Kölden jobbig för hemlösa – hjälp finns att få i fall man själv är aktiv

Snö och köldgrader innebär utmaningar för de som saknar någonstans att bo. Åbo stads ledande socialarbetare Pasi Lehti och servicechefen Visa Jokelas uppfattning om läget är ändå att det är få som inte har en enda möjlighet till sovplats inomhus.
Men de finns – senast i januari besökte stadens personal ett tält nära centrum, som slagits upp av en hemlös.
Den som aktivt söker hjälp kan nog ändå få den, intygar Lehti och Jokela.
Åbo stad har ett omfattande nätverk av socialtjänster och samarbetar även med tredje sektorn.
Även Marko Erkamaa är av den åsikten att alla som verkligen vill ha hjälp får den i Åbo. Erkamaa arbetar för Frälsningsarméns stödboendeenhet Patas.
Olika former av utsatthet, till exempel missbruksproblem eller depression, leder ändå till att vissa inte kan få eller ens vill ha hjälp. En del syns heller inte i statistiken.

Minski Niemi, som jobbar för föreningen Varsinais-Suomen Sininauha, säger att det troligen är de som är alkoholpåverkade eller drogmissbrukare som löper störst risk i köldgrader.
– Det kan gå illa om de somnar utomhus.
Sininauha arbetar främst med unga bostadslösa som suttit i fängelse och som har det svårt att få en ny bostad på grund av det. Niemi har inte hört att någon av dem skulle tvingas sova utomhus i kölden, då de flesta sover på kompisars soffor eller i trappuppgångar.
– Det finns många lediga bostäder i Åbo just nu, då studerande lämnat orten tillfälligt på grund av coronapandemin. Men få hyr ut till personer som inte har kredituppgifterna i skick, säger hon.
Färre platser på enhet för tillfälligt bostadslösa och missbrukare
Åbobon Taija Tyynmaa levde tidigare många år som bostadslös.
– Min egen upplevelse är att kyla inte påverkar mera än något annat. Man hittar alltid en plats i Åbo, säger Tyynmaa, som i dag arbetar som frivillig erfarenhetsexpert för staden.
Hon tycker att läget för bostadslösa i stan har blivit bättre, bland annat sedan staden anställt två boenderådgivare år 2019.
Stadens boende för tillfälligt hemlösa och missbrukare, Sillankorva, stänger inte ute dem som söker sig dit. Coronapandemin har påverkat situationen mera än kölden, säger Lehti och Jokela.
Sillankorva har sedan i fjol 20 platser i stället för 32, så att säkerhetsavstånden ska kunna hållas.
På Sirkkala dagcenter delas fortfarande mat ut, och där får man duscha och kan få kläderna tvättade. Men bland annat strikta coronaregler retar upp en del klienter, då man måste hålla två meters avstånd och använda munskydd.
Taija Tyynmaa är ändå positivt överraskad över hur bra verksamheten för bostadslösa fungerat i coronatider.
– Jag trodde det skulle bli en katastrof. Men de som använder Sillankorvas och Sirkkala dagcenters tjänster har kanske tagit emot coronarestriktionerna bättre än resten av samhället.
Gemenskapskänslan har förstärkts då alla sitter i samma båt, konstaterar Visa Jokela.
Konstant behov
Statistik från november 2020 visar att det finns 384 personer som saknar bostad i Åbo. Antalet har minskat med 50 personer sedan 2019. Men statistiken går upp och ner från år till år: 2015 var antalet 338. Åren 2016–2019 har antalet varierat mellan 335 och 504.
Ett faktum är alltså att det länge funnits hundratals som inte har ett eget hem. Många lyckas man ändå hjälpa, och en liten andel är bostadslösa en längre tid.
Åbo stad har satsat hårt på att hjälpa personer som lider av mentala problem och saknar bostad, säger Lehti.
Också antalet som saknar bostad en längre tid har minskat.
– En trend är att allt flera unga saknar bostad. I dag är en fjärdedel av alla utan bostad under 25 år gamla, säger Lehti.
Rörremont eller överraskande arbetslöshet kan vara sista droppen
Alla som saknar ett hem är inte missbrukare eller har mentala problem. En del har halkat av banan av andra skäl – det kan handla om att man blivit arbetslös eller överraskande förlorat sin partner.
– Det kan handla om att bostadsbolaget ska utföra en rörremont, eller om för höga hyror, exemplifierar Jokela.
– Mera stöd till de som inte kan betala sin hyra skulle vara en bra idé under coronapandemin, då folk kan ha det svårare med ekonomin, säger Lehti.
Mera centraliserad hjälp, bättre nätverk i samhället och tätare samarbete med tredje sektorn är faktorer som Jokela tror att skulle underlätta så att alla finländare får ett hem.
Taija Tyynmaa påpekar att hon själv en gång i tiden inte ville ha hjälp med sin situation.
– Man måste vilja ta emot hjälpen, säger hon.
Nytt center planeras
Åbo stad planerar att centralisera tjänsterna för bostadslösa och bostadslösa missbrukare. En plan om att slå ihop Sirkkala dagcenter och Sillankorva, boendet för hemlösa och missbrukare, utreds. Sillankorvas undantagslov är i kraft till slutet av år 2023.
Inga beslut har ännu fattats om det nya centret, som kunde innehålla bostadsjour och ett stödboende.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.