Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns Värme investerar i mindre panna i Dalsbruk – kapaciteten är för stor

Emilia Örnmark
ett mindre värmeverk
Kimitoöns Värmes värmeverk i Dalsbruk.

Värmeverket i Dalsbruk tampas med för stor kapacitet. Orsaken ligger delvis i rivningen av två stora byggnader på orten, Ämbetshuset och Dalsbruks hälsovårdscentral. Men ännu större inverkan hade förstås nedkörningen av fabriken i Dalsbruk. FN-steel gick i konkurs 2012 och Dalwires tråddrageri lades ned några år senare.

en tomt med spår av byggnadsrivningEmilia Örnmark
En av byggnaderna som tidigare fick sin värme från värmeverket var Ämbetshuset mitt i Dalsbruk.

Med premissen att några stora ersättande värmebehövande byggnader inte kommer att byggas inom en snar framtid har styrelsen för Kimitoöns Värme beslutat att investera i en så kallad sommarpanna.

Vd Niklas Enestam förklarar att det är på sommaren det blir problem, då värme från verket går åt främst till varmvatten. Behovet ligger då på totalt inte mer än 250–300 kilowatt.

– Under 400 kilowatt täpper pannan till sig själv, säger Enestam.

Den stora flispannan matar in flis och justerar med luft. Men då pannan tvingas strypa luftintaget så länge så stryper den till sist sig själv och hamnar i ett läge då den startar och stoppar om vartannat.

stor pannaEmilia Örnmark
Den optimala effekten för pannan i Dalsbruk är 3 megawatt. Under vårvintern 2020-2021 låg effektbehovet på 2-2,3 megawatt.

Det här betyder att den stora pannan inte kan användas då förbrukningen är låg, och då är man tvungen att ta till reservbränslet: olja. Det här är dock inte något som kunden märker av.

Under sommarmånaderna kommer man att ta den stora pannan ur bruk och bara använda den mindre.

250 000 euros investering

Investeringen går på 250 000 euro, och medel för det här finns i kassan. Investeringen räknar man betalar in sig på tre till fem år.

Sommarpannan är inte större än 3,5 meter lång och 1,7 meter bred – den får plats då man slår ut väggen till den lilla verkstaden och använder det utrymmet.

man vid vit väggEmilia Örnmark
Vd Niklas Enestam vid den vägg i värmeverket som ska rivas för att göra plats för den nya sommarpannan.

Flisen transporteras med samma transportör som till den stora pannan.

– Planen och målsättningen är att kunna starta den nya pannan i juni, säger Enestam, väl medveten om att rådande komponentbrist, leveransproblem och ökande brist på stål kan ställa till det.

Minskat värmebehov

  • Vårvintern 2020-2021 har Dalsbruks värmeverks effektbehov legat på 2-2,3 megawatt, medan det samma tid år 2013 (ett år efter starten för värmeverket i Dalsbruk) producerat upp till 4,6 megawatt.
  • Den optimala effekten för pannan är 3 megawatt.
  • Försäljningen av värmeenergi i Dalsbruk har sedan Dalwire lade ner sin verksamhet och Ämbetshuset samt HVC togs ur bruk sjunkit från knappt 9 000 megawattimmar till 6 000.
  • Just nu producerar värmeverket bara en tredjedel av sin toppeffekt på fyra megawatt.

– En drivande grej för investeringen är förstås oljepriset och den rådande geopolitiska situationen, säger Enestam och tillägger att även priset på flis nu stiger av samma orsak.

Ett alternativ för bolaget kunde vara att höja priset på värmeenergi, men enligt Enestam beslöt bolagets styrelse att inte gå inför det alternativet. Priset på fjärrvärme har varit detsamma sedan 2019. Bolaget vill gå igenom olika alternativ innan man tar till en prishöjning.

– I stället drar vi nytta av det lokala och använder framöver mera lokalt flis för att minska vårt beroende och vår påverkan av större fluktuationer, säger Enestam.

två flishögarEmilia Örnmark
80 procent av flisen Kimitoöns Värme använder kommer från Kimitoön.

Största delen av råvaran är lokal

Kimitoöns värme köper allt sin flis från Raseborg, men hela 80 procent av råvaran kommer de facto från Kimitoön och flisas också här, vilket Enestam ser som en bra andel. 20 procent kommer från Raseborg.

Denna större aktör håller man ändå gärna fast vid, för att säkra tillgången.

För att höja sin beredskap kommer bolaget också att bland annat ta in ett större flislager till Kimito.

Omvänt problem i Kimito

Kimitoöns Värmes flispanna i Kimito har en effekt på två megawatt, och värmeverket har en högre belastning än det i Dalsbruk.

Där tar man olja i bruk för att nå den toppeffekt som behövs under vintern, medan situationen är den omvända i Dalsbruk.

värmeverk innanför staketEmilia Örnmark
Värmeverket i Dalsbruk.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter