Förflytta dig till innehållet

Kimitoöns skolor har en fördel då coronaviruset ska bekämpas — "Det känns tryggt så som det är nu"

En skolbyggnad.

Då läsåret kör i gång på Kimitoön är man viktig med handhygienen och ser till att hålla avstånd. Foto: ÅU.


I Kimitoön, precis som i resten av landet, förbereder sig lärare, rektorer och elever febrilt inför skolstarten som i år på många sätt blir annorlunda än någonsin tidigare.
Enligt kommunens bildningschef Mats Johansson har man emellertid ett bättre utgångsläge än många andra. I Kimitoön delar sammanlagt 565 elever på sju skolor och i den största skolan ligger elevantalet på 150 barn, en situation som många andra bara kan drömma om.
— Jag läste att det finns över hundra skolor i Finland som har mer än 700 elever. Vardagen ser helt annorlunda ut i en sådan skola än hos oss i den här situationen.
Men även om Johansson tycker läget i den egna kommunen känns tryggt är man också redo för plötsliga förändringar och som bäst arbetar man på att få klart en plan för hur skolorna i kommunen ska reagera på olika Covid19 relaterade scenarion.
ManArkiv/Kimitoöns kommun

Mats Johansson poängterar vikten av att komma ihåg att coronaviruset inte försvunnit trots att läget är lugnt i Kimitoön. Foto: Kimitoöns kommun.

En aningen normalare vardag

Då eleverna återvänder till skolorna på onsdagen är restriktionerna inte lika strikta som då de åkte på sommarlov. Då fick eleverna knappt lämna den egna klassen där även bland annat lunchen åts.
Nu är matsalen åter i bruk men som en försiktighetsåtgärd har man valt att göra om lunchtidtabellen för att minimera trängseln i matsalen. Utöver det här satsar man även på god handhygien och på att påminna eleverna om att hålla avstånd.
—  Aningen normalare än då vi slutade, beskriver Johansson vardagen som barnen återvänder till.

Färre elever en fördel då coronaviruset ska bekämpas

I många fall ses den låga andelen elever i Kimitoöns skolor som något negativt, men då det kommer till att skydda sig mot coronaviruset kan det vara en viss fördel.
Utbildningsstyrelsen rekommenderar att skolorna i så stor mån som möjligt undviker att blanda grupper med elever inom skolorna. För många är det här en stor utmaning och alldeles speciellt för högstadieklasserna som i många fall delas upp i A, B, C och så vidare och sedan blandas på nya sätt till exempel då tillvalsämnen ska ordnas.
I Kimitoöns skolor är klasserna så små så ingen uppdelning i mindre grupper inom klasserna behövs och därmed är det mycket enklare att verkligen hålla de olika klasserna separerade från varandra.

Arkiv

Vid Hitis-Rosala skola börjar en ny etta till hösten. Foto: Monica Sandberg

Inga coronafall betyder mindre krav på restriktioner

Även den lugna coronasituationen i kommunen underlättar läget för skolorna. I och med de nya rekommendationerna ligger allt större fokus på de regionala skillnaderna i förekomsten av coronaviruset då man beslutar om hur smittospridningen ska hanteras i skolorna.
— Nu har vi inga fall på Kimitoön, i alla fall vad de visste i går, konstaterar Johansson på torsdagen.
— Det känns tryggt så som det är nu och känns också säkert normalare för eleverna.
Också vårdnadshavarna verkar känna sig lugna inför skolstarten och Johansson har inte hört om att någon skulle ha uttryckt någon oro.

Bra med behöriga lärare

Men trots att situationen nu är under kontroll poängterar Johansson vikten av att komma ihåg att viruset inte försvunnit trots att restriktionerna lättats. Han hoppas att Kimitoöborna sköter sin handhygien och håller avstånd också utanför skolan.
Då läsåret börjar är utgångspunkten att alla elever ska delta i närundervisningen, men för helt alla är det här inte ett alternativ och inför skolstarten har några enstaka elever eller vårdnadshavare kontaktat skolorna i Kimitoön med ett läkarintyg som bevisar att de av hälsoskäl inte kan delta i kontaktundervisningen.
Men den stora majoriteten återvänder till klassrummen och när det här sker ligger fokus i skolorna vid att försöka återgå till en så normal vardag som möjligt. Viktigt är även att kartlägga elevernas situation efter distansundervisningen för att ta reda på vem som klarat sig bra och vem som kan tänkas behöva extra stöd.
Redo för att göra den här utvärderingen är kommunens alla lärare och enligt Johansson ser lärarläget i skolorna nu bra ut då långt över nittio procent av de som sköter utbildningen är behöriga.

Elevantalet i Kimitoön
Totalt: 565
Finskspråkiga elever: 136
Svenskspråkiga elever: 429

 

Nya ettor i skolorna i Kimitoön
Taalintehtaan koulu: 3
Kemiönsaaren keskuskoulu: 12
Amosparkens skola: 19
Hitis-Rosala skola: 1
Västanfjärds skola: 7
Dalsbruks skola: 16

Korrigering 7.8.2020 kl 10:27 Eleverna återvänder till skolan på onsdagen, inte tisdagen, som det först stod i texten.  

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter