Kimitoöns Vatten minskade på lånen rejält


Känslig miljö. Tyska holmens reningsverk – vars röda gavel skymtar t.v. – får ta emot drygt 400.000 kubikmeter avlopps- och dagvatten per år. Men reningsresultaten är bra. Foto: Jarmo Vehkakoski
-Ett stort steg. Nu har vinden verkligen vänt. I fjol klarade vi av att minska lånen med drygt 900.000 euro. Visserligen har vi nästan 9,5 miljoner euro kvar i lån men fortsätter vi så här, med väldigt amå investeringar, så får vi säkert en stor del av lånen avklarade innan låneräntan eventuellt stiger.
Det säger Roger Hakalax (SFP), ordförande i direktionen vid Kimitoöns Vatten.
Det här kommunägda affärsverket godkände i går (15.3) fjolårets bokslut.
– År 2017 gick bra på många sätt. Tyska holmens reningsverk klarade sitt jobb bättre än väntat. Till exempel är utsläppet av fosfor nu bara 25 kg per år. Det kan jämföras med 100 kg år 2012, trots att mängden avloppsvatten nu är hälften större.
– Gärna skulle vi ytterligare minska på kväveutsläppet men det är väldigt dyrt. Lägger vi samma pengar på att täta läckande gatubrunnar och på annat sätt minska inflödet av dagvatten, ja då gör vi mera nytta, då minskar både kväve och andra näringsämnen, säger Hakalax.
Ungefär hälften av de mängder som når Tyska holmens reningsverk är inte avloppsvatten från fastigheter utan helt enkelt regn- och smältvatten som sipprar in i systemet.
– Den här mängden är inte exceptionellt hög jämfört med andra kommuner men visar ändå vad det lönar sig för oss att förbättra, säger Hakalax.
– Höstarna är värst. Hösten i fjol var bedrövlig. Då regnade det 600 millimeter på tre månader. Normalt får vi den mängden på ett år. Dikena var så fulla att våra självfallsbrunnar i dikena blev under vatten och då kom det förstås regnvatten in i vårt system, säger han.
Ungefär 400 000 kubikmeter avlopps- och dagvatten renades i fjol på Tyska holmen.
Men Kimitoöns Vatten sysslar inte bara med avloppsrening utan också med att förse öborna med rent vatten. Användningen har minskat främst på grund av industrins minskade behov.
Under året anslöts ett trettiotal fastigheter. Antalet kunder är nästan 1 800 av vilka ett par hundra är fritidshus.
Fjolåret var Kimitoöns Vattens nionde. Investeringar för bara drygt 40 000 euro gjordes.
Är det fullmäktige som har beslutat om storleken på vattentjänstverkets verksamhetsområde?
Intressant inlägg, inte är jag lika högt skolad som Roger Hakalax, ordförande i direktionen vid Kimitoöns vatten, men jag undrar om det här stämmer. Sägs att hälften av de mängden som når Tyskaholmens reningsverk är inte avloppsvatten från fastigheter utan helt regn- och smältvatten som sipprar in i systemet. Tar ett exempel, om jag är kopplad direkt till avloppsverket, hur är det då möjligt att det kommer in regn- och smältvatten, om det finns hål på avloppsrören från mig till Tyskaholmen som suger åt sig regn- och smältvatten är oroväckande, det betyder att skitvatten far ut i naturen när det är tryck i rören. Finns det ett skilt rör från Strömma- Kimito- Dalsbruk och Västanfjärd som regn- och smältvatten går igenom till Tyskaholmen. Ännu oroväckande är att om vi har så här dåliga rör så finns risken att vattenledningarna tar in smutsvatten. Nu när det går bra för Kimitoöns vatten så kan man nu hänvisa till befrielse från anslutningsskyldigheten, Lag om vattentjänster 9.2.2001/119 uppdaterad med ny text 11§(22.8.2014/681)det sägs i lagtexten följande: befrielsen inte riskerar en ekonomisk och ändamålsenlig skötsel av vattentjänsterna inom vattentjänstverkets verksamhetsområde. Varför denna brådska att skicka ut hotbrev med vite är att denna lag säger följande: inom ett sådant verksamhetsområde för ett vattentjänstverk som godkänts före ikraftträdande av denna lag och där verket har vidtagit åtgärder för att sköta vattentjänsterna, bestäms fram till den 31 december 2018 fastigheternas skyldighet att ansluta sig till verkets vatten- och avloppsledning i enlighet med den 10§ som gällde vid ikraftträdande. Jag är helt av den åsikten, anslutning till avloppsledningen bör göras men att tvinga folk till anslutning till vattenledningen går över mitt förstånd. Nu uppmanar jag er som bor inom Kimitoöns vattenverks område, gå in på Kimitoöns hemsida under Bo och Miljö/ Kimitoöns kommuns riktlinjer för befrielse av enstaka hushåll från anslutningsskyldighet till vattentjänstverkets vattenledning. Ni som inte har tillgång till söka fram blanketten angående befrielse elektronisk, gå till Kimito- Dalsbruks kommunkansli eller till Västanfjärd bibliotek, begär blanketten.
Johan Sundqvist
Dragsfjärd