Kommunalvalet är mera än ett kommunalval

Med 29 dagar kvar till kommunalvalet kunde man tro att valfebern börjar stiga. Det enda som, åtminstone tillfälligt, verkar stiga är temperaturen utomhus. Kommer ett sommarval att påverka valdeltagandet negativt?
De som inte direkt berörs av det kommande kommunalvalet, har nödvändigtvis inte lagt märkte till att det hålls kommunalval i Finland 13 juni. Valkampanjerna kommer att bli korta och pågå i endast några få veckor. Det kan också bli svårt för väljarna att reda ut vad enskilda kandidater representerar för åsikter.
Ett sätt att ta reda på vad enskilda kandidater tycker i olika frågor, är att fylla i olika test på nätet. Även ÅU erbjuder i samarbete med Yle ett valtest. Hur mycket påverkar en enskild kandidats åsikter beslutet att rösta? Är det så att man väljer att rösta på en släkting, en som bor i samma by eller i allmänhet är känd av någon orsak?
Det finns i dag många kanaler för kandidaterna att synas och försöka skapa engagemang. Vill en enskild kandidat få många röster, behövs en bred palett i skapandet av synlighet. Sociala medier används allt mera i kampanjerna. Det är ändå viktigt att komma ihåg att till exempel Facebook endast är ett bra komplement. Via Facebook når man dem som sannolikt också annars skulle rösta på en, de redan frälsta.
Det faktum att äldre röstar flitigare än yngre har också betydelse. Sociala medier är nödvändigtvis inte den mest optimala kanalen att nå dem som röstar flitigast.
Att ett val arrangeras under en sommarmånad är en ovanlighet i Finland. Valdeltagandet kommer att avgöra slutresultatet. Vilka partier och grupper lyckas mobilisera sina väljare? Ju mindre kommun, desto större betydelse har valdeltagandet för slutresultatet. I mindre kommuner kan några röster avgöra hur jämförelsetalet blir och de sista platserna fördelas.
Läget är ändå olika i olika kommuner. Kommer det att ske stora förändringar i fullmäktigesammansättningarna?
I Åbo var valdeltagandet 59,1 procent i senaste kommunalval. När man tittar på olika röstningsområden var skillnaden stor, mellan 15,9 och 74,3 procent. Den stora frågan i Åbo är om Samlingspartiet fortsätter som största parti? Hur påverkar Sannfinländarnas ökade popularitet valdeltagandet och resultatet i valet i Åbo?
I Pargas var valdeltagandet 64 procent i senaste kommunalval. Ju längre ut i skärgården man kommer, desto högre är valdeltagandet. I Iniö var valdeltagande 76,6 procent (184 röstberättigade) medan det var 62,1 procent i Pargas (9823 röstberättigade). SFP dominerar stort i Pargas. Nästan varannan röst i Pargas gick senast till SFP. Klarar partiet igen av att locka väljarna till valurnorna?
Kimitoöns valdeltagande för fyra år sedan var 68,4 procent. Även på Kimitoön var variationen i valdeltagandet relativt stor. I skärgården, Dalsbruk och Västanfjärd var procenten över 70, medan den i Kimito var 66,8 procent. SFP är största partiet också på Kimitoön. Antalet röster SFP får på Kimitoön inverkar också på partiets påverkningsmöjligheter i hela regionen.
Den klart största frågan som påverkar kommunerna under nästa valperiod är vårdreformen. Samtidigt är det en fråga där kommunerna helt kommer att förlora beslutanderätten. Trots att social- och hälsovården försvinner från kommunerna, verkar frågan vara högt på agendan hos de flesta kandidaterna.
Kommunalvalet i juni är mera än ett kommunalval. Resultatet i kommunalvalet avgör inte bara mandatfördelningen i respektive fullmäktige. Valresultatet avgör också vilka partier som representerar kommunerna i sjukvårdsdistriktet och landskapsförbundet.
Sjukvårdsdistriktet kommer att ha en stor betydelse de kommande fyra åren. Motorn i det nya välfärdsområdet utgörs av sjukvårdsdistriktet. Partiernas situation är olika, men för till exempel SFP har representationen i sjukvårdsdistriktets styrelse hängt på en skör tråd, några röster kan avgöra.
Vill man att Åboland ska ha representation i de viktigaste regionala organen, ska man rösta på kandidater från etablerade partier med kandidater i de flesta kommunerna. En röst på en icke partibunden lista, försvagar den egna kommunens och Åbolands möjlighet att påverka hur vårdreformen genomförs i regionen.
Varje väljare fattar sitt beslut, men det är viktigt att vara medveten om att kommunalvalet handlar om mera än frågan om vem som representerar den egna byn.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.