KOMMENTAREN: Luddiga svar om logogate i Pargas

Det är förståeligt att Pargas val av ny logotyp väcker frågor och diskussion. Mindre förståeliga är stadens och reklambyrån Pentagon Designs förklaringar på hur man har tänkt.
I ett pressmeddelande skriver Pargas kommunikationschef Linda Baarman bland annat att logotypen är en är del av en bredare visuell identitet som inkluderar mycket mer – som typografi, färger, illustrationer och även bilder som är karakteristiska för varumärket.
LÄS OCKSÅ
I pressmeddelandet citerar hon sig själv:
– Logotyper är en känslig sak att förändra, med tanke på deras historiska värde. Men dagens logotyper är en del av en större helhet där varje del bidrar till stadens samlade identitet. Tiderna förändras och ställer nya krav på användarområden, tillgänglighet och varumärkestänk. Det är viktigt att komma ihåg att det är staden och invånarna som gör varumärket, och inte tvärtom.
Så mycket klokare bli man inte av Pentagon Designs svar i samma pressmeddelande:
”Designen är generell i formen – den består av geometriska grundformer. Användningskontexten ger logotypen ägarskap och igenkännlighet – logotypen förekommer praktiskt taget aldrig i ”ett vakuum”.
Och:
”Under processen var man medveten om att havet och maritimt liv har skildrats på alla möjliga sätt och att det fanns likheter med befintliga lösningar. Logotypens finjustering och den övriga visuella stilen skapar ändå en unik och karakteristisk helhet”.
För att förstå vad det betyder ringer jag upp Tuomas Rentola på Pentagon Design. Han vill ha frågorna per mejl.
Jag frågar bland annat varför man har använt en logotyp som redan finns på t-skjortor och som används av företag runt om i världen. Jag frågar också om det finns några upphovsrättsliga frågor att tänka på.
Jag blir inte mycket klokare av svaren:
”Halvcirkeln och vågmönstret är universella former som man inte kan äga. Vid en närmare granskning av designen ser man detaljer som gör den unik”.
Han skriver också att styrkan och igenkännbarheten i Pargas visuella identitet kommer sig av grafikens figurativa språk och redundans (finska: toistettavuus), samt den tidlösa helheten.
Han påminner också om att logotypen bara är en del av den visuella identiteten.
Enligt Wikipedia betyder redundans information som upprepar redan etablerad information utan att tillföra någon ny.
Den stora frågan förblir tydligen oxå obesvarad, ”Varför skulle logotypen överhuvudtaget ändras?” På vems order och med vilken motivering? Då ekonomin är som den är, skall man väl inte skapa dylika onödiga utgifter. Pargas kan nog leva med den fina och lite äldre ”logon”. Det tycker i alla fall jag.
Skickligt att lyckas hitta två som gillar nya.
Tack Kim för denna redogörelse. Nu får vi bara hoppas att de som har makten och möjligheterna gör något åt fadäsen men är illa rädd att den guppiga logon, Pargas är tvungen att dela med diverse andra aktörer kommer att bestå.