Förflytta dig till innehållet

Kölden satte fart på virkeshandeln

J-O Edberg
Stockar transporteras på tåg.

J-O Edberg

En betydande del av virket som avverkas i Åboregionen transporteras på räls till skogsindustrins fabriker runtom i landet. Foto: J-O Edberg


Det ljusnar för virkeshandeln efter att regnvädret upphört och kölden tagit över.
– Kölden är verkligen välkommen. Virkeshandeln har blivit livligare även om det inte är så många köldgrader ännu, säger virkesuppköpare Fred Nordell i Dragsfjärd
Han säger att marken är så pass frusen att den på många områden håller för skogsmaskiner och virkestransporter.
– Nu går det att få virke ur skogen och det ha satt fart på handeln, säger Nordell.
Kölden kom i grevens tid.
– Kölden räddade situationen. Den långvariga blötan gjorde att det höll på att bli virkesbrist, säger Nordell, som är uppköpare för Stora Enso med hela Åboland som anskaffningsområde.
Virket levereras både på landsväg och på räls beroende på virkesslag.
En stor del av stockvirket levereras med lastbilar till närliggande sågar medan massaveden i huvudsak levereras på räls till fabriker östra Finland.
Virket transporteras med bil till omlastningsterminaler vid järnvägsspåret, massaveden från Kimitoön körs till Salo eller Karis medan massaveden från Pargas körs till omlastningsterminaler i Åbo och Pikis.
Nordell är glad över att vädret äntligen blivit kallare.
– Det får gärna fortsätta så här och helst bli ännu kallare. Då blir det ännu bättre fart på virkeshandel, säger han.
Också Lasse Lahtinen, direktör i skogsvårdsföreningen Lounametsä, ser en ljusning i virkeshandeln.
– Det ser positivt ut, handeln piggnade till när kölden kom. Det är nu mera fart på avverkningarna och virkestransporterna.
Helt nöjd är han ändå inte.
– Kölden gjorde gott, den frusna markytan gör det lättare för skogsmaskinerna att ta sig fram. Men mera köldgrader behövs för att marken ska frysa ordentligt. Vi får hoppas att det kalla vädret håller i sig. Positivt är att det inte finns just någon snö. Det gör att marken fryser lättare, säger han.
Enligt Lahtinen var virkeshandeln inom Lounametsäs verksamhetsområde livlig i slutet av fjolåret trots de blöta förhållandena.
– Vi har klara oss ganska bra med tanke på omständigheterna. Handeln var till och med livligare än vid motsvarande tidpunkt året innan.
Orsaken är att virkespriserna har stigit på sistone.
– Priserna på stockvirke och massaved har gått upp. Det har gjort att handeln blivit livligare, säger Lahtinen.
Skogsvårdsföreningens verksamhetsområde omfattar 21 kommuner västra Egentliga Finland och södra delen av Satakunta. 8.000 skogsägare är medlemmar i föreningen.
Föreningen sköter en stor del av avverkningarna för skogsägarnas räkning och levererar virket till skogsbilvägarna eller direkt till sågarna och skogsindustrin fabriker.
Cirka 80 procent av virkesförsäljningen i området sker i föreningens regi. 35 procent av de här leveranserna levereras med tåg direkt till fabrikerna.
Råvirket som levereras på räls till skogsindustrin samlas i skogarna och transporteras med stockbilar till omlastningsterminalerna vid järnvägen.
Tågleveranserna med råvirke från Åboregionen går till skogsbolagens fabriker runtom i landet.
Enligt Tero Kosonen, försäljningsdirektör vid VR Group, står Åboregionen för 1–2 procent av landets virkestransporter på räls.
– Det handlar enbart om inhemskt virke. Via Åbo sker ingen import av råvirke och virket går inte heller på export, säger Kosonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter