Förflytta dig till innehållet

Köerna överkomliga till Skåldö färja – men många efterlyser ändå en bro

Färjan mellan Skåldö och Ekenäs har en färjesträcka på 459 meter och kör enligt tidtabell klockan 5–24, på natten kör den enligt behov. Många är fastboende på Skåldö men det finns också en hel del som har sina sommarstugor på ön.

Inför midsommarhelgen är det många som kommer till Skåldö för att fira. När ÅU var vid färjan för att tala med människor var köerna relativt korta och löpte utan problem, ändå är det många som gärna ser en bro byggas här i framtiden.

Man i bil.Fredrika Blomqvist
Göran Wikström är ursprungligen från Skåldö men bor nu i Ekenäs.

Göran Wikström är en van passagerare på färjan till Skåldö. Wikström började jobba år 1984 på Skåldö fiskebod och fast han nu är pensionär hjälper han ändå till ibland. I dag är det en leverans med jordgubbar som han ska föra ut till Skåldö fiskebod.

– Då det var de små färjorna som skötte körandet var det långa köer här, men nuförtiden är det bättre, säger Wikström.

Mera flexibilitet är något som Wikström efterlyser. Då han arbetade åkte han med någon av morgonturerna och då hade han även förtur i kön.

– Det är viktigt med bra förbindelser, säger Wikström. Därför är han en av dem som tycker att en bro till Skåldö skulle vara en bra idé.

”En bro kunde vara en god idé”

Ekenäsborna Lippo och Ilse Lempinen har haft en stuga i skärgården i över 40 år. De är rutinerade och vet när det lönar sig att köra ut till Skåldö färja.

– Nu är det inga köer mera, med den gamla färjan kunde man få vänta upp till två timmar, säger Lempinen.

En bro kunde vara en god idé men han tror inte att det kommer ske under hans livstid, men nog i framtiden.

Deras son färdas med egen båt från Predium till Skåldö för att undvika köerna till färjan. När det var som längst köer förr var man tvungen att hitta nya lösningar, som exempelvis Predium, konstaterar Lempinen.

Pojke och flicka som sitter i en gul bil.Fredrika Blomqvist
Alex Kekkonen och Venny Pyykönen från Vanda köar till Skåldö färja för att komma ut till sin sommarstuga.

I kön till färjan sitter även Alex Kekkonen och Venny Pyykönen från Vanda, de har en sommarstuga på Skåldö.

– Vid midsommar kan här vara kö, annars brukar det vara ganska lugnt. Före klockan tre är kön kort. På helgerna kan kön vara längre, därför är det bra om man kan komma tidigt på fredag eller på torsdag, säger Kekkonen.

En bro tycker Kekkonen inte skulle vara bra, då han anser att risken finns att det börjar komma för mycket människor till ön då.

Seija Riikonen som köar för att hälsa på bekanta på Skåldö, hör också till de som anser att en bro inte behövs då stället skulle tappa sin charm då.

Undviker fredagar

Martti och Agneta Orispää från Kyrkslätt söker sig också ut till Skåldö. De har ingen stuga där men en husvagn och brukar ofta besöka Skåldö under sommaren.

– Vi brukar undvika fredagar för då kan det vara köer. Förmiddagen brukar vara en bra tid att komma hit. Eftersom vi är pensionärer kan vi välja när vi kommer hit, det är bekvämt, säger Orispää.

Man med vatten och färja bakom sig.Fredrika Blomqvist
Raimo Siltala rekommenderar att man kommer till färjan på förmiddagen, då slipper man köa länge.

Raimo Siltala har besökt Skåldö många gånger och har en husvagn som han brukar bo i.

– Förmiddagen är bästa tiden att komma hit. En bro kunde också vara bra, men inte här utan där den gamla färjan gick, säger Siltala.

Ville Törnebladh bor i Salo men är från Ekenäs ursprungligen och har stuga på Skåldö. Han tycker att det skulle vara fiffigt med en bro till Skåldö.

– Jag undviker att komma mellan klockan 4-6 vid helgerna, då är det köer här, säger Törnebladh.

Bilkö till färja.Fredrika Blomqvist
Kön till Skåldö färja.

Många poängterar att köerna var mycket värre förr då färjan var mindre, men förra året byttes färjan ut till en större vilket har gjort köerna kortare.

– Köerna här är överkomliga, man behöver aldrig vänta länge, säger Carita Ekström från Helsingforsregionen.

Ekström tycker det skulle vara synd att bygga en bro då man redan lagt ner så mycket tid och pengar på den nuvarande färjan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter