Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns ungdomsparlament firade sina 20 år – har varit en föregångare

Kimitoöns ungdomsparlament firade sina 20 år i lördags. På bilden är det Iza Forsbom och Julia Byman från ungdomsparlamentet som tar för sig.

Kimitoöns ungdomsparlament firade på lördagen sitt 20-årsjubileum med inbjudna gäster i ungdomsgården Banan i Kimito. I jubileet deltog både nuvarande och tidigare medlemmar av ungdomsparlamentet.

Festtalet hölls av Oscar Byman, som själv varit ordförande för parlamentet i tiderna.

– Kimitoön har länge varit en föregångare i regionen när det gäller barn och ungdomars delaktighet och demokratifostran – och ungdomsparlamentet har varit spjutspetsen i den utvecklingen, säger Byman.

Enligt honom visade Kimitoön vägen för grannarna i Åbo och Pargas, som senare tagit modell av Kimitoöns ungdomsparlament.

För Byman har tiden ungdomsparlamentet varit viktig. Här fick han den första kontakten av politik och samhälle och av att bygga någonting gemensamt. På den vägen trivs han fortfarande.

Kommundirektör Erika Strandberg överräckte under festen en gåva från kommunen: en check på tusen euro.

En mindre grupp med en stor checkKimitoöns kommun
Medlemmar från Kimitoöns ungdomsparlament med gåvan från kommunen. Från vänster Alma Ginström, Veronica Lauren, Johan Santalahti, Julia Byman, Iza Forsbom och Emilia Rehn. Bakom: Theo Koivisto och Rasmus Heikkilä.

Mycket har blivit gjort under åren

Kimitoöns fritidschef Bosse Ahlgren har varit med om att grunda Kimitoöns ungdomsparlament. Då ÅU ber honom plocka ut ungdomsparlamentets fem bästa insatser under de tio åren blir listan lång.

Men det för allmänheten kanske konkretaste och synligaste som ungdomsparlamentet gör är arrangerandet av det årliga Islaparlamentet. Parlamentet består av representanter från alla skolor på Kimitoön, som ges rätt att bestämma om hur 10 000 euro ska fördelas för att göra barn och ungas vardag bättre.

Då Islaparlamentet sammanträder är det för att rösta bland på förhand inlämnade idéer från barn och unga i kommunen.

LÄS OCKSÅ


Islaparlamentet äger denna säsong rum för tionde gången – parlamentet träffas den 20 januari och starten för unga att lämna in idéer går på Barnkonventionens dag, den 20 november.

Kring samma tid som Islaparlamentet fick sin start gavs också medlemmarna i ungdomsparlamentet rätt att ha en representant med yttrande- och närvarorätt i varje kommunal nämnd samt i kommunstyrelsen.

– Under åren har det också varit mycket samarbete med beslutsfattare och det har arrangerats bland annat valdebatter, diskussionsträffar och pizzakvällar, säger Ahlgren.

Han nämner vidare att ungdomsparlamentet genom åren deltagit i och arrangerat internationella ungdomsträffar och haft speciellt bra kontakter med Frankrike, Ungern och Polen. Vänorten Nynäshamn har besökts och ungdomsparlamentet har stått som värd för svarsvisiten.

Samarbetet med andra åboländska parlament var starkt innan kommunsammanslagningen år 2009 och flera gemensamma tillställningar ordnades.

Vidare har ungdomsparlamentet under åren vart delaktigt i planering av rastområden vid skolorna och andra fritidsområden.

fem personer på red på en festKimitoöns kommun
Festtalet hölls av Oscar Byman (andra från vänster), som tidigare fört ordet i Kimitoöns ungdomsparlament. På bilden från vänster: Jonathan Nurmi (tidigare parlamentmedlem, som denna dag stod för musikunderhållningen), Oscar Byman, Richard Simola (tidigare ordförande), Kimitoöns fritidschef Bosse Ahlgren och Malin Joki (parlamentets första ordförande).

Kimitoöns koordinator för ungdomsarbete Jaana Eriksson har handlett ungdomsparlamentet sedan kommunsammanslagningen.

Mer påverkningsmöjligheter önskas

Festtalare Oscar Byman hade ett önskemål med sig till kommunen om att man ytterligare skulle stärka ungdomsparlamentets påverkningsmöjligheter.

Det här kunde man göra till exempel genom att ge ungdomsparlamentet motions- eller initiativrätt i kommunfullmäktige. Vidare kunde ungdomsparlamentet ha en representant med yttranderätt också i fullmäktige.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter