Kommunala strategier behöver mera fjong

Åbo stad och Kimitoöns kommun har nyligen godkänt nya strategidokument. För vem görs de kommunala strategierna?
Kommunernas verksamhet och skepnad ändrar om ett antal månader. De nya kommunerna behöver en ny och slimmad väg framåt. Därför produceras det just nu strategier på löpande band i kommunerna.
Ordet strategi kommer från grekiskan och är inom krigsvetenskapen och statsvetenskapen läran om hur olika maktinstrument kan användas för att uppnå politiska målsättningar.
Enligt kommunallagens 37 paragraf ska alla kommuner ha en kommunstrategi, i vilken fullmäktige beslutar om de långsiktiga målen för kommunens verksamhet och ekonomi. I kommunstrategin ska hänsyn tas till främjandet av kommuninvånarnas välfärd, ordnandet och produktionen av tjänster, de mål för tjänsterna som sätts upp i lagar som gäller kommunernas uppgifter, ägarpolitiken, personalpolitiken, kommuninvånarnas möjligheter att delta och påverka och utvecklandet av livsmiljöns och områdets livskraft.
Redan att läsa kommunallagens 37 paragraf gör att man blir småsömnig. Bara för att någonting är lagstadgat, måste förverkligandet inte vara sövande och glädjefattigt. Hur kan de kommunala strategiprocesserna och slutprodukterna bli mera fascinerande och engagerande?
I Åbos nya strategi försöker man i allmänna ordalag omfamna allt och alla. Det positiva med Åbos nya strategi är att den innehåller både mål och mätare. Det som förvånar i Åbos nya strategi är att stadens tvåspråkighet inte nämns. Det här är en stark signal om att Åbo ska vara en internationell stad, men bara på finska.
Kimitoön har i sin nya strategi lyckats få med konkreta saker. Strategidokumentet är kompakt och överskådligt. En viss tendens till ordlek finns också i Kimitoöns strategi, men samma fenomen förekommer i alla kommuner.
Både i Åbo och i Kimitoön var fullmäktigebehandlingen av strategin inte särskilt passionerad eller imponerande. I Åbo ville några fullmäktigeledamöter vara mindre internationella och i Kimitoön verkade det nästan som om man övade på att hålla fullmäktigemöte.
I Pargas och S:t Karins pågår det kommunala strategiarbetet och de nya strategierna ska godkännas i år. Dessa städer har ännu alla möjligheter att visa hur fartfyllda kommunstrategier görs och implementeras.
En viktig del av strategiarbetet är att våga välja bort. En strategi kan inte vara ett dokument där allas idéer sammanställs. Strategier har också en benägenhet att konstateras färdiga, då det har behandlats av fullmäktige. Det krävs både möda och energi att hålla dem levande.
Hur ska en strategi realiseras bland enskilda kommuninvånarna, företag och föreningar i kommunen? En årlig uppföljning i fullmäktige av hur man förverkligat strategin, är heller ingen sprittande punkt på föredragningslistan.
Strategin är ett sätt och kanske det bästa sättet att skapa en gemensam framtidsbild i kommunerna. Samtidigt skapar ordet gemensam en situation, där de politiska kompromisserna kan förhindra nya och modiga öppningar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.