Förflytta dig till innehållet

Klimatförändringen och Östersjön oroar unga experter – ”Viktigt att börja från de områden som ligger oss nära”

Fredrika Blomqvist
En ung kvinna och två unga män står bredvid varandra och tittar in i kameran. De deltar i ett seminarium om Östersjön i Tvärminne. I bakgrunden ser man vatten och en mulen himmel.
Joana Henze från Sverige studerar marinbiologi, Edvard Lindfors fullmäktigeledamot i Hangö och Dominic Jancis från Litauen studerar hållbart företagande. Alla tre deltar i det fem dagar långa seminariet i Tvärminne.

I Tvärminne i Hangö pågår det under veckan ett seminarium där Östersjön och klimatförändringen är i fokus.

Unga i åldrarna 18–30 från olika länder med gränser mot Östersjön deltar i seminariet. Deltagarna studerar eller arbetar inom olika områden som alla berör miljö och hållbarhet på något sätt. Under veckan håller flera experter inom området föreläsningar för seminariets deltagare.

Några som deltar i seminariet är Dominic Jancis från Litauen, Joana Henze från Sverige och Edvard Lindfors, fullmäktigeledamot i Hangö. Jancis studerar hållbart företagande och Henze studerar marinbiologi. Jancis och Henze upplever båda två att de ofta är tvungna att förklara varför det jobb de gör är viktigt.

– Jag arbetar bland annat med hur man gör hållbar naturvård. I mitt jobb sätter jag ofta mycket tid på att förklara varför det är värt att ibland välja det hållbara alternativet trots att det kan vara det dyrare alternativet, säger Henze.

Jancis upplever också att många är dåligt insatta i miljö och klimatförändringarna, vilket han tror beror på okunskap.

– Det diskuteras ofta om klimatförändringen globalt men jag tycker det är viktigt att börja från de områden som ligger oss nära. Därför ville jag delta i seminariet och få lära mig mera om Östersjön, säger Jancis.

– Man ser ofta orden klimatkris och hållbarhet men många orkar kanske inte sätta in sig i frågorna och ta reda på mera, säger Lindfors.

cyanobakterier vid strandArkiv/Carina Holm
Övergödningen är ett av de stora problemen i Östersjön, men men också farliga ämnen som exempelvis läkemedel och kemikalier som rinner ut i havet skapar problem för det känsliga havet.

Östersjön och dess problem är något som alla länder med kust till Östersjön borde bry sig om, menar både Jancis och Henze.

– Det är vi i de nio länderna kring Östersjön som påverkas om det inte blir bättre. Alla måste börja tänka på vad de kan göra för att hjälpa, det är ingen som ensam klarar av att lösa problemen med klimatförändringarna, säger Jancis.

Greenwashing, att företag genom marknadsföring framställer sig som hållbarare och miljövänligare än vad de är, är ett stort problem bland företag hävdar Jancis.

– Många företag vill inte göra de stora investeringar som krävs i början för att göra företaget mera hållbart eftersom de är rädda att det ska kosta företaget mer än vad det gynnar. Men det är sådant som kan betala sig tillbaka i framtiden, säger Jancis.

En närbild på en brun tegelvägg på ett hus i Tvärminne med en skylt där man ser en karta över Tvärminne Zoologiska station.Fredrika Blomqvist
Tvärminne Zoologiska station är en av tre forskningsstationer som hör till Helsingfors universitets fakultet för bio- och miljövetenskaper.

Två gånger tidigare har seminariet ordnats, förra året i Sverige och året innan det i Tyskland. Tanken är att man ska hålla seminariet i alla länder nio länder kring Östersjön. Med seminariet vill de sprida kunskap bland unga kring Östersjön och klimatförändringen.

Hannele Kauranne är projektledare för seminariet.

– Östersjön och klimatförändringen går hand i hand. Många följder av klimatförändringens påverkan på Östersjön är sådant som vi inte ens kan veta, säger hon.

Hon säger att en del forskare beskriver Östersjön som ett laboratorium och exempel på vad som sker om vi inte gör något åt klimatförändringarna.

– Större hav som Atlanten påverkas inte lika lätt av farliga ämnen, men Östersjön är ett så pass litet hav att farliga ämnen snabbare och lättare får större effekter här. Ett av de största problemen i Östersjön i dag är övergödningen men också farliga ämnen som exempelvis läkemedel och kemikalier som rinner ut i havet. Vattnet i Östersjön byts ut väldigt långsamt eftersom Östersjöns avrinningsområden är så få och trånga, säger Kauranne.

Seminariet hålls på Tvärminne Zoologiska station som är en av tre biologiska forskningsstationer som hör till Bio- och miljövetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

Dela artikeln

En kommentar: “Klimatförändringen och Östersjön oroar unga experter – ”Viktigt att börja från de områden som ligger oss nära”

  1. Denis Strandell skrev

    Det är flera Rotaryklubbar som mäöliggör lägret och har jobbat ihärdigt för det. Det kunde man nog gärna nämna i artikeln.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter