FILMEN: Komikerna som glömdes bort


Steve Coogan och John C. Reilly spelar Helan och Halvan i nya filmen. Pressbild
FILMEN. Den brittiska filmen ”Stan & Ollie” inleds med en studioinspelning i Hollywood 1937. Stan Laurel (1890–1965) och Oliver Hardy (1892–1957) dansar i ”vilda västern” framför saloonen, och in i saloonen.
Vi ser hur det går till, med bakgrundsprojektion, den tidens trickfilmning. Men det är faktiskt Steve Coogan och John C. Reilly som dansar och agerar!
Så skickliga skådespelare, imitatörer och kameleonter att det är svårt att se skillnad på dåtida och nutida – komedigenier.
Några år framåt i tiden, till femtiotalet. Tidernas största komikerpar är nästan bortglömt.
Tidernas sämsta affärsmän lider av penningbrist och därför gått med på en turné i de forna hemtrakterna i Storbritannien.
Och i hopp om finansiering till en sista långfilm, en Robin Hood-parodi, i färg.
Helan och Halvan klarade övergången till ljudfilm, men publiken tröttnade och föredrog av någon outgrundlig anledning ”Abbot och Costello”.
Berättelsen ”Stan & Ollie” håller sig till turnén, med försiktiga tillbakablickar. De uppför (inför nästan obefintlig publik) sketcher från sina filmer, en dramaturgisk finess.
De tvinnar slips och krafsar sig i kalufsen bakom kulisserna och framför receptioner – de för in filmhistoria i varje steg de tar.
I förbifarten får vi höra att Stan Laurel kom till Amerika tillsammans med Charlie Chaplin, båda söner av vaudeville.
Filmen av Jon S. Baird (”Filth”) är en biografi som utmärker sig för närhet och ömhet, rörande men utan överdrifter (och homosexuella antydningarna är obefintliga).
Komikerparet njuter markant när de får uppträda, tillsammans, att uppträda är livsviktigt, livet.
De ifrågasätter varandra, med örfilar, och kommer fram till: i nöd och lust, de är oskiljaktiga.
En varm berättelse med respekt för personerna och filmkonsten. Med en humanistisk humor i en film om människan.
Filmmakarna, och framförallt skådespelarna, visar människor av kött och blod med känslor. Skapande människor och större konstnärer än man skulle tro utifrån Helan och Halvans rollfigurer, då. Missförstådda genier, jo och nej.
Stan & Ollie/Helan och Halvan
Storbritannien/Kanada/USA 2018
4/5 stjärnor
Regi: Jon S. Baird
Manus: Jeff Pope
I rollerna: Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson,Nina Arianda
1:37 T
Övriga premiärer
Mary Queen of Scots
Storbritannien 2018
HHIII
Regi: Josie Rourke
Manus: Beau Willimon
I rollerna: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn med flera
2:05 F12
Änkan Mary Stuart,18, återvänder från Frankrike till Skottland 1542, blir drottning, utsätts som katolik för konspirationer och inbördeskrig. Samtidigt vet inte drottningen över England och Irland mellan 1558 och 1603, Elisabeth, hur hon ska förhålla sig.
Hon låter sin ”syster” och rival till tronerna bli halshuggen. Produktionen är snygg och skådespelarna är duktiga men med för mycket trassel på alla håll (på slagfält och i sänghalm, i kyrkor och slott) är berättelsen för osofistikerad för att bli engagerande.
Röjar-Ralf kraschar Internet
USA 2018
3/5 stjärnor
Regi: Rich Moore, Phil Johnston
Manus: Phil Johnston, Pamela Ribon
Animation
1:53 F7
Röjar-Ralf är en figur i ett datorspel; han river och söndrar på spelarens kommando. Bästa vännen i spelhallen är en flicka som kör racerbil. När ratten gått sönder beger sig vännerna till world wide web för att skaffa en ny.
En hisnande resa i Internet (med smygreklam, produktplacering nuförtiden) inkluderar en trevlig turistinformation som inte undanhåller cyberrymdens mörka sidor. En rakare berättelse med mindre hysteri hade gjort filmen gott.
Replicas
Storbritannien/Kina/Puerto Rico 2018
HIIII
Regi: Jeffrey Nachmanoff
I rollerna: Keanu Reeves, Alice Eve,Thomas Middleditch
1:46 F12
Replicas är en meningslös sciencefictionfilm där Keanu Reeves förlorar fru och barn i en bilolycka. Men vetenskapsman som han är kan han skapa familjen på nytt.
Han överför hjärnornas innehåll på datorn och DNA i någon vätska där nya kroppar föds; en form av kloning. Ingen ifrågasätter det trovärdiga, men måste allt; etik, moral, yrkesetik, läkemedelsföretag, spänning, karaktärer, vara så – blasé?
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.