Kommunalval, dåligt minne och sommar

Kommunalvalet flyttas till 13 juni. Det här betyder att de politiska grupperna kring midsommar kommer att inleda förhandlingar om den politiska platsfördelningen. Också de kommunala tjänstemännen kan få en livlig sommar.
Diskussionen kring flyttandet av kommunalvalet med några veckor att fått mycket spaltutrymme. Den politiska oppositionen och ett flertal aktiva nätdebattörer framför diverse spekulativa motiv till varför valet flyttas. Det finns en orsak till varför valet flyttas, covid-19.
Argumenten om att demokratin i landet är hotad, då valet flyttades med några veckor, är närmast enfaldiga. Det kollektiva minnet och det politiska minnet är både kort och selektivt. Kommunalvalet hösten 2016 flyttades framåt med ungefär sex månader.
Orsaken till att kommunalvalet, som skulle hållas i oktober år 2016, flyttades till april år 2017, var att landskapsvalet och kommunalvalet skulle kunna hållas samtidigt. Då, för fyra år sedan, fanns det verkligen orsak att spekulera i vilka motiven bakom en senareläggning av kommunalvalet egentligen var.
Varför fördes det hösten 2016 ingen större diskussion om skälen bakom framflyttandet av kommunalvalet? Den gången hade det verkligen funnits orsak att ta reda på om det fanns en officiell politisk agenda och en dold politisk agenda.
En klar skillnad är att Sannfinländarna var ett regeringsparti år 2016 medan de är ett oppositionsparti år 2021. Flera politiker från Sannfinländarna kommenterade på Twitter flyttandet av valet med några veckor. Partiets ordförande Jussi Halla-Aho drog paralleller till USA och Trump, medan riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio framförde att beslutet hotar folkväldet i Finland.
Sannfinländarna har ändrat politiken i Finland. Det har uppstått två olika politiska diskussionsverkligheter. Dagens politiska verklighet har därför blivit mindre pragmatisk och mera populistisk. Det här syns genom att nästan alla, även mindre, konkreta och praktiska frågor politiseras. Det viktiga är inte att hitta en gemensam lösning, det viktiga är att få synlighet.
Riksdagen kommer att flytta fram kommunalvalet. Hur kommer det somriga kommunalvalet att märkas i Åbo och Åboland? Det är sannolikt att valet rubbar kommunernas semesterperiod. Traditionellt är kommunerna minibemannade under sommarmånaderna. Ett midsommarval kommer att innebära ökade politiska aktiviteter under sommaren.
En snabbanalys ger vid handen att framflyttandet av valet mest inverkar på kommunernas tjänstemän och deras semestertidpunkter. Val i juni i stället för i april ändrar inte nämnvärt på övriga konstellationer. För de nya fullmäktigeledamöterna, kan sommaren erbjuda mera tid för politik, då man har mera fritid.
I Åbo kommer borgmästaravtalet att ange takten och ramarna efter valet. De största partierna gör upp om platserna och de mindre försöker via förhandlingar få inflytande i olika organ. Vissa nya politiska spelregler kommer att utformas, då den nya borgmästaren tar vid. Samlingspartiet och De Gröna kommer fortsättningsvis att vara starka. Frågan lyder hur mycket Sannfinländarna kommer att växa?
Kommunalvalet i Pargas kommer sannolikt att förlöpa mycket traditionellt, det kan nästan bli ett gäspigt kommunalval. Processen kring tillsättandet av de politiska organen efter valet, kommer inte heller att vara årets höjdpunkt, då det gäller spännande händelser.
Det mest intressanta i Pargas kan bli att jämföra valdeltagandet med andra liknande kommuner. SFP kommer att dominera även efter valet.
Kimitoöns situation är brokig, på många vis. Efter valet år 2017 fördelades de politiska platserna i olika organ enligt några politikers egna ambitioner, inte enligt valresultatet. Trots goda ambitioner, är det oacceptabelt att inte respektera valets slutresultat.
Oberoende av det kommande valresultatet på Kimitoön, borde målsättningen vara att även på Kimitoön iaktta normal kommunal praxis. SFP fortsätter som största parti på Kimitoön, hur stort återstår att se. Den stora utmaningen på Kimitoön är den politiska åldersfördelningen.
I kommunerna kommer sommaren 2021 att bli den hetaste politiska sommaren i mannaminne.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.