Kimitoöns Vatten vill inte riva stängt vattenreningsverk


All Kimitoöns avloppsvattensrening sker numera på Tyska holmen i Dalsbruk.
När verksamheten vid avloppsvattenreningsverket i Kimito avslutades hösten 2015 lämnade Kimitoöns Vatten in en plan över proceduren till Närings-, trafik- och miljöcentralen.
I planen föreslås att betongkonstruktionerna på det gamla reningsverkets område inte borde rivas, trots att detta är praxis när verksamheten vid vattenreningsverk avslutas.
Men enligt NTM-centralen är åtgärderna som presenteras i planen inte tillräckliga. Myndigheten anser att betongkanterna kring ringkanalen ska avlägsnas så att inte regnvatten ska samlas där ringkanalsbassängen finns, samt att Regionförvaltningsverket ska utfärda villkoren för avslutandet av verksamheten.
Lerig jordmån och instabil mark
Regionförvaltningsverket har nu begärt en komplettering till planen. I den nya planen ska orsakerna till att man inte vill avlägsna betongkonstruktionerna presenteras mera utförligt.
Kimitoöns Vattens främsta motivering är att jordmånen på området består av lera och att den därmed kan ge vika om ringkanalens betongkanter tas bort.
– Marken är helt enkelt inte stabil, säger Raimo Parikka, vd för Kimitoöns Vatten. Det finns därför en risk att marken flyttar på sig om för stora delar av betongen avlägsnas.
I den kompletterade planen förklarar man att betongkanterna inte bör rivas mer än nödvändigt utan huvudsakligen stannar där de är för att fungera som grund för rörförrådet.

Raimo Parikka. ÅU-foto
Miljövårdsmyndigheten bekräftar Kimitoöns Vattens uppgifter
Regionförvaltningsverket har också begärt Kimitoöns kommuns miljövårdsmyndighets utlåtande. I utlåtandet skriver man att bygg- och miljötillsynsnämnden har förståelse för NTM-centralens ståndpunkt, men att Kimitoöns Vattens motivering bör beaktas.
– I vanliga fall skulle det vara motiverat att ta bort betongkanterna, men jag har själv varit på reningsverkets område och kan bekräfta att jordmånen där är lerig och tidigare har visat sig vara instabil, säger miljövårdsmyndighetens ledande sekreterare Sonja Lindström.
Enligt Lindström utgör betongkanterna som blir kvar heller ingen miljörisk.
Hoppas inte behöva riva mer än nödvändigt
Området fungerar dessutom fortsättningsvis som förråd, mottagningspunkt för slam och används vid mattvättning.
Men en del av ringkanalen skulle ändå rivas så att den inte är så tät att regnvatten samlas på området.
– Vi hoppas att vi inte behöver riva mer än det som är nödvändigt så att vi kan fortsätta använda området, säger Raimo Parikka.
Sonja Lindström kan inte svara på hur länge det kan dröja innan man får respons på ärendet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.