Konjak, en kvarnsten och hundratals cyklar – Aura ås botten bjuder på överraskningar


Frivilliga dykare har i tiotals år städat Aura å botten på skrot och skräp. På söndag är det dags igen. Foto: Maria Thölix
En fickplunta med konjak, en kvarnsten som väger 300 kilo, en miniatyrmodell av en Typhoon-ubåt, en restaurangkocks cykel som försvann under mystiska omständigheter och hundratals andra cyklar.
Bland annat det har plockats upp ur Aura å i samband med den årliga storstädningen av ån.
I år städas ån Åbodagen på söndag klockan 12–14. Dykarna går ner i ån vid Domkyrkobron på Slottsgatans sida av ån.
Frivilliga dykare i Åboregionen lyfter ur det grumliga åvattnet upp allt möjligt skrot som kastats i ån.
Under tidigare år har det ur åns djup lyfts upp bland annat nästan tusen cyklar, parkbänkar, trafikmärken, mobiltelefoner, shoppingvagnar samt en oräknelig mängd flaskor och dryckesburkar. Mycket ovanliga fynd och intressanta berättelser finns med bland det som hittats.

Exempel på vad dykare har plockat upp från åns botten. ÅU-foto
År 1998 hittades en plånbok fylld med olika kort i ån. Den återbördades till sin ägare tack vare de frivilliga dykarna. Plånboken hade stulits från en restaurang i Åbo några veckor tidigare.
– Pengarna hade tjuven tagit och plånboken med kort hade sedan kastats i ån. Ägaren blev förstås glad när korten kom till rätta, drar sig veterandykaren Jouko Moisala, som är en av eldsjälarna bakom dykevenemanget, till minnes.
År 2012 lyfte man upp en jopo, som försvunnit under mystiska omständigheter, ur ån.
Den tillhörde en kock vid en av strandrestaurangerna. Ett år senare hittade man en fickplunta med konjak som var graverad med texten Pena 50 v.
– Till de mera speciella fynden hör ett amiralitetsankare som uppskattningsvis är från slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet, en rund kvarnsten som har vägt 300 kilogram och en betongklump som senare identifierades som en miniatyrmodell av en sovjetrysk ubåt av Typhoon-klass, berättar Moisala.
Bottnen ska också inventeras
Dessutom inventerar dykarna åns botten nära den plats där man förmodar att Pennibron fanns. Bron förstördes när Åbo brann år 1827. Man sänker ner fyra stycken kvadratformade ramar till bottnen.
Området som ligger innanför ramarna undersöks noggrant. De föremål som hittas i de inramade områdena lyfts upp till påseende på stranden. Allt skrot som draggats ur ån transporteras till Sydvästra Finlands Avfallsservices (LSJH) Toppå avfallscentral och därifrån vidare till återvinning.
Evenemanget ordnas i samarbete mellan Åbos dykarföreningar med sina frivilliga dykare, Aura å-stiftelsen, Åbos Östersjöutmaning och Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH). I talkot deltar även DG-Diving Group och Turun Seudun Hyötykuljetus.
Finska dykarförbundet belönade år 2018 evenemanget med ett miljöpris: evenemanget når årligen ett stort antal människor och fungerar samtidigt som miljöfostrare och tankeväckare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.