Förflytta dig till innehållet

Klimatfrågor och hållbar stadsplanering lockade Åbobo till Singapore på utbyte

Utbyte på toppuniversitet. Vilma Wahlbeck spenderade höstterminen 2023 på National University of Singapore (NUS).

Stadsstaten Singapore är ett lockande mål för många utbytesstuderande.

Åbobon Vilma Wahlbeck, som numera studerar stadsplanering och -forskning på magisternivå på Helsingfors universitet, var hela höstterminen i utbyte på National University of Singapore.

– Stadsplanering och -forskning handlar om att planera städer på ett mera hållbart sätt. Jag forskar i sociala och ekologiska problem som uppstår i städer och hur man kan lösa dem, säger Wahlbeck.

Företrädare i hållbar stadsplanering

Wahlbeck inledde den långa ansökningsprocessen drygt ett år före utbytet.

– Jag ville absolut resa utanför Europa. Singapore är en företrädare i hållbar stadsplanering, vilket bidrog till att jag ville resa just dit.

Då utbytesplatsen bekräftats var det dags att hitta bostad, vilket lyckligtvis fanns på universitetets campus.

– Vi var cirka 20 personer på min våning. Jag fick ett eget rum men kök och badrum var gemensamma. Gemenskapskänslan stärktes av att det varje dag fanns morgonmåls- och middagsbuffé där man åt tillsammans.

Vy i SingaporeVilma Wahlbeck
Vyn från campusboendets tak.

Inget sitzande

Festande och alkohol hör inte till studielivet i Singapore så som det gör i Finland.

– Alkohol hade en väldigt minimal roll. Studerandes aktiviteter övervakas och det blir stränga följder ifall man dricker alkohol på campusområdet.

Däremot fanns det program för mångahanda intressen och hobbyverksamheten var stor.

– Jag var aktiv i grupper som bland annat gjorde utflykter till naturreservat, och bidrog till klimatpolitik och grönskötsel.

Toppuniversitet

National University of Singapore är Singapores äldsta och största universitet.

– Undervisningen var väldigt personlig, och att tänka själv betonades mycket. Detta överraskade mig på grund av mina tidigare uppfattningar om asiatiska utbildningssystemet och dess stränga struktur.

Enligt QS World University Ranking är universitetet det 8:e bästa i världen och bäst i Asien.

– Det var lätt att anpassa sig till Singapore, då engelska är ett av de fyra officiella språken. Jag gillade matkulturen speciellt mycket, eftersom man ofta äter tillsammans med andra i stora restauranghallar. Singapore är annars ett rätt dyrt land, men att äta ute är billigt.

Singapore är även känt för de stränga reglerna och straffen kring tuggummispottning och nedskräpning. De hårda reglerna har gjort Singapore till ett av världens mest rena länder.

Wahlbeck stannade inte endast i Singapore, utan reste runt då hon hade tid.

– Jag ville se så mycket jag kunde. Det var väldigt behändigt att röra sig med buss, och jag besökte Malaysia, Indonesien, Thailand och Vietnam.

Nyfunnen motivation och inspiration

Att komma tillbaka till Finland var enligt Wahlbeck rätt bitterljuvt, men hon är glad att vara hemma igen.

– Jag saknar såklart värmen nu mitt i den kalla finska vintern. Finland känns som ett mycket mindre land, men jag är glad att vara tillbaka i mitt lilla trygga hörn långt ute i norr.

Utbytet har gett Wahlbeck inspiration och motivation inför nya utmaningar i stadsplanering.

– Jag ser på Finland på ett helt nytt sätt och det finns många saker jag sett och lärt mig i Singapore som även kunde implementeras i finsk stadsplanering. Det är intressant att jämföra hur Singapore och Finland arbetar med klimatfrågor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter