Klockan 18 på fredag reses midsommarstången i Sattmark — att pryda den med lövruskor och band tar många timmar

Klockan 18 på fredag reses midsommarstången i Sattmark i Pargas.
Den som vill kan under dagen komma med blommor och dekorera stången ytterligare med dem.
– Det kan vara bra att ta med sig ståltråd eller garn för att fästa blommorna eller buketterna på stången, säger Eliisa Riikonen, verksamhetsledare vid Åbolands hantverk, som ser till att det alls finns en midsommarstång att pryda.
Stången står utanför Åbolands hantverks Gullkronabutik på gårdstunet i Sattmark och Riikonen tycker att det är en trevlig tradition med midsommarstång.
Hon hoppas att någon ser till att det blir dans med ”Små grodorna” kring stången när den väl är rest.
Girlanger och tvinnade bomullsband
Sedan klockan åtta på torsdagsmorgonen har Riikonen tillsammans med Beatrice Bäcklund, ansvarig rådgivare vid Åbolands hantverk, och styrelsemedlemmen Kristiina Juvas klätt stången med björklövsgirlanger och tvinnade bomullsband i blått och vitt.
Eftermiddagssolen skiner och ännu återstår det för dem att fästa kransarna och båtarna som ska pryda stångens topp. Och flaggan förstås.
– Nästa år skulle vi gärna ha fler på talko som klär stången dagen före midsommarafton. Det är trevligt att stå här och prata och umgås medan vi dekorerar stången, säger de.

Mattrasor ersätter kräppapper
Juvas hänger långa tofsar av färggranna mattrasor på stången.
– Tidigare använde man kräppapper som dekoration, men det bleknar snabbt av sol och regn. Mattrasor fungerar lika bra, säger hon.
Girlangerna av gröna frodiga björkruskor har Riikonen haft med sig hemifrån.
– Jag har en snäll man som har hjälpt till att fälla träd, säger hon.
På fredagen är det inget organiserat dekorationsarbete, utan man dekorerar stången med de blommor som man har med sig då det passar en före klockan 18.
Enligt Sattmarks Facebooksida kommer brandbilen på besök på midsommardagen, det vill säga på lördag mellan klockan 11.30 och 13.
Då är både äldre och yngre barn välkomna att bekanta sig med den. Besöket förutsätter dock att brandbilen inte behövs för någon utryckning under den tiden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.