Kimitoöns vårdare föreslås få 1 000 euro extra – kommunstyrelsen avgör på måndag

Kimitoöns kommun kommer nu med ett förslag till kommunstyrelsen om hur man kunde visa sin uppskattning och sporra vårdarna i kommunen. Flera varianter av extra arvoden kan bli aktuella i år.
Förslaget handlar om ett engagemangstillägg på 1 000 euro, ett tipsarvode på 500 euro och en dubblering av nuvarande utryckningspenning.
Inom Kimitoöns social- och hälsovård upplever man problem som hög sjukfrånvaro, stora mängder övertidsarbete och arbetstagare som presterar på gränsen av sin arbetsförmåga. Kimitoön har akuta problem gällande resursbrist och rekrytering.
Det här framkommer ur beredningen av ärendet, gjord av omsorgschef Karin Simola och ekonomi- och personalchef Daniela Sundberg för. ÅU har rapporterat om den kritiska situationen, bland annat ur vårdarfacket Tehys styrelses synvinkel.
På måndag kommer kommunstyrelsen att få ta ställning till de föreslagna tilläggen. Ger styrelsen grönt ljus är saken klar. Men enligt förslaget ska styrelsen i oktober få en rapport om läget.
1 000 euro för engagemang
Engagemangstillägget är ett engångsarvode som kunde betalas till både visstidsanställda och ordinarie anställda inom vården. Arvodet kan vara högst 1 000 euro.
Anställningen ska då ha fortgått i minst fem månader och ska vara i kraft vid årsskiftet. För dem som är anställda på deltid räknas arvodet i förhållande till arbetstiden. Visstidsanställda kan belönas med ett motsvarande arvode (500 euro), om de varit anställda i minst två månader under sommaren.

De personalgrupper som är listade i beredningen som aktuella för detta tillägg är vårdpersonal inom hemvården (cirka 40 personer), vårdpersonal inom effektiverat serviceboende (cirka 60 personer) och vid hälsocentralsjukhuset (cirka 25 personer). Ytterligare skulle det här beröra vårdpersonal inom äldreomsorgens anstaltsvård (cirka 15 personer vid Hannahemmet i Genböle) och vårdpersonal inom hälso- och sjukvårdens öppenvård (cirka 25 personer).
De sistnämnda inkluderar också personal vid rådgivning, laboratorium, bilddiagnostik och rehabilitering (cirka 25 personer). Också vårdpersonalen inom mun- och tandvården (cirka 6 personer) kunde få tillägget.
För kommunen skulle engagemangstillägget kosta uppskattningsvis 200 000 euro.
Morot för att tipsa om vårdarjobb på ön
Vidare kunde ett tipsarvode betalas ut till en ordinarie anställd som tipsar om jobb inom kommunens social- och hälsovård. Tipset ska leda till ett fast eller tidsbundet (minst två månader) arbetsavtal med en person som inte just nu jobbar inom kommunen.
Tipsaren kan sedan ansöka om ett arvode på 500 euro. Förhoppningen är att arbetstagarna motiveras till att utnyttja sina egna nätverk och rekommenderar Kimitoöns kommun som arbetsgivare.
Den som rycker in på kort varsel belönas
Ett tredje sätt för personalen inom kommunens social- och hälsovårdstjänster att få en extra slant är den så kallade utryckningspenningen.
Utryckningspenningen är redan nu i bruk i Kimitoön och betalas då någon med kort varsel kommer på jobb eller tar ett extra skift. Enligt nuvarande avtal är utryckningspenningen 60 euro.
Enligt förslaget kan man nu komma att höja utryckningspenningen till det dubbla, alltså till 120 euro. Det här skulle gälla fram till årsskiftet.
Redan i år (till april) har 119 uttryckningspenningar betalats ut till en summa på cirka 13 000 euro. I fjol var summan 17 000 euro och år 2020 14 500 euro.
Kimitoön kan inte utnyttja alla sina vårdplatser
Liksom ÅU tidigare rapporterat har problemen inom Kimitoöns omsorg lett till att man inte kan ta emot klienter till effektiverade serviceboenden trots att tomma platser finns.
Just nu finns tio tomma platser, men trots det köar folk till platserna. De som köar tar i sin tur upp dyrare vårdplatser dels på hälsocentralsjukhuset i Kimito, dels inom specialsjukvården.
Kimitoöns kommun har under det senaste året haft utmaningar i att rekrytera vårdpersonal som uppfyller behörighetsvillkoren till lediga befattningar och vikariat. Under det senaste halvåret har resursbristen och rekryteringsutmaningarna utvecklats till akuta problem i synnerhet inom äldreomsorgen, men också inom hälsovården.
Kommunen har försökt åtgärda problemen genom att sätta extra krut på sin rekrytering, till exempel genom videor och rekryteringsmässor. Dessutom har man vintern 2022 infört en vikariepool, genom vilken man försöker rekrytera nya kortvariga vikarier.
För tillfället har Kimitoön behov av att rekrytera cirka 20 årsverken till social- och hälsovården.
Nämnd och samarbetskommitté säger ja
Att införa tillägg för att sporra vårdpersonal har förordats av såväl omsorgsnämnden som samarbetskommittén. Kommittén består av kommunens arbetsgivarrepresentanter och arbetstagarrepresentanter från olika fackföreningar.
Man hoppas på att modellen ska påverka engagemanget, minska sjukfrånvaro och belastningen samt öka trivseln på jobbet.
Hur är det i Pargas?