Klockan klämtar snart för EU-medlemmen Storbritannien och tickandet hörs också i Åboregionen

Klockan tickar obönhörligt allt närmare den 29 mars och det finns många som gärna skulle skåda djupt in i kristallkulan för att få svar på frågan om vad som egentligen händer när Storbritannien lämnar den Europeiska unionen.
Det har sagts tidigare, men det tål att sägas igen: det är historiskt att ett medlemsland lämnar EU.
Storbritannien med över 66 miljoner invånare är inget litet pluttland, utan tredje största EU-land i dag, efter Tyskland och Frankrike, sett till antal invånare.
Ett sådant utträde sker inte obemärkt.
Det är överhuvudtaget historiskt att ett medlemsland lämnar EU, även om Algeriet i och med sin självständighet från Frankrike på 1960-talet också lämnade den dåvarande europeiska gemenskapen, liksom Grönland, som efter en folkomröstning i mitten av 1980-talet blev ett utomeuropeiskt land eller territorium.
Som ett sådant klassas också Sankt Barthélemy efter 2012.
Men att ett EU-land tar sitt pick och pack och bara går, frivilligt ut i kylan, är någonting oerhört i EU:s historia.
Hittills har unionen mest varit bortskämd med att länder vill in i EU-värmen, in i gemenskapen för att sitta med i det sällskap som räknas när besluten fattas.
En fråga som ingen heller har ett svar på i dag är vad som händer när dörren ut en gång har öppnats.
Kommer den att stå på glänt eller rent av stå och slå vidöppen i vinden, och skapa ett sug som fler vill utnyttja?
Den här veckan röstades premiärminister Teresa Mays förslag till utträdesavtal ner i det brittiska parlamentet med siffrorna 432–202, vilket av det brittiska public service-bolaget BBC betecknas som ”den värsta omröstningsförlusten ett brittiskt regeringsparti har genomlidit i demokratisk tid” (ÅU 17.1.2019).
Efter den omröstningen klarade sig Mays regering i en förtroendeomröstning i det brittiska parlamentet med bara nitton rösters marginal, då rösterna föll 325–306.
Det är inte så mycket att hurra för, vilket May säkert kommer att känna av den närmaste tiden, när hon försöker förhandla om en ny brexitplan.
Samtidigt fortsätter klockan att gå och sanden i timglaset rinner vidare.
Att ett så stort land och en så stor marknad som Storbritannien lämnar EU får följder också till exempel för Åboregionen.
Visst finns det fortfarande möjligheter att Storbritannien och EU skiljs åt med ett reglerande avtal, men allt fler talar nu om ett avtalslöst brittiskt utträde ur unionen.
Bland annat läkemedelskoncernen Bayer, med betydande verksamhet i Åbo, har förberett sig på att det brittiska utträdet sker utan ett avtal (ÅU 17.1.2019).
Det är företagets primära scenario. För Bayers del betyder ett okontrollerat utträde bland annat att man kommer att fylla på läkemedelslagren strax före utträdesdatumet den 29 mars.
Och det är ungefär här hela brexit börjar bli ganska konkret också för vanligt folk – får vi de mediciner vi behöver om de kommer från Storbritannien också efter brexit? Vad betyder eventuella nya tullar för det egna medicinskåpet?
För ett exportföretag som Bayer har det brittiska utträdet naturligtvis också andra konsekvenser – Storbritannien är ett betydande exportland.
Läkemedelsindustrin och företag inriktade på hälsa i Åboregionen står för ungefär hälften av Finlands läkemedelsexport.
Här är Storbritannien en viktig partner.
Till exempel det Åbobaserade forskningsföretaget Faron är listat på Londonbörsen som ett växande företag. Hur finansmarknadens intresse för att investera i dylika företag ser ut efter brexit är oklart.
– Brexit är dåliga nyheter för oss, säger företagets vd och grundare Markku Jalkanen (ÅU 17.1.2019).
Centralhandelskammarens vd Timo Vuori befarar höga tullar och tröga tullformaliteter om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal. Han ser betydande problem för 15 000 finländska export- och importföretag och för 200 finländska dotterbolag i Storbritannien som sysselsätter 12 000 personer. Också 20 000 anställda vid brittiska dotterbolag i Finland påverkas.
Det är obegripligt att en aktör väljer ett okontrollerat utträde i stället för ett kontrollerat. En förklaring är förmodligen att Storbritannien inte är en aktör, som veckans förtroendeomröstningar har visat.
Det är också mycket annat som är obegripligt med hela brexit.
Och klockan tickar obönhörligt mot den 29 mars.
LÄS OCKSÅ Brexit kan skaka om läkemedelsindustrin också i Åbo – Bayer förbereder sig på avtalslöst utträde
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.