Kommunerna vill ha mer flyktingar än vad som finns


Kvotflyktingar blev Pargasbor. Pargas har tagit emot små grupper med syriska kvotflyktingar under några års tid. Foto: Anja Kuusisto
I flera år tid vände sig Inrikesministeriet regelbundet både direkt till kommunerna och till medierna med budskapet om att kommuner borde gå in för att ta emot större kvotflyktinggrupper. Finland har en kvot för hur många flyktingar landet tar emot via UNHCR:s (FN:S flyktingorgan) förmedling och kommunernas intresse var inte tillräckligt stort, det fanns en brist på kommunplatser.
Nu har det här svängt totalt.
Flyktingkvoten är fortfarande 750 personer per år men kommunerna i Finland har i år meddelat intresse att ta emot 1200 kvotflyktingar.
– Till exempel när Pargasfullmäktige i maj ifjol fattade beslut om att ta emot grupper på cirka tio kvotflyktingar så fanns det inte några som kunde komma till oss. 2017 blev ett mellanår, säger flyktingkoordinatorn Gudrun Degerth.
Beslutet att ta emot tio kvotflyktingar gäller även för 2018 och i höst väntas Pargas igen erbjuda hem för cirka tio kvotflyktingar. De flesta kvotflyktingar som kommit till staden de senaste åren har varit syrier som har flytt sitt hemland och som via UNHCR:s flyktingläger kommit till Finland.
Kvotflyktingarna hänvisas alltid till en mottagande kommun där de ska bo, medan en asylsökande som kommer till Finland och faktiskt får asyl eller uppehållstillstånd väljer var hen vill bosätta sig.
– Många väljer då storstäderna, de kanske kommer från större orter och känner sig mer hemma där, och de har bekanta där, funderar Degerth.
– Men därför gäller det också för kommunerna att ta väl vara på dem som kommer som kvotflyktingar och se till att integrationen fungerar bra. Det tycker jag vi kan påstå den har gjort i Pargas, för bland dem som kommit hit de senaste åren har så gott som alla blivit kvar här också efter den första tiden.
Läs också: Efter lobbande får Pargas en tvåspråkig integrationskurs
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.