Kimitoöns Vatten saknar fortfarande många kunder på verksamhetsområdet – nya vd:n vill höja profilen som serviceproducent

För Kimitoöns Vatten fortsätter det långsiktiga arbetet med att ansluta kunder på verksamhetsområdet till vatten- och avloppsnätet.
Målet för år 2022 är att ansluta 15 nya hushåll, liksom årets målsättning. Men Niklas Enestam, som tillträdde som vd i mars, säger att siffran för innevarande år ser ut att landa på 25, vilket är en liten men välkommen ökning.
På det av fullmäktige fastslagna verksamhetsområdet finns fortfarande ett hundratal fastigheter som borde anslutas till kommunalteknik.
Genom åren har hundratals ärenden om anslutning överförts till kommunens miljötillsyn för myndighetsåtgärder. Går det så långt så uppmanas fastighetsägaren att ansluta sig till kommunaltekniken med hot om vite. Sådana processer pågår fortsättningsvis.
Kimitoöns Vatten är en serviceproducent
Enestam kommer som ny vd in med lite nya tankar om hur det kommunala affärsverket ska profilera sig, och som ett led i det har man nu varit i direkt kontakt med många av de potentiella kunderna.
– På Kimitoöns Vatten ska vi mer se oss som en serviceproducent. Vi har tid att diskutera, lyssna och hjälpa. Så vill jag att Kimitoöns Vatten ska uppfattas.
Enestam är förstås fullt medveten om att Kimitoöns vattentaxa i jämförelse med andra kommuner är hög (1,85 euro per kubikmeter + moms för vatten, 3,10 euro per kubikmeter + moms för avloppsvatten) men förklarar det med att infrastrukturen är omfattande i jämförelse till de få kunderna.
Gör man en kundvis uppdelning av rör och pumpstationer har varje kund 250 meter rör och en fjärdedels pumpstation. Dessutom är reningsverket i Dalsbruk uppdaterat till modern teknik och fungerar bättre än lagstadgade krav.
– Man har vågat göra vad som krävs. Nu gäller det att erbjuda det här till kunderna.

Enestam säger att rätt unikt för Kimitoöns Vatten är att servicen omfattar skötseln av alla pumpstationer: utöver de 80 linjestationerna sköter personalen också om de cirka 350 fastighetsvisa pumpstationerna.
Det här ingår i vattenpriset, och därför menar Enestam att en jämförelse med andra kommuner inte är helt rättvis.
Lånebörda på 6,8 miljoner
Kimitoöns Vatten belastas fortsättningsvis av en stor lånebörda, men efter en sträng investeringspolitik de senaste åren har lånebördan minskat.
Läget är nu sådant att man försiktigt kan sikta på investeringar igen, och därmed på att få nya kunder inkopplade. År 2022 går investeringarna på 212 000 euro.
Lånen väntas år 2021 avkortas med cirka 600 000 euro, och med det är lånebördan nere i 6,8 miljoner euro.
Långön är nästa projekt
Inga större nya detaljplaneområden är aktuella, men man förbereder sig för att bygga ut kommunaltekniken på Långön i Dalsbruk.
Det här området ligger utanför Kimitoöns Vattens verksamhetsområde, men här finns det fastighetsägare som vid ett flertal tillfällen under åren visat intresse för kommunalt vatten och avlopp. Här finns ett trettiotal fastigheter och villkoret för att förverkliga Långö-planen är att femton fastighetsägare förbinder sig till det här.
Tanken är att Långö-planen nu aktiveras på nytt. Projektet kunde starta hösten 2022 och arbetet med kopplingarna kunde inledas våren 2023.

Vatten- och avloppslinjen går nu i Dalsbruk så långt som till Byholmen, men skulle dras via Apelholmen vidare till Långön. Under kommande tre år finns ungefär 300 000 euro reserverat för det här. I budgeten för år 2022 handlar det om cirka 90 000 euro.
Dags att riva Kimito reningsverk
Annat aktuellt är att Kimito reningsverk ska rivas – ett arbete som ska vara klart senast vid utgången av 2022.
Reningsverket togs ur bruk 2016, då adressen för avloppsvattnet blev Tyska holmen i Dalsbruk. Mottagningsstationen för slambilar kommer dock att bli kvar i Kimito.
Det gamla reningsverket i Lammala är redan rivet, men där kvarstår att enligt besked av regionförvaltingsverket göra en ytligare muddring av Lammalabäcken, för att åtgärda den inverkan som avloppsvattenreningsverket i Lammala hade på omgivningen.
Prover har dock visat inget skadligt finns kvar här, till exempel varken tungmetaller eller kolibakterier.
Vidare finns pengar reserverade i budgeten för mindre saneringsarbeten då man stöter på dåliga rör som behöver åtgärdas.
– En del av rören är från 70-talet. I framtiden kommer det att bli fråga om en större sanering, säger Enestam.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.