Förflytta dig till innehållet

Kollektivavtalsshopping eller konkurrens på lika villkor – "bolag har frihet att välja arbetsgivarorganisation"

Arkiv/Erik Sandström
händer som öser upp mat på tallrik med slev

En person tar soppaArkiv/Erik Sandström

Arkea erbjuder bland annat måltidstjänster i Åbo och ägs nästan helt av staden. Bolaget har beslutat att byta kollektivavtal. Erik Sandström/SPT


Statsägda Posten och Åbo-ägda Arkea anklagas för kollektivavtalsshopping. Det är arbetsgivaren som bestämmer vilket kollektivavtal som gäller och enligt facken har det blivit vanligare att byta till billigare avtal.

Kollektivavtalsförhandlingarna mellan Post- och logistikunionen, PAU, och Servicebranschens arbetsgivarförbund, Palta, har inte nått resultat. En stor stötesten är bytet av kollektivavtal för paketutdelarna. Enligt Posten är bytet av arbetsgivarorganisation, och därmed kollektivavtal, inte ens en fråga som PAU och Palta kan förhandla om – det är Postens beslut.
Fackförbunden talar om ”kollektivavtalsshopping” och Posten är inte det enda uppmärksammade fallet. Arkea, som ägs nästan helt av Åbo stad, har också beslutat att byta kollektivavtal. Bolaget sköter bland annat kosthållet för utbildningsinrättningar i Åbo och städning och fastighetsskötsel
Arkeas vd Tuija Rompasaari-Salmi säger att vägande skäl ligger bakom beslutet.
– Målet är att rädda bolaget och jobben, säger Rompasaari-Salmi.
Enligt Rompasaari-Salmi går bolaget in för samma kollektivavtal som konkurrenterna.
– I Finland har vi föreningsfrihet och det är tillåtet att byta medlemskap till en arbetsgivarorganisation som bättre representerar verksamheten.

”Fel fack”

Största delen av Arkeas anställda hör till JHL eller Jyty, som båda är fackorganisationer för offentligt anställda. Det nya avtalet ska däremot ingås med servicefacket Pam.
– Det är absurt att det nya avtalet ska ingås med ett förbund som inte representerar de anställda, säger Marja Lounasmaa, intressebevakningsdirektör vid Jyty.
Enligt Lounasmaa förväntar sig arbetsgivaren att de anställda byter fackförbund till Pam och accepterar ett sämre avtal. Hon uppskattar att lönerna skulle sjunka med 10-30 procent. Det nuvarande kollektivavtalet är aktuellt till april.
– Efter det finns inget avtal som binder våra medlemmar och som garanterar arbetsfreden.
Jytys ordförande Maija Pihlajamäki säger sig vara oroad över att kollektivavtalsshoppandet verkar sprida sig från den privata sidan till den offentliga sektorn. Hon säger att Arkea har gjort miljonvinster i flera år.
– Vi har förhandlat med Arkea om en kompromiss och försökt nå ut till stadens beslutsfattare, men de har kallt bestämt att föra saken vidare. Om ingenting annat fungerar måste vi överväga stridsåtgärder.
Vilket kollektivavtal som gäller beror på arbetsgivarens organisation, påpekar regeringsrådet Tarja Kröger vid Arbets- och näringsministeriet. Ett bolag kan alltså byta organisation och byta kollektivavtal när det gamla löper ut.
– Det finns inga direkta regler för vilken branschorganisation ett bolag ska höra till. Men organisationerna har sina egna riktlinjer för vilken organisation som är relevant inom branschen, säger Kröger.
JHL anklagar Arkea för att bryta mot lagen när bolaget beslutat att byta arbetsgivarförbund och därmed de anställdas kollektivavtal utan att förhandla med facket. På onsdagen skickade de en begäran till polisen om att utreda saken. Läs artikeln här.

Arbetarrörelsen får se sig i spegeln

Ismo Kokko, kollektivavtalsexpert vid Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, säger att arbetsgivarorganisationen måste motsvara branschen. Ofta är det förändringar i bolagets verksamhet som öppnar dörren för att byta branschorganisation.
– Arkea har tidigare enbart betjänat kommunen, men har börjat sälja tjänster också utåt. Samtidigt har näthandeln och paket blivit en allt större del av Postens verksamhet, säger Kokko.
Enligt Kokko är det inte frågan om ett nytt fenomen att bolag söker sig till billigare kollektivavtal, men det har blivit allt vanligare. Han säger att arbetarrörelsen måste se sig i spegeln för att man har låtit det hända.
– Facken måste bli noggrannare så att kollektivavtalen inte överlappar varandra och det inte går att byta avtal så enkelt. Skillnaderna mellan avtalen borde inte heller få bli väldigt stora.
Ifall arbetsgivaren byter organisation spelar det ingen roll vilket förbund de anställda hör till, förutom om fackförbunden utlyser strejker eller andra arbetsstridsåtgärder. Samtidigt är det vanligt att de anställda hör till olika förbund eller att en stor del av de anställda inte hör till något fackförbund alls.
– Lägre organisationsgrad går hand i hand med sämre avtal, säger Kokko.

ÅU 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter