Kommunalvalet har hård konkurrens – av sommaren

6 mars hette det att det var den bästa lösningen av olika dåliga, nämligen att flytta kommunalvalet.
Coronaepidemin var i tilltagande och valet i april sköts upp till juni – något som åtta av nio riksdagspartier lyckades enas om. Spekulationerna om rätt eller fel, och om vem det gynnar mest, var genast igång.
Med valsöndagen framför oss har det som var rätt i början av mars börjat kännas mer fel än rätt. Kommunalvalet har nu väldigt svårt att stå sig konkurrensen om folks tidsanvändning.
Det är sommarvärmen, det är fotbolls-EM som börjar, det är ett förändrat coronaläge som möjliggör att folk vill och kan göra allt annat än tänka på kommunalpolitik.
Vem viker tid av sin söndag för att rösta?
Många, får vi hoppas. Samtidigt som vi noterar att var tredje röstberättigad redan har röstat i den här valkretsen.
Den sista förhandsröstningsdagen, i tisdags, uppstod det på kvällen en lång, ringlande kö inne i Åbo stadsbibliotek. Kön avancerade snabbt men den förlängdes också genast i andra ändan.
När förhandsrösterna i går summerades visade det sig att 33 000 kvinnor i Åbo har deltagit i förhandsröstningen, nästan 26 000 män har också gjort det.
Tillsammans blir det 58 877 röster som har lagts på någon kommunalvalskandidat i staden (vaalit.fi kl 14 onsdag). Det betyder att 35,8 procent av de röstberättigade Åboborna har röstat.
Motsvarande siffra för Pargas är 33 procent, i Kimitoön har 36,4 procent röstat.
Listetta i Egentliga Finlands valkrets är en annan skärgårdskommun, nämligen Gustavs. I Gustavs har 45,3 procent röstat, en imponerande siffra för antalet förhandsröster.
I valkretsen Egentliga Finland har 33,1 procent av de röstberättigade, snudd på 360 000 personer, gett sin röst.
Det är goda siffror, men för alla andra gäller söndag – om man vill få sin röst hörd.
Betyder en flitig förhandsröstning ett aktivt valdeltagande på söndag?
Det finns ingen garanti för det.
Snarare kan man tänka sig att förhandsröstningen i år borde ha uppvisat ännu bättre siffror, då röstningstiden hade förlängts på grund av coronaepidemin. Dessutom har vallokalerna varit fler än vanligt, med nya utomhusarrangemang som ska ha möjliggjort röstning för alla, även för dem som är i karantän.
Varje röst är lika mycket värd, det är en grundpelare i vår demokrati. Att inte utnyttja sin rösträtt är enbart dumt, ändå har valdeltagandet i kommunalvalet sedan mitten av 90-talet legat vid eller under 60 procentenheter. I valet 2017 var det 58,9.
Varför inte kommunalvalet engagerar mer eller ens lika mycket som riksdagsvalet är egentligen en gåta. Men det finns många logiska svar på den gåtan. Ett svar är att rikspolitiken får så mycket synlighet i medierna. Ett annat svar folk ger är ett resonemang kring att det ”ändå är riksdag och regering som styr det här landet”.
Det är både sant och falskt.
Det finns väldigt mycket som reglerar, begränsar och styr kommunernas agerande, men den beslutssfär som kommunerna laborerar i är också en bred palett av allt sådant som direkt påverkar invånarnas vardag och ekonomi i den kommun där de är skrivna. Skola, vård och omsorg, kulturliv, miljö- och infrastruktur och så vidare.
Vad en kommun är och står för kan rubbas efter det här kommunalvalet – om social- och hälsovårdsreformen går igenom under den kommande mandatperioden.
Det oaktat finns kommunen, staden, kvar. Bildningen, miljön, kulturen, infran med mera, de är inte oviktiga.
Det handlar om konkreta beslut om cykelvägar, klasstorlekar, rekryteringen av behörig dagispersonal, parkmiljöer, vattenavgifter. Med mera. Har partierna lyckats kommunicera ut det?
Det är inte enbart deras understöd som mäts på söndag.
Det är också frågan om hur väl vår demokrati av i dag fungerar, hur många som känner sig delaktiga, hur många som gör det lilla men så avgörande som varje kommuninvånare kan göra, att rösta.
Steget till vallokalen från soffan, stugan eller segelbåten kan faktiskt kännas längre i mitten av juni än vad det gör i mitten av april. Så sommarhungriga är finländarna.
Därför hade vi gärna sett ännu högre siffror för valdeltagandet under den för våra förhållanden rekordlånga förhandsröstningen.
Men ett etappmål är avklarat, förhandsrösterna är lagda.
På söndagskvällen vet vi hur slutspurten löptes.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.