Förflytta dig till innehållet

Knattelabbet i Korpo håller öppet hela sommaren

Knattelabbsledarna och barnen bekantar sig med olika smådjur och växter på stranden.

I förgrunden syns Fanny Nyström och Nellie Walldén, som håller på med artbingo. I bakgrunden fiskar Meya Walldén och Wilma Johansson upp blåstång för att se vilka djur som lever i den. Foto: Klara Fält


Knattelabbet i Skärgårdscentrum Korpoström öppnade för säsongen på onsdagen. På labbet kan barn i alla åldrar bekanta sig med havet och smådjur som lever där.
I sommar kommer knattelabbet att vara öppet varje dag fram till att skolorna börjar, och därefter ännu några veckoslut.
– Syftet med knattelabbet är att lära barnen att värna om vårt hav och att de ska få se hur mycket liv det faktiskt finns under havsytan, berättar knattelabbsledaren Fanny Nyström.
– Samtidigt lär barnen sig hur djur och växter i havet påverkas av till exempel alger och plastskräp.
På knattelabbet ordnas dagligen program mellan 9.30 och 16.30. Man kan välja att vara med hela dagen eller endast en del av tiden. På morgonen börjar programmet med en familjeguidning av utställningen Plast i havet, som pågår i skärgårdscentret. Därefter fortsätter dagen med vattenundersökning.
– Först tar vi olika vattenprover på bryggan, med oss har vi ett mobilt laboratorium. Vi mäter till exempel vattnets pH-värde och syrehalt, och går sedan igenom vad provsvaren innebär för fiskarna och andra djur och växter, säger Nyström.
Varje dag brukar också algläget kollas och rapporteras vidare. På knattelabbet satsar man på att barnen ska få vara aktiva och lära sig genom att göra.
Knattelabbsledarna och deltagarna tar vattenprover på bryggan.Arkiv/Klara Fält

På förmiddagen tar man vattenprover, mäter vattentemperaturen och kollar siktdjupet. Foto: Klara Fält


Efter vattenproverna är det labb på stranden som gäller. Barnen får titta på vattendjur i mikroskop och försöka hitta olika arter. Många blir förvånade över hur mycket liv det kan finnas i bara en hög med blåstång.
Korpoflickorna Nellie och Meya Walldén som är med på onsdagen tycker att det roligaste är att få se olika vattendjur.
– I dag har vi hittat 234 tångräkor, det är mer än vi brukar hitta, berättar Meya glatt.
Flickorna har flera gånger varit med på knattelabbet och för dem är många av arterna bekanta sedan tidigare.
Meya och Nellie Walldén.

Systrarna Meya, 9 år och Nellie 6 år, har flera gånger varit med på Knattelabbet. Foto: Klara Fält


På knattelabbet går man också igenom vad man kan göra för att förhindra att havet övergöds. Då barnen konkret får se hur djur och växter påverkas av alger, är det lättare att förstå varför det till exempel är viktigt att inte skölja av sitt schampo i havet då man är på stugan.
På eftermiddagen ordnas äventyrsbana och barnen har också möjlighet att ta plastsorteringskörkort. Körkortet innebär att barnen lär sig vad plast är, hur man sorterar det och vad man ska göra före man lägger det i sorteringskärlet.
Programmet är samma varje dag, men på fredagar ordnas specialprogram på eftermiddagen. Till exempel kommer barnen att få bygga vattenreningsverk och göra undervattensfilmer i sommar.
Knattelabbet lämpar sig för barn i alla åldrar. I sommar finns två ledare på plats, utöver Nyström är det Wilma Johansson som är knattelabbsledare. Ifall åldersskillnaderna i gruppen är stora kan man dela upp gruppen så att nivån passar alla.
– Föräldrar eller morföräldrar är såklart också välkomna att vara med ifall de vill, säger Nyström.
Knattelabbets verksamhet koordineras av Skärgårdshavets biosfärområde i samarbete med Åbo Akademis enhet för Miljö- och marinbiologi samt Skärgårdscentrum Korpoström. Det är gratis att delta i programmet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter