Kimitoöns skolelever i bättre fysiskt skick än tidigare –armhävningar är specialiteten

På Kimitoön är skoleleverna i årskurs fem och åtta i bättre fysiskt skick än förr. Det här visar den årliga Move-mätningen. Innan årsskiftet kunde man läsa bland annat i ÅU om årets försämrade och oroväckande Move-resultat på nationellt plan: Hos ungefär 40 procent av eleverna i årskurs 5 och 8 är den fysiska funktionsförmågan på en nivå som kan göra det svårt att orka i vardagen.
Men på Kimitoön går utvecklingen åt andra hållet – enligt testet förbättrade Kimitoöns unga sin fysiska funktionsförmåga.
– Här har vi gjort det bästa resultatet genom tiderna, säger Kimitoöns fritidschef Bosse Ahlgren.
Han tycker att även om resultaten ytterligare kan förbättras så är riktningen nu den rätta och det finns en positiv inställning till motion.
Tretton medianresultat i testen förbättrades på Kimitoön, vilket är bättre än i både Egentliga Finland och hela landet. Fyra medianresultat var oförändrade och sex lite sämre än år 2020.
– I fjol var resultatet dåligt, det berodde nog långt på coronan och distansundervisningen, säger Ahlgren.

Armhävningar, uthållighet och situps
Speciellt då det gäller testet för armhävningar utmärker sig Kimitoön – ser man på medelresultatet är Kimitoön bäst av alla på just armhävningar, gällande både pojkar och flickor.
Testet går ut på att göra så många armhävningar som möjligt på en minut (flickorna gör en lite lättare variant med knäna i marken).
Bland de yngre gör flickorna i medeltal 30 armhävningar då resten av landet gör 24. För de yngre pojkarna är siffran 20 (hela landet 17). De äldre flickorna gör i medeltal 30,5 armhävningar (hela landet: 26) och pojkarna 28 (hela landet 22).
Också uthållighet är Kimitoöns grej – till exempel orkade de yngre flickorna springa i medeltal hela 28 sekunder längre (4 minuter, 12 sekunder) än landets medeltal. Ytterligare lyfter Ahlgren fram resultatet gällande situps – här gör de yngre pojkarna i medeltal 29 situps medan resten av landet gör 27.
Skolorna i nyckelroll
Bosse Ahlgren ser fler orsaker till de fina resultaten, men lyfter bland annat fram skolornas rörelse-team, som jobbat målmedvetet och bevisligen lyckats. Skolorna ser han att har en nyckelroll i detta arbete och han är glad för att de nu är intresserade och ivriga.
– Speciellt elever med svag fysisk funktionsförmåga har bättrat sina resultat. De har tränat lite extra inför testen, säger Ahlgren, som anser att den här bättringen är den allra viktigaste.

Andra orsaker till förbättringen ser Ahlgren bland annat i den gedigna föreningsverksamheten på Kimitoön och i det större utbudet av hobbyverksamhet.
– Härifrån är det bara att fortsätta mot bättre resultat, eller mot att i alla fall hålla samma nivå.
Ahlgren påpekar att Move-testerna är ett viktigt mätinstrument för att mäta skolelevernas fysiska funktionsförmåga.
– Vi följer noga med resultaten för att veta hur vi ska utveckla vår verksamhet.
På Kimitoön deltog 115 elever i Move-testerna. Totalt testades 107 000 elever i landet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.