Förflytta dig till innehållet

Kommer, kommer inte – FPA hävdar att nästan alla är nöjda med nya taxiföretagen i Åboregionen, ÅU-läsare hävdar annat

Arkiv/Kim Lund
En taxibils tak.
Osäkert med FPA-taxi, tycker den som råkat ut för att taxin aldrig kommer eller är försenad.

Kommer, kommer inte. Systemet med FPA-taxi, det vill säga taxi som Folkpensionsanstalten ersätter, fick mycket kritik i början av året då de två Helsingforsbaserade företagen Menevä och Taksi Helsinki tog över FPA-skjutsarna i Egentliga Finland.

LÄS OCKSÅ

Enligt Folkpensionsanstaltens Reija Jääskeläinen , som ansvarar för bland annat reseersättningar vid FPA, gjordes det 2,5 miljoner FPA-resor under årets första halva. Av dem var det ändå bara 5800 av resorna som misslyckades. I de flesta fallen så att taxin helt enkelt aldrig kom.

I Egentliga Finland var andelen 0,1 procent.

— Men också en misslyckad resa eller en taxi som aldrig dyker upp är en taxi för mycket, säger planerare Otto Talvitie vid FPA.

Nonchalans och krångel

För den som drabbas kan en utebliven eller försenad taxiresa till eller från sjukhuset eller vårdcentral ställa till med mycket besvär. En läsare som tar kontakt med ÅU berättar om stora bekymmer med FPA-resor i Åbo.

Läsaren, som vill vara anonym i rädsla för att bli behandlad ännu sämre i fortsättningen, berättar att hen under två månaders tid anlitat FPA-taxi i Åbo: Ibland kommer taxin inte på utsatt tid, ibland kommer den inte inom utsatt tid trots flera påminnelser och ibland kommer den inte alls.

När taxin inte har dykt upp har vår läsare varit tvungen beställa en taxi på öppna marknaden. När hen försökt få ersättning för resan från det taxiföretag som ursprungligen skulle leverera en taxi har det visat sig vara mycket svårt.

— Det blir en oändlig cirkus kring vad man kan få ersättning för. Bland annat har det behövts otaliga samtal till Kela-taksi för att få korrekta uppgifter om hur man kan få tillbaka sina pengar och att få pengarna från taxiföretaget tar lång tid berättar läsaren.

Taxiföretaget ska sköta om att ersättande taxi dyker upp

Enligt reglerna är det egentligen taxiföretaget som ska se till att en ersättande taxi kommer, ifall att den ursprungliga taxin fått förhinder. Kostnaderna ska skötas direkt av taxiföretaget och kunden ska inte behöva lägga ut pengar.

Det händer dock att taxin uteblir och att ingen hör av sig från taxiföretaget. Då har kunden rätt att få ersättning för kostnaderna för en annan taxi och också ersättning för kostnader och skador som uppstått till följd av att resan inte har kunnat förverkligas som planerat.

Läsaren påpekar att ett problem som taxistrul också kan förorsaka är att eventuella laboratorieundersökningar misslyckas eller ger missvisande resultat då patienten, det vill säga FPA-kunden, är stressad av taxiproblemen. Huruvida kunden kan få ersättning för misslyckade undersökningar är oklart.

Konkurrensutsättning kan skapa problem

De nuvarande avtalen för Folkpensionsanstaltens taxitjänster gäller till slutet av 2024. Det är möjligt att systemet ändras efter det här.

FPA har föreslagit för Social- och hälsovårdsministeriet att man granskar om det nuvarande anbudssystemet, där leverantörerna av taxitjänster tävlar med priset på resorna, slopas. Enligt FPA finns det nämligen en risk för att det nuvarande systemet bidrar till att priserna pressas så mycket att det inte lönar sig för taxibilarna att ta hand om skjutsar som ersätts av FPA.

Just nu undersöker man om det skulle vara möjligt att övergå till ett så kallat registerförfarande. Då skulle priset för taxiresorna vara fastslaget och alla företag som vill kan registrera sig som producenter, om de godkänner villkoren.

Dela artikeln

En kommentar: “Kommer, kommer inte – FPA hävdar att nästan alla är nöjda med nya taxiföretagen i Åboregionen, ÅU-läsare hävdar annat

  1. Matts Malmberg skrev

    Det har en gång i tiden fungerat Taxi branchen i Finland? ända till 2018, efter det har det systematiskt skrotas ned med avregleringen! Ingen har vunnit på det här, många seriösa taxi företagare har slutat och kvar blir en stor del såna som tror att man täljer guld med taxi! Slutresultatet: Inga bemannade stationer, ingen dejoursplikt, beställningscentraler som bestämmer över taxiföretagarna, och kunder som ingen taxi får under obekväma tider på dyngnet!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter