Knepiga förhandlingar om smågrupper på daghemmen i Åbo – specialgrupper i Sirkkala och Cygnaeus slopas

I framtiden ska det finnas en speciallärare på alla daghem i Åbo. Och det ska finnas möjligheter att ta in mera personal eller skapa mindre grupper på alla daghem.
Ungefär så sammanfattar Åbo stad idén med den omorganisering inom småbarnspedagogiken i staden som nu diskuteras.
Samarbetsförhandlingar med personalen inleddes i torsdags och i slutet av mars är det meningen att beslut om hur verksamheten görs om fattas.
”Lika bra – eller lika dåligt – för alla”
Hanna Karlsson, som är chef för den svenskspråkiga småbarnspedagogiken i Åbo, förklarar att bakgrunden till de nu aktuella förändringarna är den lagändring som gjordes för ett par år sedan nämligen att möjligheten att få stöd på daghemmet ska vara lika för alla.
På svenskt håll finns det så kallade integrerade grupper i Sirkkala daghem, Cygnaeus daghem och Cygnaeus förskola. Ett barn som behöver stöd i vardagen och har en dagisplats till exempel på daghemmet i Port Arthur kan bli tvunget att flytta till Sirkkala eller Cygnaeus för att få en plats i en mindre grupp med en speciallärare.
Det här är något som Karlsson säger att många familjer har riktat kritik mot. Man vill inte att barnet som vant sig vid en viss daghemsmiljö ska behöva flytta. Att det bara finns ett begränsat antal platser i smågrupperna är en annan sak som väckt kritik.
– Det är helt klart så att alla barn som skulle behöva särskilt stöd inte får plats i smågrupperna i dag, säger Karlsson.
Hur räknas barn med särskilda stödbehov?
I en integrerad grupp finns det totalt 14 platser varav 5 är för barn som behöver särskilt stöd medan 9 är platser är för så kallade stödbarn som inte behöver särskilt stöd men fungerar som en slags rollmodeller.
I en normalstor daghemsgrupp för barn över 3 år finns det 21 platser. I en integrerad grupp finns det dubbelt så mycket personal än i en vanlig grupp.
I framtiden ska ett barn som behöver särskilt stöd alltså inte behöva byta enhet för att få stöd. På varje enhet ska det finnas en speciallärare på plats och vid behov ska man kunna skapa en mindre grupp på vilket daghem som helst. Man vill också frångå både benämningen integrerad grupp och speciallärare.
Förslaget låter rättvist men det finns också både frågor och farhågor. Enligt åsikter från fältet handlar en av de kritiska frågorna om hur barnen på dagis i framtiden räknas. Beroende på ålder och behov upptar ett barn ett visst antal platser som i sin tur förutsätter en viss personaldimensionering.
Hur kommer barnen med särskilda behov att räknas i framtiden? Som nu eller på något annat sätt som kanske resulterar i större grupper för barnen med särskilda behov och/eller färre vuxna på daghemmet?
Hanna Karlsson, på vilka punkter kritiseras förslaget?
– För det första finns det de som tycker att det är en dålig idé att frångå de etablerade smågrupper som finns på vissa daghem. För det andra skulle omorganiseringen ändra på speciallärarnas arbetsuppgifter. Från konsulterande speciallärare som åker runt till olika daghem skulle alla speciallärare jobba på egna enheter och på ett annat sätt delta i daghemsverksamheten. Det här gillas inte av alla.
På vilka punkter får förslaget tummen upp?
– Många enheter välkomnar en speciallärare och den kunskap som en speciallärare på plats på enheten varje dag skulle hämta med sig. Att det är tänkt att specialläraren ingår i daghemmets ledningsgrupp och kan påverka beslut som att ta in mera personal eller skapa mindre grupper välkomnas också.
Någon strävan efter att säga upp personal ingår inte i omorganiseringsförslaget. Tvärtom kommer det leda till att fler speciallärare måste anställas. Bara på svenskt håll saknas två speciallärare, en till Brahe och en till Port Arthur.
Till omorganiseringsförhandlingarna har kallats alla de kommunala daghemmens enhetschefer och alla speciallärare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.