Förflytta dig till innehållet

Kimmo Grönlund: "De sittande ledamöterna har alltid en fördel"

Professor Kimmo Grönlund: Foto: Anja Kuusisto


Fyra sittande ledamöter från Egentliga Finland har meddelat att de inte ställer upp för omval. Situationen är utmanande särskilt för De Gröna och SFP, som båda tappar sin enda sittande ledamot.
– De sittande ledamöterna har alltid en fördel, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.
Enligt Grönlund är SFP:s stora problem att partiet går till val på egen lista, utan valförbund, samtidigt som det inte finns några självklara arvtagare till Stefan Wallin.
– På ett sätt kan en egen lista vara sporrande för kandidaterna, men nu behöver man verkligen alla röster man kan få. Listan ser ganska stark ut med Ida Schauman, Ulla Achrén och Sandra Bergqvist i spetsen, men det skulle ännu behövas någon som tar röster från finskt håll på samma sätt som Wallin gjorde. Det positiva för partiet är att väljarbasen är väldigt stabil. Jag vill inte förringa kandidaterna som nu har ställt upp, men det vore viktigt att partiordförande Anna-Maja Henriksson syns i regionen. Jag hoppas att man förstår det här på partikansliet, eftersom det är en ’vinna eller försvinna’-situation för SFP i Egentliga Finland.

Tudelat för de gröna

För De Gröna kan är läget tudelat. Å ena sidan har partiet medvind i opinionsmätningarna och å andra sidan är deras väljarbas inte lika trogen som SFP:s, förklarar Grönlund.
– Ville Niinistö var som partiledare en lyskraftig profil och deras kandidatlista är inte särskilt namnstark. Det finns en risk att väljarna tas över av till exempel Li Andersson, som ju också profilerat sig med gröna värderingar. Men så många röster kommer de inte att förlora att de går miste om sitt mandat.
De Gröna fick cirka 22 000 röster i det senaste valet, nästan 10 000 mer än vad som krävdes för inval.
Grönlund poängterar ändå att både SFP och De Gröna gynnas av oppositionssitsen.
– Efter fyra år av, ska vi säga periferivänlig politik, kan man vänta sig en revansch för urban och internationell politik. De gröna i Egentliga Finland kommer givetvis förvänta sig ett tilläggsmandat.

Li Andersson drar på egen hand med en andra Vänsterkandidat

Vänsterförbundet hör också till de partier som förlorar en erfaren riksdagsledamot, Annika Lapintie. Deras situation underlättas av att partiordförande och förra riksdagsvalets röstdrottning Li Andersson ställer upp i kretsen.
– Partiet har inte någon namnstark lista bakom henne, men Andersson drar på egen hand med en till kandidat. Det finns alla chanser för henne att få ännu mer röster i och med att hon sedan förra valet har blivit ordförande. Hon lockar säkert med sig en del finlandssvenska väljare också, men där är Ida Schauman SFP:s främsta vapen. När det gäller Vänsterförbundet finns det alltid ett röstetak på grund av att partiet ligger i ytterkanten.
De nationella frågorna styr också lokalt
Gällande de stora partierna tror Grönlund på samma trender i Egentliga Finland som nationellt – det vill säga att C och Sannf backar medan SDP går framåt och Saml håller ställningarna.
– Jag ser ingen orsak varför gallupsiffrorna inte skulle gälla också här, i riksdagsvalen är det de nationella frågorna som styr. Dessutom är Samlingspartiet traditionellt starka i Egentliga Finland och gynnas av att väljarna saknar alternativ på högerkanten. Samlingspartiet och SDP betraktar det här som ett statsministerval och ordförande Petteri Orpo kommer att få mycket synlighet.
Grönlund ser inte SDP:s kandidatlista som särskilt stark i sig, men hänvisar till de nationella trenderna och att alla sittande ledamöter ställer upp för omval.
– Bakom dem finns en stark profil i Aki Lindén. Han har en lång tjänstemannakarriär bakom sig, men är ett oskrivet blad i politiken.
Mest svårtippade är i Grönlunds mening Sannfinländarna. De har ett lågt men stigande gallupstöd och har till stor del levt med proteströster.
– Det är möjligt att deras väljare återgår till sofflocket och att de tappar ett mandat. Det kan i sin tur leda till att SDP får en fjärde plats i riksdagen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter