Förflytta dig till innehållet

Kommunalval med komplikationer – det är mycket att tänka på utöver ”det vanliga”

Lorenz Michael
barn åker en slängkälke på isen
Många partier gör annorlunda kampanjavsparkar inför kommunalvalet i och med coronasituationen. SFP i Pargas deltog i ett utomhusjippo med slängkälke i samband med alla hjärtans dag i söndags.

ÅU ringde runt till kandidater och partiaktiva i Pargas för att höra hur de resonerar kring valarbetet ett år som detta.

Valarbetet i år kommer att se väldigt mycket annorlunda ut än det brukar. De traditionella stånden utanför mataffärerna med ballonger, grillkorv och flyers kommer med all sannolikhet att lysa med sin frånvaro. Att valrörelsen istället flyttar sig till sociala medier, webben och tidningsspalterna har många förutspått.

Frivilliga kan bli svårare att hitta

Men samtidigt finns det utmaningar som alla kanske inte ens tänker på. Behovet av valfunktionärer är större än tidigare i och med att man värvar flera ersättare än vanligtvis. Att få frivilliga att ställa upp i samma utsträckning som tidigare till exempel för hemröstning är inte heller självskrivet.

Hoppas på mera sakbetonad debatt

De Grönas Tarja Suomi ställer för första gången någonsin upp i kommunalvalet. Hon har inga tidigare erfarenheter att se tillbaka på, men tror att det också finns positiva saker med att en stor del av kampanjarbetet förs på nätet.

en vallokal med röstare och funktionärerAnja Kuusisto
Sarlinska skolans gymnastiksal har tidigare fungerat som vallokal i Pargas, men bland annat säkerhetsavstånd vid in- och utgången lär orsaka huvudbry i vår. Foto: Anja Kuusisto

– Det kanske blir mer sakbetonat då den biten får stå i fokus istället för annat. Mycket av diskussionerna kommer att föras i olika digitala kanaler, där jag tror att kandidater har en tydlig möjlighet att skilja sig ur mängden. Jag tror också att kampanjerna blir mer ansvarsfulla i och med att allt man skriver lämnar sina spår. Samtidigt har människors medieläskunnighet ökat och vad som helst går inte igenom, säger Suomi.

Däremot oroar hon sig en aning för hur man ska lyckas nå den äldre befolkningen.

Få jippon, och då utan marknadsföring

De få jippon som ordnats i Pargas så här långt har varit av popup-karaktär och mer småskaliga. Det har varit yllesockslöpning, slängkälke och andra utomhusaktiviteter utan någon desto större förhandsmarknadsföring.

– Vi har konstaterat att vi gör bäst i att helt enkelt fortsätta jobba aktivt med att få de saker vi anser viktiga att gå framåt. Vi är bättre på att föra saker framåt än på att göra kampanjarbete, säger Vänsterförbundets Lotta Laaksonen som är ordförande för partiets lokalavdelning i Pargas.

– Där vi råkar synas, gör vi det främst för det allmänna godas skull. Inte för att göra kampanj.

Utmaningar för ”torgpartiet”

Sannfinländarnas Mika Peltokorpi ser vissa utmaningar i att partiet som blivit känt som ett ”torgparti” i år inte har möjligheten att föra en traditionell kampanj i den bemärkelsen.

– Vi jobbar på med sociala medier och har också försökt vara i direkt kontakt per telefon. Vi har också snackat om nån form av caféturné, men det är inte helt säkert att det ens blir möjligt att ordna sådana tillställningar. Å andra sidan är situationen den samma för alla partier, säger han och påpekar att partiet har rekordmånga kandidater uppställda i Pargas i vårens val.

För Centerns del medger Matti Agge att det kommer att bli ett utmanande val. Han själv funderade långt och länge på om han själv ska ställa upp som 79-åring, men bestämde sig trots allt för att göra det.

Spännande val och valrörelse att vänta

Socialdemokraternas Erica Helin ser det kommande kommunalvalet som en chans för kandidaterna att äntligen lära sig ett nytt tankesätt.

– Nu finns det på riktigt möjligheter till närvaro på ett annorlunda sätt än förr. Om man tänker på inställningen för tio år sedan, då det sades att man som politiker absolut inte skulle ge sig in i diskussioner och debatter på sociala medier, har det ändrat totalt sedan dess. Också de mer garvade politikerna har insett att det gäller att finnas där väljarna för de diskussioner som de ser som viktiga.

Helin som har en bakgrund inom marknadsföring tycker att det kommande valet kommer att bli ytterst spännande.
– Det finns liksom ingen färdig mall, utan bara ett gytter av olika idéer. Det ska bli intressant att se vad partierna hittar på och hur alla uppfinner hjulet på nytt, säger hon.

Förutom kandidater behövs också en hel massa frivilliga krafter som ställer upp och hjälper till. På den punkten tror Helin att det i år till och med kan vara lättare än tidigare att rekrytera folk.

– I år behöver ingen åtminstone låna ut sin bastu under veckoslutet för att torka kampanjtält, skrattar hon.
– Allvarligt talat handlar det om att allt fler kan hjälpa till, men med betydligt mindre saker. Man kan helt enkelt hjälpa till då man hinner.

Att folk trots allt haft ett knappt år på sig att vänja sig vid läget har gjort att också de mest konservativa har blivit övertygade om att det är viktigt att synas på nätet.

valsedlar på ett bordÅU-foto
Det kan bli knepigare än vanligt att hitta frivilliga valfunktionärer till alla de olika rollerna som ska fyllas. ÅU-foto

– Däremot tror jag att de kan vara svårare att få funktionärer att ställa upp i vallokalerna. Många som tidigare år brukat ställa upp är äldre och hör till riskgrupper i och med det. Där står vi säkert inför ett paradigmskifte, säger Helin.

Kommer att sakna gemenskapen

Hon får medhåll av SFP:s Anne Eriksson, som varit med i kommunalvalsrullorna i tjugo års tid.

– Faktum är att vi nog känner oss rätt vingklippta. Mycket av valarbetet görs tillsammans och det är den gemenskapen som många av de nya kandidaterna går miste om. Personligen tycker jag att det är roligt att göra torgkampanj, men nu går en stor bit av det förlorat.

Stadsstyrelsen i Pargas bordlade i slutet av januari tillsättandet av valnämnder och -bestyrelser. I och med coronapandemin förutsätts nämligen att man utser ett större antal ersättare än normalt och det tar tid att att hitta alla 122 namn till dessa uppgifter.

– Det är verkligen ingen enkel match att hitta alla dessa frivilliga som är villiga att ge 12–14 timmar av sin söndag för en väldigt symbolisk ersättning. Jag har pratat med många som oroar sig för att sitta 12 timmar i en vallokal och möjligen utsätta sig för smitta, konstaterar Eriksson.

Hoppas på raska vaccineringar

För Samlingspartiets Hanna Järvinen handlade frågeställningen främst om hur mycket hon kände att hon fortfarande hade att ge.

– Coronaläget påverkade inte mitt beslut i någondera riktningen, men visst blir kampanjarbetet en rejäl utmaning. Vi får alla lov att ta ytterligare ett digiskutt om situationen inte ändras radikalt. Att man skulle flytta fram valet tror jag inte att något parti talar för och jag hoppas att vaccineringarna framskrider i så rask takt att vi inte får problem med att hitta frivilliga valfunktionärer, säger Järvinen.

De som inte alltid syns under valet

  • Varje röstningsområde ska ha en egen valnämnd som ska bestå av en ordförande, en vice ordförande och tre andra medlemmar samt ett nödvändigt antal ersättare (på grund av coronapandemin ett större antal än vanligt).
  • Varje röstningsområde ska också ha en egen valbestyrelse med en ordförande, en vice ordförande och en annan medlem samt ett nödvändigt antal ersättare. Valbestyrelserna har hand om förhandsröstningen på anstalter och hemmaröstningen.
  • Striktare jävsregler togs i bruk inför senaste kommunalval för både valnämnder och valbestyrelser. En kandidat eller en kandidats make eller maka, barn, syskon eller föräldrar kan inte vara medlem eller ersättare i valbestyrelsen. En person som själv kandiderar eller vars släkting kandiderar i vilken kommun som helst är inte valbar till valbestyrelsen.
  • Varje nämnd ska i mån av möjlighet företräda de grupper som ställde upp i senaste kommunalval i kommunen och dessutom ska sammansättningen följa jämställdhetslagen.
  • Dessutom ska valförrättare (minst två per allmänt förhandsröstningsställe) utses, här gäller samma jävsregler som för valnämnder och -bestyrelser.
  • På varje röstningsställe ska det på valdagen dessutom finnas ett valbiträde.

källor: finlex.fi, Kommunförbundets cirkulär 9/2020

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter