Kimitoörektorer: rökning utanför skoltid kommer vi inte åt


Dalsbruks skola. ÅU-foto
Folkhälsoorganisationen ASH (Action on Smoking and Health) ville i samband med skolstarten väcka diskussionen om rökning bland unga (elever i årskurs åtta och nio) och poängtera skolornas ansvar gällande problemet.
Siffrorna för andelen rökare, som för Kimitoöns del är 15,9 procent (20 procent av pojkarna, 8,6 procent av flickorna), är hämtade från enkäten Hälsa i skolan.
Enkäten är utförd av Institutet för hälsa och välfärd senast år 2019. I år gäller alltså dessa siffror dem som gick ut nian i våras samt dem som i år börjat på nian.
I Kimitonejdens skola reagerar rektor Britt-Mari Norrbacka med förvåning på siffrorna.
— Nej, vi har inte problem med rökning under skoltid. Rökning skapar åtminstone inte för tillfället bekymmer för oss, i så fall bara sporadiskt. Vad ungdomarna gör på fritiden kommer vi inte åt från skolan, säger Norrbacka.

Kimitonejdens skola finns i Skolcentret i Kimito. Foto: Emilia Örnmark
Eftersom rökning fortsättningsvis verkar vara ett problem på Kimitoön funderar Norrbacka på att kanske sätta mer vikt på rökning i det välmåendetema man har i år.
I fall en elev i Kimitonejdens skola blir fast för rökning eller för att ha tobak med sig till skolan blir det först samtal till föräldrarna och sedan diskussion med skolhälsovårdaren.
— Vi tar i saken direkt, säger Norrbacka.
”Anses det som tufft att röka så gör man det”
Inte heller i Dalsbruks skola är rökning bland eleverna något man ser av i skolvardagen.
— Eller så är de bara skickliga på att dölja det. Men vi har ju ganska få elever och bra koll på dem, säger Siw Westerback, rektor för Dalsbruks skola.

Siw Westerback, rektor i Dalsbruks skola. Foto: Emilia Örnmark
Hon tillägger att man då och då hittar till exempel tändare på skolgården.
Westerback vet att det finns rökare bland eleverna.
Hon jämför rökningen med alkoholdrickandet: skolan vet att det existerar men ser inte av det.
— Vi kommer inte åt det här, det måste göras via hemmet. Eleverna känner till farorna och vad det här kostar för samhället. Men anses det som tufft att röka så gör man det ändå, konstaterar Westerback.
I skolan har man haft antirökningskampanjer (dock inte på ett tag) och dessutom har Kimitoöns kommun i fler repriser arrangerat en temadag för skolelever under den drogförebyggande veckan.
LÄS OCKSÅ:
Unga på Kimitoön röker mest i Egentliga Finland — ”Skolorna har ett stort ansvar”
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.