Förflytta dig till innehållet

Kockbrist riskerar utrota den finländska matkulturen – stjärnkock: ”Det är en katastrof”

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Micke Björklund menar att kockbristen har nått en katastrofal nivå.

I många år har restaurangbranschen tampats med brist på kockar. Det finns inte tillräckligt många som utbildar sig till kockar, och särskilt under coronapandemin var det många som lämnade branschen.

– Det är allvarligt. Läget ser dystert ut och jag är rädd för vad som kommer att hända i framtiden. Jag är orolig för att den finländska matkulturen håller på att försvinna, säger den åländska stjärnkocken Micke Björklund.

Bristen syns överallt, från lyxrestauranger till den offentliga sektorn. Enligt Björklund är det ändå den offentliga sektorns restauranger som lider mest.

– De som utbildar sig till kockar vill helst jobba inom fine dining. De som jobbar i till exempel skolköken börjar så småningom pensionera sig, och det finns inte tillräckligt med kockar för att ersätta dem. Det är en katastrof.

Utanför Aurums kårkaféLinn Schönberg
Efter coronapandemin led restaurangbranschen som mest. Nu har läget normaliserats lite, åtminstone på vissa ställen.

Skolköken har haft stor kunskap när det kommer till att laga mat. Den håller på att försvinna, vilket kommer att leda till att vi börjar äta mycket mer färdigmat. Nivån på skolmaten kommer att sjunka och de som tidigare har slitit för att vi ska få god mat kommer att bli bjudna på sämre mat, vilket de inte förtjänar.

På sina egna restauranger har Björklund märkt av en viss kockbrist, men inte lika allvarlig som på andra ställen. Många ambitiösa kockar söker sig till hans restauranger eftersom de är högklassiga fine dining-restauranger.

Många lediga jobb

Går man in på Duunitori eller Te-tjänsters jobbmarknad och letar efter lediga kockjobb märker man direkt att utbudet är stort. En snabb sökning på Te-tjänsters webbsida ger ett resultat på 118 annonser för lediga kockjobb i Egentliga Finland.

Kårkaféernas matsal i AurumLinn Schönberg
Kårkaféerna är en av många restauranger som just nu letar efter nya kockar.

En av annonserna är för Kårkaféerna, som ägs av Åbo Akademis studentkår, som söker en ny arbetstagare.

– Alla i branschen har känt av den här bristen. Precis efter pandemin var det som värst, men hos oss har läget normaliserats åtminstone till en viss del, säger Kårkaféernas operativa ledare Tomas Hägg.

Hägg tvivlar ändå inte på att Kårkaféerna kommer att hitta sin nya kock.

– Vi har ett bra gäng som vi nu vill förstärka. Att hitta den perfekta kandidaten är förstås alltid en utmaning, men jag är inte orolig för att vi inte ska hitta en bra förstärkning.

Micke Björklund i sin kockuniformArkiv/Kristoffer Nöjd
Micke Björklund säger att Finlands kockutbildningar måste förbättras för att råda bot på kockbristen.

Utbildningen måste bli bättre

Kockbristen beror delvis på att det är för få som utbildar sig för yrket. Förutom att driva lyxrestauranger fungerar Micke Björklund även som mentor vid Axxells kockutbildning. Enligt honom är intresset för utbildningen lågt.

– Det kan bero på att folk tycker att det är ett stressigt yrke med jobbiga arbetstider, och att man inte har tid för familjen. Jag har försökt förbättra utbildningen så att den ska locka fler, men det har varit mycket svårare än jag trodde.

Björklunds mål är att fokusera studierna mer på det praktiska, och minska mängden teori och andra ämnen som inte har med kockyrket att göra. På så sätt kommer utbildningen att bli mer effektiv och lockande.

– Kockutbildningarna i Finland har blivit mycket sämre. Tidigare var de hur bra som helst, men nu har de kraschat helt. Snart måste vi ta tag i dem på allvar för att något ska börja hända.

Kaj Sanström håller i en plåt med köttbullar.Privat
Kaj Sandström trivs bra som kock på Sodexo, även om det är ett hårt jobb.

Om man går en kockutbildning vid en yrkeshögskola har man möjlighet att jobba var som helst inom restaurangbranschen. Man kan arbeta i en lyxrestaurang, den offentliga sektorn eller öppna en egen restaurang. Efter utbildningen är det alltså lätt att få jobb.

Sadlade om efter trettio år

Axxells kockutbildning är 1,5 år lång. Åbobon Kaj Sandström, som tog examen för ett år sedan, tycker att det är en perfekt längd på en kockutbildning.

– En del kockutbildningar är längre, men jag tycker att det är helt onödigt. På Axxells utbildning lärde vi oss nästan bara genom praktiska övningar, vilket var bra.

Sandström hade alltid drömt om att jobba som kock. Det var ändå först efter trettio år av försäljningsarbete som han sadlade om och förverkligade drömmen.

Köttbullar i tomatsåsPrivat
I köket får Kaj Sandström laga allt från kött till vegansk mat.

Efter utbildningen fick han jobb på en av Björklunds restauranger där han jobbade ett tag. Senare flyttade han till Sodexo där han jobbar nu.

– Det är ett hårt men härligt yrke. Det roligaste är att få laga mat och att få positiv respons för maten. Jag kan varmt rekommendera det åt vem som helst, säger han.

Trots att bristen på kockar är oroväckande ser Micke Björklund optimistiskt på framtiden.

– Det är inte omöjligt att lösa det här problemet. Vi måste värna om den finländska matkulturen, och jag kommer aldrig att ge upp när det kommer till att jobba för det.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Kockbrist riskerar utrota den finländska matkulturen – stjärnkock: ”Det är en katastrof”

  1. ÅU skrev

    Hej Carina! Ibland händer det att sidan visar att man är inloggad, fast man inte är det. Prova logga ut och logga in igen. Det här borde lösa problemet! Med vänlig hälsning Monica/ÅU

  2. Carina Nyman skrev

    Varför kommer jag inte åt artiklarna fast jag är inloggad?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter