Klackskor och kontorskläder hittar långsamt till inköpslistan i den här Åboaffären igen – ”Väldigt många vill beundra kläderna i en fysisk affär”

En handfull kunder strövar omkring i kläd- och skoaffären Halonen i centrum vid lunchtid. Före pandemin köpte många fest- och vardagskläder här.
Då tillställningar inhiberades och distansarbetet inleddes våren 2019 tömdes Halonen och många andra klädaffärer på kunder. Det fanns inte ett behov för nya kläder då dagarna tillbringades hemma.
– Nu börjar det långsamt blir bättre. Kunderna har behov av att köpa saker igen efter ett och ett halvt års paus, säger Halonens butikschef Hanna Allén.

Läget i modebranschen är fortfarande inte normalt. De kortare öppettiderna i Halonen vittnar om att kunderna inte går i klädaffärer som de gjorde innan pandemin.
Enligt Muoti- ja urheilukauppa ry kommer modebranschen repa sig först om två år, 2023.
Försäljningen i Halonen har sakta gått mot det bättre sedan i somras.
– Det märktes att folk vågade gå på bröllop och tillställningar i somras då festkläderna började gå åt. Nu då folk återvänder till kontoren från distansjobb, säljer vi vardags- och kontorskläder igen. Studerandena verkar också ha evenemang, flera har varit här för att köpa klackskor.
Enligt Allén har en del kunder börjat fråga efter festkläder inför julfester, men det är ännu lite för tidigt att säga hur försäljningen under slutet av året kommer se ut.
Allén är hoppfull inför julsäsongen och hoppas att försäljningen fortsätter peka uppåt.
– Jag tror att folk vill klä upp sig fast de skulle fira lilla jul eller jul i ett litet sällskap. Man vill klä up sig då man inte har gjort det på så länge.
Konsumenterna beter sig annorlunda
Konsumenternas beteende har utvecklats under pandemin. De senaste åren har flera second hand-affärer dykt upp i Åbo i takt med att kunderna eftertraktar hållbart mode.
Hållbarhetstrenden syns också i Halonen.
– Spontanshopping som tidsfördriv är inte lika vanligt längre. Jag märker att folk inte köper kläder förhastat, utan handlar plagg med eftertanke. Vi satsar mycket på att informera kunderna om hur man sköter skorna eller kläderna för att förlänga livslängden på dem.

Näthandeln ökade under coronapandemin, vilket också märktes i Halonens försäljning.
Allén säger att kunderna ändå suktar efter att få gå i affärer igen efter pandemin, trots att kundmängden ännu inte är vad den varit tidigare.
– Väldigt många kunder vill känna på, titta på och beundra kläderna i en fysisk affär. Det är som att gå i godisaffären. Många äldre kunder kommer också till oss för att samtala medan de handlar, det kan man inte göra på nätet.

Centrum i Åbo har genomgått en hel del förändringar under coronapandemin, bland annat slog bygget av torgparkeringen hårt mot affärer i närheten.
Allén tror på att hjärtat av staden alltid lockar folk och ser fram emot då alla byggen är färdiga.
– Centrum är alltid centrum. Det är inte samma sak att gå i ett köpcentrum som det är att ströva omkring på stan och kanske fika medan man handlar. Flera av våra kunder berättar att de är tacksamma att vi fortfarande finns kvar på samma ställe då så mycket annat i centrum har ändrat.
Evenemang lockar folk
På torsdagen den 14 oktober ordnades kvällsevenemanget, ”Yhden illan juttu”, då flera affärer i centrum förlängde öppettiderna till kvällen.
Halonen var öppet till klockan 20, som då affären normalt brukade stänga innan coronapandemin.
Det är första gången evenemanget ordnades och centrumföreningens ordförande Heli Järvelä hoppas liv i stan får folk att hitta till centrum igen efter pausen under pandemin.
– Vi vill förmedla att det är säkert att vistas i centrum igen. Det är viktigt att folk understöder lokala företagare, säger Järvelä.

Avsaknaden av kunder i restauranger och affärer i centrum de senaste månaderna tror Järvelä dels beror på att folk ännu inte har känt ett behov att köpa nytt, men också av en rädsla av vistas bland folk.
Enligt Järvelä har försäljningen i centrum inte varit dålig under pandemin men den ändrade form. Inredning och hemleverans av restaurangmat blev populärare, medan mode och kläder sålde sämre.
Järvelä säger att hennes förväntningar är höga nu då pandemiläget går mot ett bättre håll och byggarbetena i centrum börjar bli färdiga.
– Alla drar sitt strå till stacken då centrum förnyas, i varje hörn händer det någonting. Alla företag litar på Åbo centrums framtid. Jag ser bara goda förändringar.
Evenemang som torsdagens ”Yhden illan juttu”, visar att centrum lever, fast inte företagen gör mycket vinst på dem, säger Järvelä.
Dessutom för evenemangen samman affärer och restauranger.
– Samarbete är viktigare än konkurrensen i centrum. Det ser bättre ut också i konsumentens ögon och de vill komma hit igen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.