Köldknäppen inte välkommen hos grönsaksodlarna – blomkål i Björkboda fick tät nattlig tillsyn

För grönsaksodlare på Kimitoön tas vinterns återfunna grepp inte emot med glädje, men de goda nyheterna är att kylan inte orsakat några skador eller katastrofer. Värmen i växthusen har tuffat på och plantorna mår bra, åtminstone på de två odlingar ÅU har besökt.
– Hundra liter brännolja har det gått åt i natt, säger Anders Abrahamsson på Kullas gård i Rosendal (Björkboda).
Här kröp kylan nästan ända till tjugo minusgrader natten till torsdagen.
– Praktiskt är allt okej, men det här irriterar mig nog mer än vanligt, säger han.
Abrahamsson har vakat över sina nyplanterade plantor under natten. Med två timmars mellanrum har han kollat att allt står rätt till och fyllt på ved för att hålla tilläggsvärmen i växthusen i gång.

Dyrt blir ännu dyrare
Johan Kinos från Björknäs trädgård säger att man alltid är beredd på bakslag.
– Men visst går det mycket värme åt nu, säger han.

I en osäker tid då kostnaderna för produktionen stigit med 50 procent är det inte välkommet. De el- och gödselstöd det varit tal om har Kinos i alla fall inte ännu sett till.
– Också plantorna kostar femtio procent mer i år, i och med att de är odlade med så mycket ljus, säger Kinos.
I växthusen i Söderlångvik, där Björknäs trädgård har den största delen av sina grönsaksodlingar, är grundvärmen i gång hela vintern och här drar man gardiner för taken för att stänga kylan ute nattetid. Här värms växthusen med gårdens flisvärmesystem.

– Vi har nog startat någon säsong i minus 28 grader, minns Kinos.
Han visar på några körsbärstomater som är rätt storlek, men ännu saknar färg. Till Valborg hoppas man på den första skörden. Förutom de 3 000 tomatplantorna finns cirka 600 paprikaplantor i växthuset intill.
– Sol vill vi ha och nu hoppas vi nog också på värme. Om det är kallt dessutom mulet är det värre än det här, säger Kinos.
De växthus som finns hemma på gården, intill direktförsäljningskiosken, värms med olja. Här inleddes säsongen förra veckan, medan växtsäsongen i Söderlångvik pågått redan i sex veckor.

Ingen risk att säsongen blir fördröjd
På Kullas gård ska mer plantor i dag sättas i växthuset och för det finns här extra personal. Hela vintern har två ukrainare jobbat på gården, men i dag är de fyra.
Anders Abrahamsson säger att ekonomiskt sett har vårens bakslag ändå inte har så stor betydelse för helheten. Det här handlar ändå om en ganska kort period. På Kullas gård är säsongen lång – de sista grönsakerna skördas i slutet av november eller till och med i december.
Abrahamsson ser inte heller någon risk i att säsongen skulle bli fördröjd.

En behaglig värme slår emot oss i växthuset och jag får se långa rader av nyplanterade blomkålsplantor.
– Om tre veckor flyttar de ut. Med möjligast lite klåperi och om naturen samarbetar kan vi få den första skörden före midsommar.
Större skörd väntas i år
På Kullas gård inleddes sådden för tre veckor sedan och i de två växthusen finns nu 300 000 plantor av blomkål, broccoli, isbergssallat, issallat, söt frisésallat, vitkål och spetskål. Men det här är bara en liten början. Senare blir det dags för zucchini, vattenmelon, frilandsgurka och årets nyhet: Halloweenpumpor.
– Kilomässigt räknar jag med en 50 procent större skörd i år. Vi ska sälja mer till partihandeln.
Abrahamsson odlar i år grönsaker på cirka 16 hektar och spannmål på 150 hektar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.