabbt märkte han ett tema som han drogs till och det var så han upptäckte temat för utställningen Botanical Garden.


– Lustigt nog så vet jag ingenting om växter eller trädgårdar, men som konstnär har jag lov att hoppa in i olika saker. Jag är fortfarande inte intresserad av växter utan det jag vill förmedla är plastkulturen och hur den syns i vår vardag.

En närbild på en vit staty av Kristus som står på en bit konstgräs. Bakom statyn hänger det en tavla på väggen.Fredrika Blomqvist
Konstinstallationerna består av olika dekorativa föremål köpta från olika firmor i Finland.

I utställningen för Ekholm en konversation med rummet. Sladdar och krokar som är på väggarna döljs inte utan får vara kvar där de är.


– Jag vill skapa en öppenhet med mina installationer. Verken känns lyckade för mig om de ser ut som ett projekt på hälft, då jag personligen tycker det är trist med för ”färdiga verk” då de börjar stängas för betraktaren. Jag vill gärna att processen ska synas och att betraktaren fritt kan tolka verket.

– En fotograf använder världen för att säga något, och det är samma sak då jag bygger upp en installation. Jag använder mig av verkligheten för att säga eller föreslå något annat.

En man står lutad mot en vit vägg och tittar in i kameran. Mannen är klädd i en blå rock jeans shorts och en mössa. Bredvid honom finns en hög av konstgräs som är en del av mannens konstutställning.Fredrika Blomqvist
Juha Allan Ekholm öppnade under måndagen den 1 juli sin utställning Botanical Garden i Hangö Stadshusgalleri.

Tanken med Botanical Garden är att det ska se lite halvfärdigt ut för att lämna utrymme för betraktarens tolkning. Att skapa utställningen brukar ta kring 2–4 dagar.

Varje utställning i serien Botanical Garden har innehållit olika föremål och nya installationer. Utställningen ändrar form efter rummet den skapas i och Ekholm har även låtit sig inspirerats av de diskussioner han haft med utställningarnas besökare.

Som betraktare kan man tänka att det finns berättelser bakom varje föremål och varför de är placerade där de är, föreslår Ekholm.

– Det är första men inte sista gången jag kommer att arbeta på det här sättet. I framtiden kommer jag ta med mig erfarenheter från Botanical Garden utställningarna. Jag vill göra installationer och tror att det kommer vara hemskt sällan som jag i framtiden gör en utställning med endast fotografier.

En vit staty föreställande Herkules och ett skåp med några gröna plastväxter på.Fredrika Blomqvist
I utställningen Botanical Garden för Ekholm en konversation med rummet och döljer inte undan sladdar eller krokar som finns på väggarna i lokalen där han ställer ut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter