Förflytta dig till innehållet

Kimitoöprofiler gör upp i dueller av ord på vers — "Det här var Kimitoön" består av fyra filmer av Alexander Ginlund

Ung man i hatt framför en gammal träbyggnad.

Alexander Ginlund har gjort fyra kortfilmer där historiska Kimitoöpersonligheter möts i rap battles. Foto: Emilia Örnmark


Redan från sin grundskoletid på Kimitoön minns Alexander Ginlund att vissa personligheter från Kimitoöns historia upprepade gånger nämndes. Du har kanske också hört talas om till exempel Axel Oxenstierna, Kejsar-Fina och Daniel Faxell.
— Men de här personerna kunde man inte riktigt placera in historiskt och någon bakgrund fanns inte. Vem var de?
Det här anger Ginlund som bakgrunden till att han i år har skapat fyra små filmer om historiskt kända personer på ön, med den övergripande titeln Det här var Kimitoön. Förutom ovannämnda, kan man i filmerna se till exempel Amos Anderson, Alexander III och Petrus Murator.
 
En skogsväg synd bakom texten Det här var Kimitoön

Filmserien har fått namnet Det här var Kimitoön. Skärmdump.

Sponsorer möjliggjorde projektstart

Driven av sin nyfikenhet har Ginlund under åren läst och tagit reda på mera om personerna och hittat intressanta historier som han lagt på minnet. I maj satsade Ginlund på sitt förarbete på heltid, och hade då möjlighet att dyka in i personligheterna med ett konkret mål i sikte, då han fått sponsorer för sitt projekt.
— Jag ville presentera personerna på ett kreativt och visuellt sätt, och har använt modellen från Epic Rap Battles of History, som länge gett mig inspiration i det jag gjort.

Historiekunskap i rap-format

I Ginlunds rappar möts historiska Kimitoöprofiler för att göra upp i en duell av ord på vers. Utöver historiska fakta behövde Ginlund också veta hur personerna sett ut, hur de talat och hur de klätt sig.
— Många av personerna är ju ändå sentida, så det finns fotografier och målningar av dem.
Han nämner i sammanhanget att gällande färgskalan är han väldigt nöjd med paret Fredrik och Berta Lindroos i Klobbnäs, Vestlax: Kläderna matchar till och med Klobbnäshuset i bakgrunden. I rappen möter paret sin folkskollärare, diktaren Frans Österblom.
— Orsaken till att Österblom är intressant är att han träffades av ett blixtnedslag och dog, säger Ginlund och syftar på chansen till visuella effekter.
Han påpekar att han inte är expert på vare sig film, klipp, ljud eller grafisk design, men rätt bra på att skapa en helhet av dessa, vilket de nya filmerna ger prov på.
Till vissa av filmerna har Ginlund gjort också musiken själv.

Digert arbete för korrekthet

Ginlund är en vän av faktakorrekthet, och är därför glad att han hade Sagalunds museums garderob till sitt förfogande, där han bland annat hittade en Axel Oxenstierna-kostym.
Men andra personligheter krävdes det fantasi för att återskapa, som till exempel Dalsbruks grundare Daniel Faxxell, som det inte finns några bilder på.
— Jag googlade på 1680-tals män, och satte sedan in 1700-talsinfluenser, eftersom han levde en bit in på det århundradet.
Resultatet av fiskargumman Kejsar-Fina, en amper tant med duk på huvudet och buskiga ögonbryn, tycker Ginlund om. I en skärgårdsduell möter hon Alexander III, spelad av Oa Stenström.

Fiskargumma i skärgården, spelad av en man

Kejsar-Fina. Foto: pressbild


I just den duellen får man höra både danska, svenska med rysk brytning och Kimitodialekt. Den svåraste av dessa visade sig Kejsar-Finas Kimitodialekt vara.
— Min farfar hjälpte mig och översatte texten till dialekt, berättar Ginlund.

Ginlund själv i många roller

De allra flesta karaktärer gör Ginlund själv, fiskargumman inräknad.
— Amos Anderson har jag gjort förr, men bättrade på honom med mer mjöl i håret och läspande tal, eftersom jag lärt mig att han faktiskt läspade svagt.
Rikskansler Oxenstierna gillade Ginlund att göra, vilket ledde till extramaterial om då han i modern tid besöker sitt friherreskap Kimito och bekantar sig med Friherrsvägen, och sitt minnesmärke i Kimito centrum. ”Jag tror det ska vara en fontän. Men den fontänar inte. Så det är ett minus” är hans bedömning av minnesmärket.
På videon bekantar sig Axel Oxenstierna med sitt minnesmärke i Kimito. 

— Oxenstierna är en rolig karaktär, helt frikopplad från världen, även om han själv tror att han är viktig.
Då det blir dags för rap battle är det förstås Dalsbrukgrundaren Faxell han möter och kampen mellan Kimito och Dalsbruk aktualiseras.

Murator är favoriten

Petrus Murator, som byggt valven i Kimito kyrka, hade redan då Ginlund började planera projektet för tre år sedan, en viktig roll och är favoritkaraktären.
Eftersom Amos Anderson lät renovera kyrkan 500 år senare, är han förstås den som möter Murator.
— Eftersom vi inte vet något om Murator ger det mig friheter. Han blev därför en ganska vild karaktär bland de andra strikta och återhållsamma.

Man utklädd till historisk figur i en kyrka. Valven syns tydligt.

Petrus Murator. Foto: pressbild


Utöver rapparna träffar man också några andra lokalkändisar i filmerna, som till exempel lokaltidningen Annonsbladets grundare Theodor Helmer – känd för att cykla omkring i bygderna och samla in annonser och berättelser. Han blir den som ramar in berättelsen.

Filmerna utmanar tittaren

Responsen för filmerna har enligt Ginlund varit positiv.
Filmerna vinner på att man ser dem fler gånger, eftersom man inte nödvändigtvis lägger märke till alla noggrant uttänkta detaljer första gången. Ginlund utmanar medvetet tittaren.
Sagalunds Museichef Li Näse tittar förbi i samband med intervjun, och tycker att det är speciellt roligt att kunskapen om dessa historiska personer genom detta medium når helt nya målgrupper.
Det här var Kimitoön hittas på Youtube, men också genom Facebooksidan KL-TV (Kimitoöns lokal-tv).
 

Har du koll på de rappande Kimitoöpersonligheterna?
Axel Oxenstierna (1583-1654): Sveriges rikskansler. Han fick av kungen Kimito som sitt friherreskap. Har grundat Tjuda pedagogi (Finlands andra landsbygdsskola) och Westankärr gård.
Daniel Faxell (1634–1705). Svensk myntmästare. Har grundat järnbruket i Dalsbruk: masugnen stod klar 1688.
Frans Österblom. Folkskollärare i Vestlax (där han har ett minnesmärke), diktare och fotograf. Dog i ung ålder av ett blixtnedslag.
Paret Fredrik Lindroos (1884–1940) och Berta Lindroos (f. Söderlund, 1888–1953) bodde i Klobbnäs, Vestlax, där de drev Kimitoöns första pensionat. De fick 14 barn, som tillsammans med Berta grundande fabriken Klobbnäs pepparkakor.
Serafina Lindblad (1834–1925) var en fiskargumma från Högsåra. Smeknamnet ”Kejsar-Fina” fick hon efter att ha blivit god vän med kejsarparet Alexander III och Maria Fjodorovna, som besökte ön under somrarna.
Alexander III (1845–1894) – kejsare i Ryssland och Finlands storfurste. Ett minne av honom på Högsåra är Kejsarhamnen.
Petrus Murator var murare och har konstruerat valven i Åbo domkyrka, och troligtvis också i bland annat Kimito kyrka. Omtalas i dokument från Åbo år 1466.
Amos Anderson (1878–1961) var Hufvudstadsbladets ägare och chefredaktör. Grundade Konstsamfundet. Söderlångvik gård var hans sommarställe. Vän av konst.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter